Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2007 - 5,5 tys kilometrów

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 08.03.2009 10:45

Leszek Skupin napisał(a):W nocy z 03-04.08.07 to myśmy byli już pod Koryntem ;) także musieliśmy się minąć ;)
bukmacher3 napisał(a):....Właśnie wczoraj z nią rozmawiałem i mając tyle wczasowiczów nadmieniłem jej o twoim pobycie i skojarzyła po aucie.
...

Jakim cudem :?: Przecież to było prawie 2 lata temu :?: 8O

Ma wspaniałą pamięć do Polaków, bo wcześniej parę lat u niej pracowała Polka na campingu, ale na koniec powiedziała że ją zwolniła bo zamiast pracować to bawiła się z Grekami i żony Greków miały do niej pretensje.
Ponadto jak raz u niej ktoś był np. wynajmując pokoję jak my to następnym razem już można w ciemno jechać tylko na telefon, a wszystko będzie przygotowane.

Z tym "Uzi" to się roześmiałem do łez.
W tym roku napewno chociaż na chwilę ją odwiedzę i musze Grekowi ze straganu zawieźć Zubrówkę.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.04.2009 09:53

Cześć, Lechu!
Tyle jeszcze tylko dodam, że skopiowałem sobie w piątek Twoją relację i zaniosłem do domu. A wieczorem, z żoną, przy winku przeczytaliśmy ją sobie dokładnie, krok po kroku, zapamiętując co ważniejsze rzeczy :wink: Bardzo przyjemna lektura i fajny sposób na wieczór. Dziękuję bardzo.

A w kwestii wakacji. Nie dość, że nie jedziemy do Kro :evil: , to jeszcze dziś odmówiłem mojemu Grekowi pół pobytu. I nie będziemy się u niego smażyć 14 dni, a 7, a potem trip ze środkowego palca na południe, jak daleko się da.

To jednak nie pierwsza zmiana - powoli, bardo powoli przyzwyczajam moją bardzo opiekuńczą żonę do myśli o ułożeniu naszych niewinnych dzieci do snu w namiocie 8) To bardzo poważna rewolucja! Ona jest przeciwniczką namiotów ... ale zwolenniczką zwiedzania, więc mam haka -albo camping i zwiedzanie, albo apartament i moczenie dup w H2O z dużą ilością NaCl :roll:

Tak więc przede mną kupno namiotu, przypomienie sobie, na czym i pod czym się w namiocie śpi, wymyślenie biwakowych gadżetów niezbędnych w biwakowym trybie i sruuuu na Grecję :wink:

Dzięki za inspirację! Pozdrawiam, Krystof
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.04.2009 11:58

Hehe, cieszę się, że chcesz spędzać wakacje tak jak my :D. Okolice Aten są bardzo drogie... Jedźcie za Ateny w stronę Koryntu, a w miejscowości Ag. Theodori zjedźcie w poszukiwaniu campingów jest ich tam od cholery... Dalej na południe... nie byłem z namiotem ;)

Pozdrav :papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.04.2009 12:01

Ag. Theodori
zapisuję :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.04.2009 12:13

Tutaj masz świetną mapkę ;) tylko zrób zbliżenie na obiekt F i daj satelitę... z resztą pokombinuj sobie ;)

Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.04.2009 12:57

mówisz campingi ... czy potwierdzisz, że w Grecji na campingach można wypożyczyć (często?) przyczepę albo wynająć apartament?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.04.2009 13:12

Przyczepy owszem stoją, ale są to przyczepy Greków i nie wiem czy są do wypożyczenia, natomiast na wielu campingach zdarzają się i pokoje, bo apartamentami to ich chyba nazwać nie można, ale ... tak potwierdzam pokoje można próbować wynająć. My mieliśmy taką możliwość pod Meteorami na campingu, ale woleliśmy pod namiotem spać :devil:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.04.2009 13:49

Ważne, że są - tak obiecałem mojej żonie namawiając ją na camping - że są pokoje, a w razie czego namiot w bagażniku :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.04.2009 13:55

My tak mieliśmy jadąc pierwszy raz do Cro :lol: Namiot w razie gdyby to by co by ;) no i gdyby nie to tak :lol: Namiot służył nam za dom przez kolejne dwa tygodnie jak zajechaliśmy do Rijeki i tak nam zostało ;)

Pozdrav i udanego campingowania :papa:
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 06.04.2009 14:06

Leszek, duże gratulacje za determinacje. Jechałeś kawał drogi, ja osobiście bym się na to nie zdobył na pewno nie z małym dzieckiem.

Dzięki za relacje była bardzo ciekawa !
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.04.2009 14:10

Bez przesady 7 lat to nie takie małe dziecko ;) W ub roku byliśmy w Cro ze znajomymi, którzy mieli na campingu 14 m-czną córkę ;)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 14.05.2009 09:29

Lechu - jeszcze prośba o kilka szczegółów :roll:

- jaką polecasz ("polecacie" - to do obserwatorów tematu :wink: ) mapę Grecji 9pro forma dodam, że kryterium to dokładność + skala i aktualność)

- i druga rzecz (wiem, że ten temat się pojawia, ale jest dość mocno rozproszony): jak jest z dostępnością lodówek na campingach: czy przeważnie są/ czy za opłatą/ czy indywidualne (na kluczyk?)/ czy wielkie wspólne? ... jak sobie radziłeś, gdy nie było?

pozdrov i gratulacje do tematu o prądzie - niech się mury pną do góry, niech kominy mają pion ... :wink:

pozdrowienia, Krystof
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.05.2009 17:52

Rany 8O uciekło mi gdzieś Twoje pytanie :( Przepraszam :oops:

Mapa Grecji hm... najlepiej kup ją w Grecji :lol: nasze są tak niedokładne że wsadziłem ją sobie w buty :lol:

Lodówki :?: na campingu :?: :lol: a co to :?: Nie tam nie ma lodówek na campingach. Myśmy mieli swoją turystyczną na wkłady... wkłady mroziliśmy (na pierwszym campingu) u właścicielki w sklepiku... miała taką zamrażarkę do mrożonek, a na drugim campingu mroziliśmy wkłady w zamrażarce w sklepie campingowym - w obu przypadkach za darmo, ale grzecznie prosiliśmy i zawsze grzecznie dziękowaliśmy ;)

Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.06.2009 08:54

mroziliśmy wkłady w zamrażarce w sklepie campingowym

cwane cwane ... temat lodówek pojawił mi się dopiero wtedy, gdy najuważniejsza z żon spytała "a gdzie będziemy przechowywać lekarstwa?" ...

bo browary mogę kupić zimne, albo pić ciepłe - poza tym, najbardziej najuważniejszemu mężowi i ojcu, nic do łba nie przyszło :( no a ztymi lekarstwami ("przechowywać najlepiej w lodówce", to rzeczywiście mały ból ...

może ktoś z Wam ma inny patent?

ps
co sądzicie o KUCHENCE INDUKCYJNEJ?
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 01.06.2009 21:48

Witam wszystkich zarażonych Chorwacją i Grecją! Przeczytałem wszystkie wypowiedzi tego tematu. Byłem z Rodziną (2+1)kilkakrotnie w Chorwacji, a w ostatnich dwóch latach wypuściłem się do Grecji. 6,5 tys. km swoim samochodem i z namiotem oczywiście. Podróżowaliśmy na dwa, trzy samochody lub samodzielnie. Mogę udzielić wskazówek, porad. Lodówkę woziłem własną - samochodową ( to już drugi egzemplarz - w pierwszym "markowym" popękały zawiasy - drugi z Lidla za 199 zł z zasilaniem na 12v i jednocześnie 230V sprawuje się idealnie tzn przy temp. otoczenia +40 st C (lipiec - 2007 - Peloponez - tak było ciepło) masło było twarde a piwo po wyjęciu z niej pokrywało się rosą), ale na większości campingów w Grecji są bezpłatne lodówki i zamrażarki. I zawsze było miejsce aby schłodzić piwo a nawet dużego arbuza. Jednak nie ma to jak swoje pod ręką. W połowie drogi( mniej niż więcej) zatrzymaliśmy się na Węgrzech na kąpiel i odpoczynek na campingu z basenami termalnymi (13 szt). Na Peloponezie z jednej lodówki zapomniałem zabrać wino i pewnie tam wrócę. Wstawiam fotki z celu podróży - Zakynthos.
Obrazek
Basen ze sztuczną falą
Obrazek
Keri
Obrazek
Słynna Zatoka Wraku
Obrazek
W dole Błękitne Groty
Obrazek
I przy Grotach
Obrazek
Basen na campingu (cena camp. niecałe 26 euro na dobę za 3 osoby)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα