viltob08 napisał(a):Witam My wyjeżdżamy 30.06. Nocleg mamy w Novym Sadzie, później w Skopje (bo chcemy zwiedzić ) i trzy noclegi w Ohrydzie ( kmichal może się gdzieś spotkamy ). Potem ruszamy, ale do Epiru, Lefkada może przyszłościowo, aczkolwiek już mamy tęsknotę za Cro....
beret napisał(a):Bardzo ciekawy temat szczególnie dla mnie gdyż w tym roku 20 lipca w 8 osób startujemy na Lefkadę, a póżniej do Ksamil w Albanii. W Ksamilu już byłem wiec tam nie ma problemu z kwaterunkiem natomiast Lefkada na mojej mapie to biała plama dlatego też wszelkie rady dotyczące apartamentów na Lefkadzie będą bardzo pomocne. Gdzie się zatrzymać? Vassiliki, Agios nikitas? zależy nam na jak najmniejszej odległości do najpiękniejszych plaż na Lefkadze. Pozdrawiam serdecznie
kmichal napisał(a):Witam.
Ja też wybieram się z w tym terminie na Lefkadę ale jadę z Poznania więc mam ponad 200 km dalej.
Z doświadczenia wiem, że moją trasą przejeżdzam na raz 1000 km do Palicia w Serbii i tam mamy nocleg. Następnie akurat w tym roku jedziemy przez Ohryd gdzie zatrzymujemy się w obie strony po dwa noclegi. A z Ohrydu na Lefkadę to już "żabi skok".
Myślę, że Vasiliki to dobry wybór - chyba, że w planach są tylko i wyłącznie zachodnie plaże Lefkady to wtedy lepiej coś w tamtych okolicach poszukać. Akurat my ze względu na "obfitość" planowanych wycieczek zarezerwowaliśmy studio w Marantochori kilka km przed Vasiliki.
Jeżeli chodzi o wybór sobota / niedziela to nam osobiście lepiej się jechało w niedzielę - tak zrobiliśmy w zeszłym roku i w tym roku to powtarzamy.
Natomiast w przypadku płatności to staramy się tam gdzie jest to możliwe płacić kartą.
Pozdrawiam.
suprnowa napisał(a):I jak wyglada sprawa z autostradami?Ile kosztuje w poszczególnych państwach ktore musze przekroczyć.
Gdzie trzeba kupic winietę,a gdzie płaci sie za autostrady.
suprnowa napisał(a):Jeszcze tylko pytanie, czy sa jakieś fajne wycieczki statkiem ,takie całodniowe na ktore warto sie wybrać?Jezeli tak to prosze o namiary,ceny i skąd wypływają
kmichal napisał(a):Stateczki wypływają z Nidri i jest kilku przewożników do wyboru ( czytaj: zależy który statek bardziej Ci się spodoba ). Ceny wynoszą od 20 do 25 E za osobę dorosłą, dzieci 50%. Cały rejs trwa około 8-9 h i zatrzymujesz się na plażach ( np. Egremni lub Porto Katsiki...
ajdadi napisał(a):Z tego co pamiętam to w zeszłym roku nie było biletów ulgowych dla dzieci na te rejsy...
Przynajmniej jak się dowiadywałem to za dziecko 11-letnie wołali normalną stawkę...
suprnowa napisał(a):Moja córka ma 3 lata wiec moze załapie sie na zniżkę..
A wycieczka warta swojej ceny?
viltob08 napisał(a):Torac, jak dojechać do kanionu Matka? jakoś tak znaleźć nie umiem ...
Janusz Bajcer napisał(a):viltob08 napisał(a):Torac, jak dojechać do kanionu Matka? jakoś tak znaleźć nie umiem ...
Ja nie torac ale >>> http://magicznamacedonia.pl/kanjon-matka/
Na google i youtube cała masa info o kanionie