Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2010

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
LRobert
Cromaniak
Grecja 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 26.11.2010 22:02

Konkurs się zakończył wiec można popełnić relację. :lol: Nie nadążam z czytaniem innych bardzo ciekawych relacji a zastanawiam się nad pisaniem własnej. Może lepiej będę wklejał bo to mi idzie lepiej niż pisanie. :lol:
Po wakacjach tego roku nadal uważam, że Grecja to "dziwny kraj". Znowu zostałem zaskoczony, ale o tym później. To, że wylądujemy w Grecji wcale nie było pewne. Konkurencja była duża Chorwacja lub Grecja. Wiedzieliśmy tylko, że jedziemy na południe pod namiot. Tak jechaliśmy i jechaliśmy i rozmyślaliśmy.
W okololicy Budapesztu zapadła decyzja, że jedziemy do Grecji. Ponieważ mieliśmy trochę ponad 2 tygodnie czasu więc uznaliśmy, że jedziemy tam gdzie jest dalej. Oczywiście w pracy tradycyjnie był problem z urlopem bo u mnie nie może być normalnie. Nienormalnie też było po drodze w Krakowie. Miasto rozkopane i pojechaliśmy jakimś objazdem za tubylcem. Nawet jakoś poszło.
Ekipa ta sama co zawsze 3 dorosłe + syn 13 lat. Ponieważ jechaliśmy bez ustalonego planu wiec nie wiedzieliśmy gdzie dotrzemy. Ja miałem opracowane oba warianty zwiedzania grecki i chorwacki.
Możę teraz krótki spis tresci a potem więcej szczegółów:
1. Kamp SIKIA
Obrazek

Obrazek

2. Delfy
Obrazek

3. Lefkada - Vasiliki
Obrazek
4. Githion - Mistra, Monemwazja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

5. Wegry - źródła termalne.

Plany naszego wyjazdu kilka razy ulegały zmianom w zależności od potrzeb i naszych nastrojów. :o Strasznie nieuporzadkowana ta relacja. Wyjazd od 1 lipca do 17. Przejechanych 5.486km.
:lol: :lol: :lol: To może na razie tyle. jak patrze na zdjęcia to wychodzi, że wyjazd upłynął pod znakiem stolików i kotów. Ciąg dalszy kiedyś nastapi.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 26.11.2010 22:10

Gdzie ja już nie byłem! :wink:

Od Portugalii po Turcję. Do Grecji też chętnie wdepnę. :D
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 26.11.2010 22:19

Tak Grecja tak po drodze - miedzy Portugalją a Turcją.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 26.11.2010 22:22

LRobert napisał(a):W okololicy Budapesztu zapadła decyzja, że jedziemy do Grecji.

8O .... podziwiam !

No to wjeżdżamy do Grecji w dwóch relacjach ... z Tobą i "Kulkami" !

Zapowiada się niezła "Zorba" ! :)

.... i to z konkursowymi fotkami !

Pozdrawiam
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 26.11.2010 22:35

Widzę z krótkiego spisu, że się spotkaliśmy (raczej minęliśmy w różnym czasie) w dwóch miejscach - na Lefkadzie i w Delfach. Pod warunkiem, że poza Vasiliki gdzieś Was na Lefkadzie pognało.

Robercie, pokaż zdjęcie z punktu 4. Githion - Mistra, Monemwazja w kolorze. Nie jestem zwolenniczką szaroburobialoczarnych zdjęć.
Jedno akceptuję - Greka na krzesełku na brzegiem morza. Jest bardzo dobre. Bardzo mi się podoba.
:D

Aha, pisz, pisz ma kto czytać, nie tylko wklejaj.
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 26.11.2010 22:58

LRobert napisał(a):Konkurs się zakończył wiec można popełnić relację.
5. Wegry - źródła termalne.

czytam - bo chcę...
ale Bratankowa z ciepłą mineralką nie dostrzegam...
dołóż więc Waść i opisz...
bo fajnie się zapowiada...
też mi są znane takie improwizacje destynacyjne na trasie...

LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 26.11.2010 23:14

O wyborze Grecji zdecydowało pewnie to, że byliśmy tam tylko raz i trochę pozostało jeszcze do zobaczenia. Jednak tym razem też nie udało się dotrzeć do Aten i pobyt na Lefkadzie był trochę krótki i nie wszystko obejrzeliśmy. Mamy za to argumenty żeby do Grecji wrócić, ale na 2011 na razie wygrywa Chorwacja. :lol:
Czasami zdjęcia czarnobiałe są ciekawsze od koloru, ale co kto woli. Ja miałem w czasie wyjazdu problem z zabrudzonym obiektywem lub matrycą - nadal nie wiem - więc pewnie gdzieś na zdjęciu bdzie to widać. :twisted: Gdzieś już tu pisałem, że chyba się starzeję bo znowu podobają mi się zdjecia czarnobiałe od których zaczynałem przygodę z fotografią. Grek na krzesełku łowi ryby na żyłkę czego za bardzo nie widać. Chciałbym tak spędzić emeryturę i w takim miejscu. Chociaż pewnie ja siedziałbym z aparatem bo ryb nie łowię. :lol: Jak robiłem zdjęcie to napisze później.
Zgodnie z zamówieniem wersje kolorowe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 26.11.2010 23:23

Obrazek

Obrazek

Obrazek
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 26.11.2010 23:31

Grecja :D - zasiadam z przyjemnością :D
...i jeszcze taka moja prośba maleńka...- enter między zdjęciami :)

pozdr
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 27.11.2010 00:37

LRobert witam w kolejnym, gorącym (relacyjnym) temacie Grecji.
Jak najbardziej zgłaszam obecność pomimo późnej pory.

Pozdrawiam. :)
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 27.11.2010 07:00

Też poczytam i pooglądam.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 27.11.2010 08:19

I ja zasiadam...

LRoberto
A gdzie to te baseny są... ?
Chyba to jakby jakiś zakątek na Węgrach?
Ale gdzie konkretnie?
bo wygląda, że fajnie tam...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.11.2010 09:51

janusz.w. napisał(a):...i jeszcze taka moja prośba maleńka...- enter między zdjęciami :)

pozdr

Mission complete :cool:

Robert, ładnie Was poniosło :D
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 27.11.2010 11:37

Leszek Skupin napisał(a):Mission complete :cool:

...Leszek czuwa :D thx :!:
Ja też czuwam :wink: ...w oczekiwaniu na dalsze zdjęcia :)

pozdr
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 27.11.2010 11:38

Z radością witam wszystkich czytelników. :lol:
Jeśli idzie o nazwę kąpieliska to podam później bo nie pamiętam. Znajdę rachunki i będzie wszystko jasne. Było bardzo blisko po przekroczeniu wegierskiej granicy. Pamiętam tylko, że cena mnie niemiło zaskoczyła - droga ta zabawa. :?
Do Grecji wróciliśmy po roku przerwy/EGIPT/ aby dokończyć zwiedzanie. Ciągle coś jeszcze pozostało do zobaczenia, ale kiedyś damy radę. Nam udało się wrócić przed falą strajków, która rozpętała się później. Mieliśmy trochę obaw jeśli idzie o niepokoje w Grecji - kryzys. Wydaje nam się, że było mniej turystów niż dwa lata wcześniej. Mimo kryzysu a może właśnie przez niego ceny na miejscu były dość wysokie.
Dobrze trzeba by zacząć pisać relację po kolei tzn. spakowali się, wsiedli i wyjechali i dojechali. Znaczy same nudy :o
O enterze miedzy zdjęciami postaram się pamiętać.
W następnym odcinku już pojedziemy na te wakacje.
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα