Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GRECJA 2013 - Półwysep Pelion i wyspa Lefkada

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
pawel093
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel093 » 25.03.2014 00:09

Elo mam pytanie czy noclegi szukałeś na miejscu w ciemno czy miałeś skądś wczesniej zaplanowane?? prosze o kontakt adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Ps szukam namiarów na noclegi w Grecji zna ktoś takie to prosze o kontakt
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 25.03.2014 06:21

W sierpniu można się ewentualnie zastanowić nad rezerwacją,ale pozostałe miesiące to bez problemu w ciemno.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 09.04.2014 13:09

My jechaliśmy w ciemno. W Milinie zarezerwował mi kumpel, który akurat stamtąd wracał i spotkałem się z nim w Serbii. Na Lefkadzie w zupełne ciemno. Nie było problemu. Byliśmy w Iris Studio, co widać na zdjęciu.
chycek2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chycek2 » 21.04.2014 18:31

Witam kolegę Kanarowskiego,jeżeli możesz to podeślij mi proszę nr tel. do Ciebie,jeżeli to nie problem.Mam parę pytań,mój adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Dziękuje i pozdrawiam.
emarylka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emarylka » 28.01.2015 15:13

Dzięki za bardzo rzeczową relację. Dużo praktycznych rad i wskazówek.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 04.03.2015 16:44

emarylka napisał(a):Dzięki za bardzo rzeczową relację. Dużo praktycznych rad i wskazówek.

Wszystkie moje relacje staram się opisać ze szczegółami, aby osoby, które się w te miejsca wybierają, mogły się dowiedzieć paru przydatnych rzeczy i na co uważać:)
slavovw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavovw » 24.06.2015 10:46

Lefkada tak nam się spodobała w tamtym roku że w tym jedziemy na Corfu. Trasa praktycznie w 95% ta sama więc mozna powiedzieć że znana i wiadomo czego się spodziewać. Nocleg w Skopie i później Meteory. Stamtąd wąwóz (nazwy nie pamiętam, określany mianem “Deepest canyon in Europe”) i do promu. Zapowiada się ciekawie. Oby tylko był spokój w Grecji :-)
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 06.07.2015 11:21

slavovw napisał(a):Lefkada tak nam się spodobała w tamtym roku że w tym jedziemy na Corfu. Trasa praktycznie w 95% ta sama więc mozna powiedzieć że znana i wiadomo czego się spodziewać. Nocleg w Skopie i później Meteory. Stamtąd wąwóz (nazwy nie pamiętam, określany mianem “Deepest canyon in Europe”) i do promu. Zapowiada się ciekawie. Oby tylko był spokój w Grecji :-)

Ten kanion nazywa się Matka :)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 06.07.2015 15:25

kanarowski napisał(a):
slavovw napisał(a):Lefkada tak nam się spodobała w tamtym roku że w tym jedziemy na Corfu. Trasa praktycznie w 95% ta sama więc mozna powiedzieć że znana i wiadomo czego się spodziewać. Nocleg w Skopie i później Meteory. Stamtąd wąwóz (nazwy nie pamiętam, określany mianem “Deepest canyon in Europe”) i do promu. Zapowiada się ciekawie. Oby tylko był spokój w Grecji :-)

....Ten kanion nazywa się Matka :)

...a wąwóz Vikos :)
slavovw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavovw » 26.08.2015 20:23

W końcu Vikosa ani "jego" Matki nie zobaczyliśmy :-) zabrakło czasu.
Po drodze do Grecji spaliśmy w Segedyn, żeby z samego rana pojechać na granicę Węgiersko-Serbską. W tamtym roku było tylu Turasów że spędziliśmy tam ponad dwie godziny. W tym roku było dosłownie kilkanaście samochodów tak jak i wtedy w sobotę. Na obydwie strony potrzebowaliśmy coś około 20min. Miałem nadzieję że Serbowie podgonili trochę ciąg dalszy autostrady od Niszu w kierunku granicy z Macedonią ale niewiele się zmieniło. Dalej jest to najtrudniejszy odcinek do przejechania. Na dodatek lubi tam urządzić sobie polowanie policja. Po dwóch dniach w Kalambace i zwiedzeniu Meteorów pojechaliśmy w stronę Kanionu. Po drodze podjęliśmy nieracjonalną decyzję i zamiast w stronę wąwozu pojechaliśmy na Lefkadę na pizze do naszego ulubionego lokalu w Kariotes. Jako że cały rok wspominaliśmy jej smak, a nawet jej zdjęcie umieściliśmy w albumie z wakacji to nikt specjalnie nie protestował i jednogłośnie zrezygnowaliśmy z niewątpliwej atrakcji turystycznej kosztem pełnego brzucha. Właścicielka była w szoku z pół godziny że zboczyliśmy z drogi ponad 100km jadąć na Corfu żeby raz jeszcze odwiedzić jej lokal. Później jazda już w kierunku przeprawy promowej. Tutaj mała uwaga. Warto od razu kupić bilety w dwie strony (jest nieco taniej) oraz przeanalizować rozkład "jazdy". Nie wiem czy wszyscy przewoźnicy promowi pracują w podobnych godzinach ale kiedy już kupiliśmy bilety na najbliższy kurs, okazało się że z powrotem pierwszy odpływa o 5.45, a następny dopiero o 9.30 czyli bardzo późno przy założeniu że nocleg z powrotem planowaliśmy w Belgradzie. Od razu dodam że w stolicy Serbii znaleźliśmy fajną miejscówkę. Mieszkanie w domku jednorodzinnym z klimą, łazienką z natryskiem, sypialnią, pokojem dziennym, miejscem parkingowym na dwa auta w cenie 32€ za 5 osób.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania służę pomocą póki jestem na bieżąco :-)
slavovw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavovw » 26.08.2015 20:32

Acha jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała. Na sklepie Diellas w Sidari było ogłoszenie. Do wynajęcia na miesiąc dom za 350€/mc. Ewentualnie do kupienia za 99 000€. Nie było podanej powierzchni ale było to gdzieś blisko około 5 min spacerem. Cena jak dla mnie super. Nawet gdyby to wynająć na dwa tygodnie to i tak jest to dobra oferta.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.08.2015 20:35

... mam nadzieję, że relacja będzie ... :D ...
Pozdrawiam.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 14.09.2015 10:04

W czerwcu udało nam się ponownie pojechać na Lefkadę na 11 dni :). Niedługo zacznę pisać nową relację w innym temacie.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.09.2015 10:53

kanarowski napisał(a):W czerwcu udało nam się ponownie pojechać na Lefkadę na 11 dni

... szczęściarz ... :lol: ...

kanarowski napisał(a):Niedługo zacznę pisać nową relację w innym temacie.

... no i bardzo dobrze ... :mrgreen: ... czekam ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 17.03.2016 21:03

Tutaj też widzę imageshack skasowało zdjęcia, więc będę musiał poprawić na nowo. Ktoś wie czemu tak się stało?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

GRECJA 2013 - Półwysep Pelion i wyspa Lefkada - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies