Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2011 - 6 dni w trasie, 9 na miejscu

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta
Grecja 2011 - 6 dni w trasie, 9 na miejscu

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 25.05.2011 20:24

Witam po dłuższej przerwie :)

W tym roku uchwałą rodzinną nr. 1/2011 wspólnie ustaliliśmy, że jedziemy do Grecji i po raz pierwszy w życiu przez biuro podróży.
Biuro wybrałem dlatego, że nie biorę namiotu, a znaleźć sprawdzone apartamenty w internecie w Grecji jest dość uciążliwe :) w porównaniu do Chorwacji, którą znam aż za dobrze :)
Zdecydowałem się więc na biuro podróży Neckermnan, ale tylko opcję spanie + 2 posiłki. Cała reszta, czyli dojazd i czas wolny to moja działka.

W planach mam 9-dniowy pobyt w Grecji i 6 dni w podróży :)

A podróż planuję krótkimi odcinkami, z naciskiem na poznanie i zwiedzanie dogłębne całych Bałkan.

Plan wstępny:
1 dzień - Tarnów - Autostrada Chorwacka, 1 spanie w okolicach Zadaru, lub Splitu.
2 dzień - cel i spanie w okolicach Kotoru w Czarnogórze.
3 dzień - podróż wzdłuż Albanii, spanie w okolicach jeziora Prespa na trójgranicy Albanii, Macedonii i Grecji.
4 dzień - dojazd do celu (Chalkidiki, środkowy palec) przez Macedonię.

Powrót:
1 dzień - Grecja - Nisz lub Bor (Serbia) - trasa przez Macedonię i Kosowo.
2 dzień - Serbia - część Bułgarii - Curtea de Arges (Rumunia)
3 dzień - Przeprawa trasą transfogarską na północ Rumunii
4 dzień - powrót do domu.

Chcę zaliczyć dwie trasy widokowo-serpentynowe, których jeszcze nie zaliczyłem:
- Kotor - Cetinje
- transfogarska :)

Wyjazd 1 lipca. Może ktoś też w tym czasie uderza w tym lub podobnym kierunku?
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 25.05.2011 22:07

Jedna uwaga : opuszczając Kosowo nie zostaniesz wpuszczony do Serbii, jeśli nie wjechałeś do Kosowa z Serbii.
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 26.05.2011 06:49

To już wiem, po przejechaniu Macedonii chcę wjechać do Kosowa od wschodniej części Serbii, a wyjechać od północy Kosowa.
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 28.06.2011 09:55

ambitny plan ... ja rozważam podobne tylko chciałam zacząć od Rumunii

czy w Serbii jest coś do zobaczenia? nie mam kurcze żadnego przewodnika

Powrót do Grecja - Ελλάδα