Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2009: z Gdańska do Aten i z powrotem

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 16.09.2009 18:08

Nie wiem czemu mi nikt nie powiedział, że na forum jest taka historia :lool: :lool: :lool: Całość - totalnie do spłakania się, ale ten ostatni odcinek to już mistrzostwo świata :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Straszliwie się obśmiałam :lol:

I poplułam się przy historii z kablami, i podobało mi się błądzenie po gajach brzoskwiniowych i stan przedzawałowy przy ośmiornicy przeżyłam i wyłam przy łowach na octową oliwę z winogron (co to na obrazu było widać) i tylko nie rozumiem czemu nie chciałeś zabrać prezentu dla babci Reni :lol:

Czytało się świetnie!!! Nie pokazują mi się zdjęcia, ale to nic. Historia rewelacyjna :lol: :lol: :lol:

A na serio - zdarzyło mi się "zaliczyć" te greckie ruiny i może trochę więcej (ja bez potomstwa), ale z każdym rokiem przekonuję się, że lepiej posiedzieć na krawężniku w takiej czy innej wiosce/mieście, pooglądać zwyczajną codzienność ludzi, niż latać do upadłego, bo to i to wypada/trzeba zwiedzić.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.09.2009 08:49

hej,
no z Twoich ust, że relacja okej, to już na prawdę wielki komplement - czytam Twoją, wiem, co mówię 8)

z tym krawężnikiem to racja stuprocentowa, tylko jak już się taki kawał jedzie, to jak tu nie zaliczać ... no i prędzej, czy później się człowiek w tym zaliczaniu zatraca :cry:

na szczęscie są przygody, które się potem bardziej pamięta niż zabytki Akropolu :wink: choćby brzoskwiniowe państwo ...

dzięki i pozdrowienia
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 17.09.2009 15:38

Krystof napisał(a):hej,
no z Twoich ust, że relacja okej, to już na prawdę wielki komplement - czytam Twoją, wiem, co mówię 8)

z tym krawężnikiem to racja stuprocentowa, tylko jak już się taki kawał jedzie, to jak tu nie zaliczać ... no i prędzej, czy później się człowiek w tym zaliczaniu zatraca :cry:

na szczęscie są przygody, które się potem bardziej pamięta niż zabytki Akropolu :wink: choćby brzoskwiniowe państwo ...

dzięki i pozdrowienia

Dziękuję i nie mam zamiaru kokietować, ale Krystof... :oops: nie przesadzajmy - to do pierwszego zdania :oops: :D

Dłuuugie historie pisane lekko, jajcarsko, z przymrużeniem oka (dla spraw, które pewnie wtedy, kiedy się działy wcale lekkie nie były) i z polotem - to uwielbiam na tym forum!!! I dlatego wczoraj jak zaczęłam czytać, to poszło od razu w całości :lol: Powtórzę się - ŚWIETNE. A ten ostatni odcinek, to powinna być lektura obowiązkowa dla wszystkich!!! :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.09.2009 15:49

O Dżizas ... :oops: to może zrobię nowy wątek pt. "Ostatni odcinek" :wink:

pozdrowienia, Krystof
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 20.01.2010 11:12

ja jestem jak najbardziej za :)
i z całą pewnością fanów ,,ostatniego odcinka,, jest duuużo więcej :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.01.2010 13:36

:wink: ale ja to deklarowałem we wrześniu ... :roll:

dzięki i pozdrowienia, Krystof
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 20.01.2010 17:18

ups smykło mi parę miesięcy :D
ale długie zimowe wieczory sprzyjają pisaniu
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.01.2010 09:26

to śpiesz się - na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok (a na Boże Narodzenie na kurze stąpnienie) ;@)

K.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.05.2010 20:41

Krystof
Z twojej relacji wynika, że plaża w Satri raczej mało ciekawa. Na czym ta "małociekawość polega", bo większość twoich fotek poszło "w kosmos" .. to znaczy nie ma ich na stronie... została tylko info, że tu były.. :(

Możesz podesłać kilka fotek plażowych na maila (janniko-małpa-tlen.pl)

A jak jest z kwaterami w Satri? Czy twoim da się coś znaleźć w ciemno?

Mamy zamiar zahaczyć się na tydzień gdzieś na Drugim Palcu i w oko wpadło mi Satri, ale też biorę kilka innych miejscowości pod uwagę.
Chcemy gdzieś zakwaterować się blisko plaży.. i żeby w miarę blisko (no, powiedzmy nie dalej niż 2 do 3 km był jakiś sklepik).

Może coś polecisz.. ?

pozdro
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.05.2010 21:50

cześć, Janniko,

więcej zdjęć zamieściłem tutaj: http://www.kierunekprzygoda.pl/Krystof/blog/28/

a teraz a propos:
- plaża w Sarti jest ciekawa :@) cofam, co pisałem, bo tamte wrażenia są już nieaktualne - po prostu plaża jest jak w Ustce, a ja lubię wąskie małe plażyczki - jak w Pisaku; ta w Sarti jest szeroka, długa, piaszczysta; dno opada delikatnie i jest w 100% piaszczyste, jak pustynia - długo można iść i nadal jest płytko, bezpiecznie (ja wolęskałki, bo można sobie pooglądać żywiołki)
- kwatery są na 100% - były też tam, gdzie my rezerwowaliśmy; nie żałowaliśmy jednak decyzji, bo miejsce jest dobre i relatywnie niedrogie (oczywiście - podpytałem panów siedzących przy stolikach przed swoimi apartamentami o ceny i wszędzie były podobne, z tym, że nie negocjowałem)
- w Sarti sklepików jest pełno + jeden większy market
- powiem szczerze, że oprócz Sarti nie zwiedziliśmy żadnych innych miasteczek; naszukałem się wcześniej w internecie i świadomie wybrałem Sarti, które nadal polecam - jest tam wszystko, czego potrzeba na pełen relax (pozbawiony jednak możliwości ambitnego zwiedzania)
- plaża - dostępna z Sarti autem - to najpiękniejsza plaża, jaką w życiu widziałem

polecam i pozdrawiam, Krystof
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 11.05.2010 22:08

Krystof mam pytanie:

ponieważ też będę jechał z Gdańska tylko, że na Lefkadę i czeka mnie droga przez Czechy lub Słowację. Jak to wygląda czasowo?? Czy opłacało się Tobie jechać przez Czechy zamiast przez Słowację??

Pozdrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.05.2010 22:52

Krystof napisał(a):cześć, Janniko... polecam i pozdrawiam, Krystof

Krystof.
Dzięki wielki
Otake relacje mi chodziło.
Wybieramy się na stówę.. no, chyba że Grecy w ramach kolejnych form strajku generalnego położą się w poprzek autostrady i nie da rady przejechać.
Myślimy żeby najpierw przejechać całe wschodnie wybrzeże II Palca i potem osiąść w Satri lub gdzieś w okolicy Vourvourou (też fajne palżówki)

Przegrzebałem całe Chalchidiki metr po metrze w google earth.. :P
i doczekać się już nie mogę.. a tu jeszcze 2 i pól miesiąca..

pozdro
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.05.2010 08:45

a ja relacji ;@) zazdroszczę ci

Czy opłacało się Tobie jechać przez Czechy zamiast przez Słowację??

kurka siwa ... piszę w relacji, że raz wybrałem wariant ten, a raz ten i że później o wnioskah ... i wniosków, zdaje się, brak, a ja znów wszystko zapomniałem :@( dlatego pisałem relację - bo wszystko od razu zapominam :@((((

wiem tyle, że przez Czechy jest nieco dalej (więc drożej) i drożej, bo musisz kupić winietkę - tracisz więc ponad 5 dych

a co zyskujesz? zdaje się, że nic - czasowo wyszło nam (chyba ;@) ) na to samo/ tyle, że droga jest lepsza (o ile nie ma remontów)

proponuję zadać to pytanie w innym miejscu - to nie jest zagadnienie typowo dla Grecji, bo przewcież wielu forumowiczów wybiera do Chorwacji wariant budapesztański ...
z resztą - pewnie wyjaśnienie znajdziesz bez zadawania pytania ;@)

pozdrawiam z zazdrością, Krystof
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 12.05.2010 09:11

Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.05.2010 09:24

Krystof napisał(a):

a ja relacji ;@) zazdroszczę ci

Krystof, może nie doczytałem... ale czemu zazdrościsz?

Czyżbyś w tym roku nie wybierał się nad Morze Śródziemne, Egejskie lub nad Adriatyk!?
8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja 2009: z Gdańska do Aten i z powrotem - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies