Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2014 ... Kefalonia, Lefkada

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 01.08.2014 12:49

Witam

To nasz drugi wyjazd do Grecji.

W tym roku Wyspy Jońskie – Kefalonia, Lefkada i „liźnięcie „ Zakyntos

Wyspy były opisywane już wielokrotnie dokładnie na forum. Ja dołożę moich "pięć groszy" z mojego punktu widzenia jeśli pozwolicie.

Trasa: Kielce, Chyżne potem Słowacja, Wegry, Serbia (nocleg), Macedonia, Grecja. Nie będę opisywał szczegółowo trasy bo było o tym sporo na forum.

Jechaliśmy dwoma autkami w dwie rodziny. Nauczeni doświadczeniem wyjechaliśmy 3.07 w czwartek, co miało swoje plusy w postaci braku korków na granicach.

Ogólnie najwolniej w Polsce i Słowacji, potem już płynnie. No właśnie ……….Słowacja :(

Ogólnie mówiąc, co wioska to albo fotoradar albo kontrola policji – więc się uważało :D . Jadąc poza terenem zabudowanym minęliśmy stojącą czarną nieoznakowaną skodę na poboczu. Za trzy kilometry wyskakuje Policjant na środek drogi i macha mi lizakiem. Kolega mówi mi przez CB, że chyba mnie mają i że jedzie dalej gdzie na mnie poczeka. I pojechał dalej ……………. 10 metrów he he, jego też zatrzymali :D . Podchodzi władza do mnie i mówi, że za prędkość, a”suszarki” w jego ręku nie widzę. Jak to pytam ?, a On, że ta skoda wcześniej wyłapywała i nagrywała. Wynik pomiaru, ja 103, a kolega 123. Adekwatnie po negocjacjach 30 i 60 euro. Dalsza droga bez niespodzianek.

Trochę zaczęliśmy od tyłu, bo naszym pierwszym celem była Kefalonia, a potem Lefkada. Nocleg tranzytowy w Niś w Serbii. Hotel Good Night, polecam. Nowy, czysty z dobrą lokalizacją i zamykanym parkingiem:

http://www.goodnight.rs/

Rano wypoczęci ruszyliśmy w dalszą drogę. Kolejny nasz cel to port w Kyllini i prom do Poros w Kefalonii. Prom odpływał o godz. 22.00, więc zrobiło się już ciemno. Spoglądając w oddalające się światła przystani ruszyliśmy w ciemną otchłań ;-)

Po drodze - Zatoka Ambrakijska

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbliżamy się do mostu Rio

Obrazek

Obrazek

Każdy ma chyba taką fotkę :-)

Obrazek

Obrazek

Port i plaża w Kyllini. Mała miejscowoś, ale ruch duży

Obrazek

Obrazek

Nasz cel

Obrazek
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.08.2014 12:53

Witam.
Jestem i chętnie poczytam skoro byliśmy w tych samych okolicach i w tym samym czasie ... :lol:
Pozdrawiam.
doris_ka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doris_ka » 01.08.2014 13:14

Ja również chętnie poczytam :-)
TOPAS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOPAS » 01.08.2014 13:18

Cześć,
Jestem drugi i przyłączam się do czytelników.
W tym roku też miała być Kefalonia, ale skończyło się na Thassos.
Czekam na c.d i pozdrawiam
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 01.08.2014 13:19

Taaaakie widoki.......jestem :!: 8)
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 01.08.2014 14:17

husband napisał(a):Hotel Good Night, polecam.

Również polecam, spaliśmy tydzień wcześniej :hut: Ale wysyp relacji w tym roku z Lefkadą :D
Zdjęcia mostu jak moje :mrgreen:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 01.08.2014 16:57

Z chęcią poczytam

Pozdrawiam
wawerek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wawerek » 01.08.2014 18:10

Kolejna relacja z Grecji i to ponownie moje ulubione Wyspy Jońskie. Super!. Zasiadam w czytelni:)
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 01.08.2014 18:45

Witam. Chętnie poczytam o czymś innym niż o Chorwacji . :D
Już trzy razy co roku byliśmy w Cro więc czas na inne zakątki europy. Za rok może zdradzimy Cro. :idea:
Pozdrawiam.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 01.08.2014 19:32

Oj... kusicie wszyscy tymi greckimi relacjami.
W przyszłym roku "raczej na pewno" zdradzimy Cro i coraz bardziej chodzi mi po głowie Grecja.
Pożyjemy zobaczymy.
W każdym razie czekam na dalszy ciąg relacji :D
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 01.08.2014 19:42

Chętnie pooglądam Twoja Grecję :)
Może za rok ... :) Hotel na nocleg "po drodze" już zapamiętany.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 01.08.2014 22:11

Witam, chętnie poczytam. Mam taki sam plan na kolejne "kiedyś tam" wakacje, może za rok ... oby.
Pozdrawiam.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 01.08.2014 22:43

i ja chętnie zobaczę Lefkadę Twoimi oczami a pozostałe wyspy z jeszcze większym zainteresowaniem bo dopiero je poznamy mam nadzieję:)
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 03.08.2014 06:29

Przypływamy do Poros około północy. Szkoda, że jest ciemno i nie widać w całości samej miejscowości. Sprawny wyładunek z promu i obieraramy kierunek naszego mieszkania - Trapezaki, gdzie spędzimy pierwszy tydzień naszego pobytu.

Zaraz po wyjeździe z miasta ostra wspinaczka serpentynami do góry, to w lewo to w prawo. Czytałem wcześniej, że drogi na Kefalonii są kręte i że jest to górzysta wyspa. Po drodze przejeżdżamy przez małe miejscowości.

W oddali na dole widać odbijające się światło księżyca w gładkiej powierzchni czarnej wody. Żałuję, że nie zdążylismy na wcześniejszy prom i nie mogę zobaczyć koloru wody - tej wody :D

Martwimy się, czy po ciemku znajdziemy naszą kwaterę. Wklepane współrzędne gps zaprowadzają nas prawie pod same drzwi budynku. Pierwsze wrażenie - wygląda ładnie. Z budynku wychodzi właścicielka Tonia i wita nas. Pokazuje nam pokoje i przekazuje kilka praktycznych wiadomości na gorąco. Wszyscy zmęczeni podróżą zasypiamy ....

Rano budzi mnie świt, nie mogłem się już doczekać. Otwieram balkon i to na co czekałem cały rok. Piękny widok na morze i Zakyntos :D Zaparzam kawę, siadam przy stoliku, i wpatruję się w budzącą się przyrodę ...

To uczucie i błogość .......... bezcenne

Jak ja to kocham !!! ..........

Obrazek

Obrazek

W oddali prom z Pessady na Zakyntos

Obrazek
Ostatnio edytowano 03.08.2014 20:55 przez husband, łącznie edytowano 1 raz
ewelka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewelka1 » 03.08.2014 18:46

Cudne te wasze fotki z Grecji :D
Więc siadam i czytam :)
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies