Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2014 - Lefkada, Ateny, Meteory

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 02.03.2015 10:22

Podzielę się zdjęciami z naszego pierwszego wyjazdu do Grecji, lada chwila kolejny wyjazd, a tu jeszcze zaległości ;) A jak już temat założony to i czas trzeba będzie znaleźć na "pisanie". Po trzech wyjazdach do CRO zamarzyła nam się Grecja, znowu można było poczuć emocje przed pierwszym wyjazdem w nieznane, bo do CRO teraz to jak do siebie :hut: Wielkie DZIĘKI wszystkim za relacje z Grecji, które mocno zmotywowały nas do wyjazdu :papa: Przejechaliśmy 4859 km, na miejscu byliśmy tylko 8 dni (taka praca) - do marudzących, tak było warto nawet na tak krótko :D Tradycyjnie wyjeżdzamy po powrocie z pracy 18 czerwca (żeby zyskać czas), a syn kolejny raz ma bonus w postaci wcześniejszych wakacji - jakoś tak się składa, że świadectwo zawsze odbiera dopiero we wrześniu :mrgreen:

Auto spakowane, czas ruszyć w drogę...
Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.03.2015 11:00

No to ruszajmy w drogę :D

Grecja to po Albanii kierunek który mi się marzy, ale w tym roku będzie Toskania, (po 7 razach w Cro). Może za rok Gr.
Wyjeżdżaj już, aby móc się na ten lazur napatrzeć.

I proszę o konkrety, ceny, namiary na parkingi, itp. Lubię praktyczne informacje w relacjach. :papa:
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 02.03.2015 11:05

Jak Grecja to nie może mnie zabraknąć
I do tego jeszcze Lefkada:)
ozyrys760
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 02.03.2015 11:13

jezdem i czekam :D
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 02.03.2015 11:19

Pisz dalej, Lefkada i Meteory mają być w tym roku zaliczone po drodze.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 02.03.2015 12:03

-

Jak Lefkada, jak Grecja!

Jestem.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 02.03.2015 12:07

kataryniarz napisał(a):...........................

a syn kolejny raz .................................

- jakoś tak się składa, że świadectwo zawsze odbiera dopiero we wrześniu :mrgreen:

Obrazek

Nie wygląda na nieszczęśliwego!!! :mrgreen: :oczko_usmiech:
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 02.03.2015 13:22

Darkos 4 lata szkoły skutecznie wyleczyły go z początkowego entuzjazmu ;)

Jedziemy standardowo trasą Słowacja - Węgry - Serbia - Macedonia - Grecja. Pierwszy nocleg przy trasie za Budapesztem - Motel Venusz II (mapa). Na szczęście wcześniej zrobiłem rezerwację (nie wymagają zaliczki), na miejscu "milion" aut, rozbite namioty "niemców" wracających do domu, ledwie udało się zaparkować z tyłu budynku. Miejsce OK na jedną noc, rano spokojnie można śniadanie zjeść, dla wrażliwych na dźwięki odradzam - słychać ruch z trasy. Rano o 7:00 pustki przed motelem i stacją paliw, aż się przeraziłem, że emigranci granicę zakorkują, a my dopiero na śniadanie idziemy :mrgreen: Na szczęście jedynie godzinę straciliśmy na granicy, a droga przez Serbię wiadomo, nuda, nuda, nuda.

Rano przy aucie wygrzewa się taki "jaszczur"... to był znak, bo jeszcze tego samego dnia spotkamy kolejnego w bardziej dramatycznych okolicznościach ;)
Obrazek

W drodze
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Syn jak to określił "oreo" na niebie :)
Obrazek

Macedonia
Obrazek
Obrazek

Kolejny nocleg z powodu wina mamy w winiarni Popova Kula (mapa)
Miejsce całkiem fajne, jest restauracja - do późna otwarta. Najważniejsze, że mają świetne wina, robimy spory zapas :mrgreen: Z minusów to niestety nie jest tanio i trochę słabo ze stanem łazienek co rozczarowuje. Na plus świetne śniadanie, mega pozytywnie nastraja nas na kolejny dzień jazdy.

W pokoju mamy gościa, jak już prawie przymkłem oko żona "głośno" lokalizuje gada na suficie tak ze 3m grrr... wysoko. Na szczęście w łazience leży oderwana listwa z kabiny i udaje się sprawnie pozbyć intruza, szybko bestie biegają.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.03.2015 15:00

kataryniarz napisał(a):A jak już temat założony to i czas trzeba będzie znaleźć na "pisanie".

Wypadałoby. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 02.03.2015 17:39

Proszę o dużo szczegółów praktycznych . Mogą się kiedyś przydać :papa: .
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 02.03.2015 18:19

Jestem i ja :D Również poproszę o dużo konkretów :D W tym roku Lefkada!!! :D :D :D potrzebujemy dużo informacji ;)
Powiedz, czy brałeś tylko euro czy może walutę węgierską, serbską i macedońską też? Jak płaciłeś na stacjach i w motelach? Kartą czy gotówką? Czy spokojnie można tam płacić w euro czy jednak trzeba mieć ich walutę?
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 02.03.2015 19:54

Chętnie zobaczę miejsca z poprzedniego urlopu - Meteory i te z przyszłego - Lefkada :D
omoz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) omoz » 02.03.2015 20:08

Eunike1984 napisał(a):Jestem i ja :D Również poproszę o dużo konkretów :D W tym roku Lefkada!!! :D :D :D potrzebujemy dużo informacji ;)
Powiedz, czy brałeś tylko euro czy może walutę węgierską, serbską i macedońską też? Jak płaciłeś na stacjach i w motelach? Kartą czy gotówką? Czy spokojnie można tam płacić w euro czy jednak trzeba mieć ich walutę?

Witam, zeszłoroczne wakacje spedzone ma Lefkadzie/tegoroczne juz opłacone/. Trasa Słowacja-Węgry-Serbia-Macedonia-Grecja, wszystkie opłaty/winieta, autostrady, paliwo, noclegi/ płatne kartą lub €.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.03.2015 20:33

Witam.
Skoro Grecja .... skoro Lefkada ... to i ja jestem ... :D ...
Pozdrawiam.
omoz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) omoz » 02.03.2015 20:34

Eunike1984 napisał(a):Jestem i ja :D Również poproszę o dużo konkretów :D W tym roku Lefkada!!! :D :D :D potrzebujemy dużo informacji ;)

Witam, zeszłoroczne wakacje spedzone ma Lefkadzie/tegoroczne juz opłacone/. Trasa Słowacja-Węgry-Serbia-Macedonia-Grecja, wszystkie opłaty/winieta, autostrady, paliwo, noclegi/ płatne kartą lub €.
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies