Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2014 pyt. dotyczące wyjazdu i zakwaterowania

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
suprnowa
Odkrywca
Grecja 2014 i coś jeszcze..

Nieprzeczytany postnapisał(a) suprnowa » 14.01.2014 18:56

Witam
Planujemy z żoną i córką w lipcu 2014 zrobić sobie 14-sto dniową wyprawę a nawet jak będzie możliwość to i dłuższą.W zeszłym roku 13 dni spędziliśmy na Hvar.
Teraz chcemy najpierw wybrać się do Grecji.Jak najlepiej tam jechać,jakie są opłaty?
Pierwszy nocleg planujemy koło Belgradu,następny w Atenach i zwiedzenie 1 dzień.
Potem chcemy zjechać na sam dół Grecji,gdzie najlepiej próbować znaleźć kwatera,tzn który rejon południowej Grecji.Najlepiej aby było blisko do jakiegoś miasteczka oraz było co zwiedzać. Plażowanie do 14 a potem zwiedzanie.
Czy jest możliwość aby znaleźć nocleg w ciemno?Jakie są mniej więcej koszta za dobę dla 2 osób i dziecka?
Grecja jest tańsza od Cro?Nie chcemy nic planować z noclegiem na dłuższą metę bo mamy ochotę się trochę przemieszczać tzn. posiedzieć 7 dni an dole Grecji i potem jechać gdzieś dalej.
Co warto zwiedzić w Grecji takie "must see"
Następnie chcemy jechać albo do Albanii albo znów do Cro.Jak wygląda sprawa wypoczynku w Albanii,czy widoki są też tak piękne jak w CRo?
Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie informacje.
kato
Croentuzjasta
Re: Grecja 2014 i coś jeszcze..

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 14.01.2014 19:06

Prowadził będziesz sam, czy też ma to ktoś zrobić za ciebie?
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 14.01.2014 21:59

Na Ateny to radzę Ci przeznaczyć conajmniej 2 dni. W jeden dzień w Atenach to możesz co najwyżej dostać udaru słonecznego. :roll:
Chyba ,że chcesz zaliczyć tylko akropol :papa:
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 16.01.2014 00:35

Witaj Piotrze :)
Byliśmy w Grecji we wrześniu i temp. przekraczała 30 st C. Obawiam się, że w lipcu możecie
mieć jeszcze cieplej :wink: , dlatego zwiedzanie przeniosłabym na godz. przedpołudniowe :)
Ale Wam upał może nie przeszkadza, wiec.... :D
Co do opłat to:Słowacja 18E, Węgry kosztowały nas niewiele powyżej 70zł, ale kupowałam forinty
w promocyjnej cenie :) , Serbia 28E, Macedonia 5,35E . Przejazdy w obydwie strony.
W Grecji to już zależy ile bramek zaliczysz. Ale za to w Grecji nigdzie nie spotkaliśmy płatnych parkingów :)
Jeśli chodzi o apart. to uważam, że jest taniej niż Cro.

Co zwiedzać :?: Jest tego tak dużo, że każdy Ci może proponować coś innego, sami musicie
trochę poszperać, bo warto :)

Pozdrawiam, Gośka :)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 16.01.2014 11:52

malina1959 napisał(a):Witaj Piotrze :)
Byliśmy w Grecji we wrześniu i temp. przekraczała 30 st C. Obawiam się, że w lipcu możecie
mieć jeszcze cieplej :wink: , dlatego zwiedzanie przeniosłabym na godz. przedpołudniowe :)
Ale Wam upał może nie przeszkadza, wiec.... :D

Ja byłam w ostatnim tygodniu czerwca i pierwszym lipca - cały czas był upał - 42 stopnie w cieniu, w nocy 30.
Trzeba bardzo uważać , bardzo dużo pić i osłaniać głowę. Z tym udarem nie żartowałam , szczególnie trzeba uważać na dzieci. Ja chciałam zwiedzić dużo i szybko - a skończyło się to u mnie niemalże zasłabnięciem i godzinnym siedzeniem na klimatyzowanej stacji metra.
Nie na darmo Grecy mają sjesty i się nie spieszą.

Do zwiedzania polecam Sounio położone na południe od Aten - są tam ruiny świątyni Posejdona , piękne widoki i ładna plaża z krystalicznie czystą wodą
oraz przy wjeździe na Peloponez - kanał koryncki. Kanałem korynckim warto przepłynąć się stateczkiem - statki wypływają z miejscowości Isthmia- koszt o ile dobrze pamiętam ok.14 euro - niesamowite przeżycie i niezapomniane widoki. :papa:
suprnowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) suprnowa » 16.01.2014 21:05

Dziekuje bardzo za odpowiedzi.
Naszym celem jest dotrzec do Aten.Chcemy tam sprzedzic nawet i 2 dni na zwiedzaniu.Hotel zarezerwuje sobie przez Booking.
Teraz pytanie dalszej podrozy,czy oplaca sie zjezdzac ma sam dol Peloponez?Zalezy nam na dostepie do krystalicznej wody i pieknych widokow.Wiekszosc czasu bedziemy spedzac w wodzie,po obiedze wycieczki :-).Dlatego fajnie aby wybrac jakies miasto w poblizu gdzie jest co zobaczyc.
Czy jest szansa aby znalezc nocleg w ciemno?
Prosilbym takze podanie paru pozycji ktore trzeba zobaczyc bedac w Grecji :-)
I kwestia dalszej podrozy?-czy warto wybrac sie do Albanii czy lepiej odrazu do Cro a potem wycieczke powrotna przez BiH i zwiedzenie.Do domu mozemy jechac i 3 dni,wazne aby cos zobaczyc ciekawego.Tak samo i w drodze do Grecji,podroz moze sie wydluzyc ale tylko ze wzgledu na niezapomniane widoki.
W Cro chcielibysmy sie zatrzymac w Dubrovniku.Jak wspomnialem bylismy juz na hvar i bardzo nam sie podobalo.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 28.01.2014 21:28

Na początek kwestia opłat za przejazd i garść z tym związanych informacji , wydaje mi się że tutaj znajdziesz wszystko http://www.highwaymaps.eu/ następnie gorąco polecam jak tu ktoś powiedział "klasyków" kulki, janusza w, kowolki etc. naprawdę mnóstwo ciekawych opisów okraszonych zdjęciami nic tylko czerpać.
Co do Albanii to wszyscy tutaj polecają , ja jedynie byłem przejazdem http://goo.gl/maps/ICGsZ i też polecam. Jeśli nie byliście w Kotorze to obowiązkowo Stary Kotor , fajnie byłoby zahaczyć o wieczór.
Natomiast w drodze do Grecji (nie wiem skąd jedziesz) polecam nocleg w Skopjie połączony z rozprostowaniem kości na macedonian square i old bazarze. (koniecznie dojechać przed 17) jeśli jest to istotne dla Ciebie to Macedonia jest jedynym krajem "tańszym" od Polski (mam tu na myśli kraje tranzytowe i docelowe).
Wspaniałe miejsce jeśli chodzi o wodę to Lefkada ale ze zwiedzaniem "must see" to nie ten kierunek.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 28.01.2014 22:41

Podczas tranzytu warto, w/g mnie rozpatrzyć:
Macedonia- Skopje+ kanion Matka, Ohrid i okolice, Korab- Golem, Trasę Mavrovo -Debar, Struga
Grecja - Meteory
Albania - Kruje, ew. Blue Eye, Beret, Gjirokastër
Czarnogóra- Monaster Ostrog, kanion Pivy z auta, Kanion Tary z pontonu, Durmitor z "buta" :wink:
BiH - Sarajevo, Mostar, Neretva itp
moja trasa 2013: http://goo.gl/maps/HdyoE
przemekts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemekts » 29.01.2014 12:21

Witam

Korzystając z nowego wątku chciałbym zapytać o kilka rzeczy.

Planuje wybrać się w sierpniu do Grecji na 2 tyg. Pierwszy tydzień planuję spędzić na wyspach jońskich.
Na której wyspie najlepiej się zatrzymać i które pole namiotowe wybrać ( nie mam wielkich wymagań co do pola)?
Jakie są ceny przeprawy promem między wyspami?

Drugi tydzień planuję bliżej Aten/Koryntu ewentualnie Navplion i również szukam namiarów na jakieś pole namiotowe.

Mile widziane inne wskazówki

Pozdrawiam
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 01.02.2014 11:07

NA portalu Greeka
podane jest 7 najlepszych plażowych destynacji z czego 3 to wyspy jońskie :
nr.1 Kefalonia
nr.3 Lefkada
nr.7 Zante

:idea:
suprnowa
Odkrywca
Grecja 2014 pyt. dotyczące wyjazdu i zakwaterowania

Nieprzeczytany postnapisał(a) suprnowa » 23.04.2014 11:07

Wybieramy sie do Grecji na koniec czerwca 28 badz 29.
1.Jaki dzien bedzie lepszy na wyjazd,Sobota czy niedziela?
Wyjazd z Radomia na wyspę Lefkada.Do przejechaniu mamy prawie 2 tys km.
2.Gdzie najlepiej wybrać sobie nocleg tranzytowy?-myslalem o okolicach belgradu,badz gdzies niżej.Jezeli wyjedziemy rano ok 5,to jest szansa pokonać ok 1200 km i załapać sie na nocleg?Chce sobie zostawić jak najmniej km na drugi dzien,aby w miarę wczesnie dojechać do kwatery.
3.Czy najbardziej tak jak w przypadku Cro opłaca sie wszędzie płacić karta i nie wymieniać waluty po drodze?
4.Jako docelowe miejsce pobytu:
Ładniejsza pod względem czystej wody i pięknych plazy bedzie południe wyspy i miejscowość Vasiliki czy moze zachodnia strona wyspy i miejscowość Agios Nikitas.
5.Ile wynosi cena wszystkich opłat autostradowych do samej Lefkady?Mam na oku dwie trasy ktora wybrać.

image.jpg
Trasa nr 2
image.jpg
Trasa nr 1
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 23.04.2014 11:20

Wszem i wobec wiadomo, że najpiękniejsze plaże znajdują się na zachodnim wybrzeżu Lefkady :hearts:. Co do płatności - ponoć w Grecji na autostradach tylko gotówką.
Też się czaję na taki wyjazd ale raczej dopiero w przyszłym roku :cry:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.04.2014 11:49

Witam.
Ja też wybieram się z w tym terminie na Lefkadę ale jadę z Poznania więc mam ponad 200 km dalej.
Z doświadczenia wiem, że moją trasą przejeżdzam na raz 1000 km do Palicia w Serbii i tam mamy nocleg. Następnie akurat w tym roku jedziemy przez Ohryd gdzie zatrzymujemy się w obie strony po dwa noclegi. A z Ohrydu na Lefkadę to już "żabi skok".
Myślę, że Vasiliki to dobry wybór - chyba, że w planach są tylko i wyłącznie zachodnie plaże Lefkady to wtedy lepiej coś w tamtych okolicach poszukać. Akurat my ze względu na "obfitość" planowanych wycieczek zarezerwowaliśmy studio w Marantochori kilka km przed Vasiliki.
Jeżeli chodzi o wybór sobota / niedziela to nam osobiście lepiej się jechało w niedzielę - tak zrobiliśmy w zeszłym roku i w tym roku to powtarzamy.
Natomiast w przypadku płatności to staramy się tam gdzie jest to możliwe płacić kartą.
Pozdrawiam.
suprnowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) suprnowa » 23.04.2014 12:43

Ja mam dwa studia do wyboru i nie wiem ktore wybrać.
Jedno w Agios Nikitas za 38 E dla 3 osób z A/C 100 m od morza.
Drugie w Vasiliki za 40 E z basenem.A/C i 200 m od morza i powiem szczerze niewiem ktore wybrać .
Mam jeszcze jeden za 32e ale 400 m do morza.Oczywiscie wszędzie jest aneks kuchenny i AC.
Większość dnia bedzie spędzać na plazy,wieczorami tylko będziemy sie gdzies wybierali na jakis spacer,badz cos zobaczyc.
I jak wyglada sprawa z autostradami?Ile kosztuje w poszczególnych państwach ktore musze przekroczyć.
Gdzie trzeba kupic winietę,a gdzie płaci sie za autostrady.
I co warto zobaczyc na wyspie lefkada badz po drodze?
Na sam koniec planujemy jeszcze kilkudniowy wypad do Cro na jaka wyspę bądź Albanii.Chyba to zasługa wyspy Hvar ktora byliśmy zauroczeni :-)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.04.2014 12:56

Jeżeli chodzi o zakwaterowanie to też mieliśmy ból głowy z tym związany ale w końcu zdecydowaliśmy, że tym razem skoro i tak codziennie gdzieś jedziemy to wybieramy kwaterę z dala od morza w spokojnej miejscowości.
Na samej Lefkadzie to najpiękniejszymi tematami do zobaczenia są jej plaże.
W drodze na Lefkadę natomiast tak jak pisałem to wjeżdzamy do Ohrydu a w czasie trasy Ohryd - Lefkada to w jedną stronę wjeżdzamy do albańskiego Butrintu a w drogą stronę do Meteorów.
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα