Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2011: od Meteorów po Zakynthos z namiotem

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
taurus
Cromaniak

Postnapisał(a) taurus » 06.08.2011 14:49

Możesz podać koszty promu - mieliście kabiny, fotele czy po prostu pokład??

Pozdrawiam
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 08.08.2011 03:53

chriso napisał(a):Ponieważ już było po południu a mieliśmy przykre doświadczenia z Aten, gdzie nam jedno muzeum zamknęli przed nosem,

Bo leniwi Grecy jak juz odpoczęli po sjeście to stwierdzili, że nie ma sensu już pracować :? .

A co do zdjęć i komentarzy - czytam i oglądam z chęcią.
Pozdrawiam - Romek.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 08.08.2011 19:48

Czytając Twoje opisy poruszania się po Grecji , zastanawiam się czy jednak samolot ( a na miejscu skuter :wink: ) nie jest lepszym rozwiązaniem dla nas - dwie osoby 8) . Znajomi w ten sposób spędzili po kilka dni , zmieniając wyspy ( i skutery :lol: ) i jak sami stwierdzili - jedyną niedogodnością był powrót na lotnisko :roll:
Z drugiej jednak strony sam przejazd przez kilka krajów dojazdowych też jest fajnym przeżyciem i zawsze trafia się na coś , co poprzednim razem z różnych powodów się ominęło . . .

Czekam na dalszy ciąg Waszej przygody

Pozdrawiam
Piotr
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 09.08.2011 12:08

Fajny ten teatrzyk w Epidauros :wink: , trzeba będzie na miejscu sprawdzić jak działa to o czym piszesz.....

A jak przeczytałem w przewodniku o opuszczanym moście na kanale, wydawało mi się, że autor się chyba pomylił, albo ja czegoś nie rozumiem... a to naprawdę istnieje 8O . Podoba mi się...

chriso napisał(a):Niestety raj został zmącony w nocy. Gęsta roślinność dająca cień była również siedliskiem komarów.

Komary w Grecji? Jeszcze kilka lat temu to hasło wydawałoby mi się pozbawione sensu... ale niestety, gryzą prawie wszędzie, w najmniej spodziewanych okolicznościach przyrody :?

Pisz....

Pozdrawiam
chriso
Odkrywca

Postnapisał(a) chriso » 09.08.2011 21:57

Witajcie :)

Przeprszam za opóźnienia, ale praca niestety mnie dogięła i na kolejną część jeszcze chwile trzeba poczekać.
Ale zapewniam że warto :)

@kasia10285
Miło mi że moja relacja skłoniła Cię do rejestracji na tym wspaniałym forum.

@Taurus
Pisałem między wierszami, znaczy fotkami. "razem ok 52 eur (32 auto, dorosły 8, dziecko >4 lat 4 eur)"
Z Kylini płynęliśmy ok godzinę, więc kabin nie przewidziano

@romuald22
Witam serdecznie :)

@piotrf
Przy dwóch osobach zupełnie inaczej rozkładają się koszty. Przy naszej czwórce jakiekolwiek oferty zorganizowane przekraczały sumę 10k zl,
a dochodzi jeszcze koszt najmu auta na miejscu, wycieczek. A my zobaczylismy jeszcze tyle miejsc po drodze i byliśmy całkowicie niezależni. Sami sobie mówiliśmy "proszę wycieczki proszę dalej.."

@kulka53
Dzięki temu, że zbłądziliśmy mogłem zobaczyć ten most opuszczany.
Ciekaw jestem jakie patenty zastosowano, że mechanika wytrzymuje morską wodę.
Widok z góry też robi niesamowiste wrażenie.
Stoi się 80m nad wodą na moście, który drga gdy przejeżdżają auta. Dreszczyk na grzbiecie gwarantowany.
espeso
Cromaniak

Postnapisał(a) espeso » 01.09.2011 12:29

a ja na zakończenie poprosze o jakąś kalkulację ... ile km ? jak z jedzeniem? własne? restauracje? jak sobie z tym radziliście?

Pozdrawiam
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 01.09.2011 13:54

W takim razie i ja dołączam. Tym bardziej, że kierunek mi bardzo bliski :D Bardzo jestem ciekawa, co na Tobie zrobiło największe wrażenie na Zante (oprócz tego, co wszystkich tam zachwyca) :wink:

Pozdrawiam.
chriso
Odkrywca

Postnapisał(a) chriso » 27.05.2012 18:12

Kontynuuję swą relację przerwaną nawałem pracy. Praca się nie odwdzięczyła więc wracam do wspaniałych zeszłorocznych wspomnień.

Czytam, że wielu z Was waha się z podjęciem decyzji czy w tym roku wybrać Grecje na wakacyjne wojaże ze względu na niestabilną sytuację więc postawiłem Wam rezygnację utrudnić :)

a więc wracając na Zakynthos....

Po intensywnej pierwszej części urlopu daliśmy dzieciakom i sobie trochę wytchnienia.

Indianie nakładali barwy wojenne na twarz:

Obrazek

Syreny kusiły do morza:

Obrazek

Oglądaliśmy stateczki kursujące codziennie wokół wyspy i do zatoki wraków

Obrazek

Obrazek

Dzieciaki szczepiły polską myśl techniczną w zakresie budownictwa morskiego

Obrazek

Obok kompleks hotelowy, którego mieszkańcy zazwyczaj ograniczali się do wylegnięcia na rozłożone przed budynkami leżaki

Obrazek

Na campingu na początku byliśmy praktycznie sami. Ze dwa namioty oprócz naszego, 4-5 camperów. Hitem na tym polu namiotowym jest basen, z którego po południu korzystaliśmy zwykle sami. A za wszystko płaciliśmy 17 eur za dzień.

Obrazek

dzieciaki uczyły się latać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po jakimś czasie zwiedzanie wyspy rozpoczęliśmy od "stolicy" czyli Zakynthos:

Katedra:

Obrazek

Obrazek

Obok katedry było stoisko ze słodkosiami: sprasowane ziarna sezamu z dodatkami: orzechami, rodzynki itp. Kilkanaście rodzajów, 5 -10 euro za pasek szerokości 3 cm i długości 30 cm. Dodatkowym lepem była papuga

Obrazek

Ratusz:

Obrazek

Obrazek

W miasteczku szybko zeszliśmy z głównej ulicy, żeby zobaczyć jego prawdziwe oblicze. Chorwacja kojarzy mi się z jednolitymi kamieniczkami z białego kamienia i zielonymi okiennicami. A tutaj odmiana:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Photoshop w wersji 1.0 :)

Obrazek

Obrazek

Są zielone okiennice :)

Obrazek
aleksandra6400
Croentuzjasta

Postnapisał(a) aleksandra6400 » 27.05.2012 18:58

Poproszę następne zdjęcia,
Moja ukochana Grecja
chriso
Odkrywca

Postnapisał(a) chriso » 27.05.2012 19:01

Następnie ruszyliśmy na zwiedzanie wyspy. Rozpoczęliśmy do klifów.

Podobno najlepszy widok zachodu słońca jest stąd :)

Obrazek

Obrazek

i klify

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po raz pierwszy przyszło nam zobaczyć TEN odcień koloru niebieskiego nazywany blue electric

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
chriso
Odkrywca

Postnapisał(a) chriso » 27.05.2012 20:21

Pojechaliśmy dalej wijącymi się dróżkami. Reszcie towarzystwa nie zdradziłem gdzie jedziemy :) Zapraszam do oglądania, zdjęcia oddadzą więcej niż tysiąc słów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odnalazły się statki codziennie oglądane z plaży koło campingu. Dotarliśmy do platformy widokowej, z której można było oglądać zatokę wraku. Dostęp do tej plaży jest jedynie z morza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj dość błękitów :)
aleksandra6400
Croentuzjasta

Postnapisał(a) aleksandra6400 » 27.05.2012 21:02

Piękne te błękity
janusz.w.
Cromaniak

Postnapisał(a) janusz.w. » 27.05.2012 21:56

Nooo... i jest kontynuacja po długiej przerwie :)
I basen bez zmian i błękit :wink: i na kempie jak zwykle pustawo.
A nam tegoroczna Grecja spać nie daje... :? Termin mamy feralny... planowany wyjazd 22/23.06 :!: Co tu robić :?: Jechać nie jechać :?: ...oto jest pytanie...:?: :wink:

pozdr
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 27.05.2012 22:08

janusz.w. napisał(a):... i błękit :wink:

Dzisiaj rano raz nasty obejrzałem kultowy "Big Blue".
Roxi nurkuje, ja tylko pływam.
Błękit uwielbiam, nawet zieleń nieużywanego jeziora...
:)
Pozdrav.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 27.05.2012 22:09

Fanie , że relacja ruszyła i to ze sporą ilością zdjęć :D

janusz.w. napisał(a):A nam tegoroczna Grecja spać nie daje... :? Termin mamy feralny... planowany wyjazd 22/23.06 :!: Co tu robić :?: Jechać nie jechać :?: ...oto jest pytanie...:?: :wink:

Pewnie że jechać i dobrze się bawić 8)

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα