Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja 2007 - 5,5 tys kilometrów

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 21.09.2007 21:51

Leszku, wspaniała relacja. Podziwiam zapał i siły do zwiedzania.
Osobiście dwa tygodnie temu wróciłam z pierwszego wyjazdu do CRO
i jestem oczarowana gościnnością Chorwatów. Myślę, że jeszcze wiele razy będę tam wracać. Atmosfera Chorwacji jest nieporównywalna z "pazerną" Grecją czy Włochami, choć przyznaję, że Twoje zdjęcia z wyjazdu potrafią zachęcić do zwiedzenia Grecji :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.09.2007 20:17

Grecja jest inna w swoim pięknie od Chorwacji. Chorwacja zachwyca widokami, malowniczością, gościnnością ludzi, tym, że są to słowianie, a więc naród blisko (przynajmniej w naszych wędrówkach) umiejscowiony kulturowo do nas, ma wiele zabytków, ma wspaniałe góry nad brzegiem morza, ma niezliczoną ilość wysp widocznych z lądu...
Grecja to też Półwysep Bałkański jednakże kulturowo nam daleki. Nie mniej jednak i tam można spotkać sympatycznych ludzi, którzy nie patrzą na to, czy jesteś z Polski, czy z Niemiec, czy z Rosji. Przekonał nas o tym właściciel campu Philoxenia pod Meteorami. Grecy nie są tak otwarci i wylewni w stosunku do nas jak Chorwaci. Greckie zabytki to kolebka kultury europejskiej tak jak kolosea, łaźnie, zamki, warownie, czy teatry Cesarstwa Rzymskiego. Zobaczyć kolumny z 4 w.p.n.e. które ważą po kilkaset ton a ustawione są z taką dokładnością że oczy bieleją, to niesamowite przeżycie. O czymś takim też może powiedzieć Rysiek, który o ile wiem ;) był pod piramidami w Gizeh w Egipcie.

Pozdrav :papa:

P.S. Cieszę się, że relacja wzbudziła zainteresowanie. Jesteście dla mnie nagrodą za to moje pisanie. :D Dzięki
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.10.2007 09:48

Coś dla tych którzy lubią jeździć na motorach :lol: Grecki styl jazdy :lol: I takich tam spotkałem ;)
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 10.10.2007 11:06

Tacy są wszędzie
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.10.2007 11:10

j23 napisał(a):Tacy są wszędzie

To prawda, ale takich jak ten jest dużo więcej tam niż u nas ;) Na wąskich uliczkach takie manewry wykonują także skuterkowcy nie tylko ci na ścigaczach :lol:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 22.11.2007 01:02

Leszek wspaniała relacja. Chyba się tam wybiorę. Ja Przejachałem w wakacje coś koło 8.ooo km. Będę musiał sprawdzić. Nie zgadzam się iż osoba, która na codzień jeździ samochodem będzie chciała spędzić urlop na miejscu. Ja przez ostatnie 5 lat do końca pażdziernika przejeżdzałem rocznie około 6000 km miesięcznie a mimo to w wakacje też się włócze po różnych drogach. Jak napisałeś zależy co kto lubi. A jeszce jedno. Dziękowałem już w innym miejscu, ale mogłeś nie czytać. Tu pewnie kiedyś jeszce zajrzysz. Dzięki za podpowiedź z fotosikiem. Pozdrowienia z Kielc/Ślichowice.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.11.2007 09:41

:D Pewnie, że zaglądam... wakacje co prawda minęły, ale wspomnienia ciągle żywe ;). Czytałem i oglądałem również Twoją relację. Cieszę się, że mogłem pomóc z Fotosikiem ;). Tak poza tym to kilka razy w Kielcach już się spotykaliśmy w gronie Cromaniackim. Można by było znów jakieś małe spotkanko urządzić... tyle że na chwilę obecną jestem bardzo mało czasowy.

Pozdrav z Uroczyska ;) :papa:

P.S. Cieszę się, że ktoś jeszcze czytał moją relację :D
luk_ufo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk_ufo » 26.01.2008 14:33

Witam

Podziwiam twoje zaparcie literackie. My w zeszłym roku pokonywaliśmy dokładnie tę samą trasę co opisałeś. Wszystkie szczegóły z drogi się zgadzają, ale myśle że troszkę źle zrobiliście nie jadąc na Challkidiki takich piaszczystych plaż nie ma w całej Grecji. Tam odpoczeliśmy kilka dni po podróży z Polski i dalej ruszyliśmy zwiedzająć Grecję. Dokładnie tą samą drogą jechaliśmy na Olimp, jak skończył się asfalt pojechaliśmy może jeszcze kilometr i nawrotka (szkoda samochodu i opon) ale te widoki przepiękne. Zwiedzanie Meteorów, Aten, Świętyni Zeusa z pięknym widokiem zachodzącego słońca. Nie chce opisywać całej podróży bo to twój post, my zrobiliśmy ponad 11 tyś km ale było warto tyle zabytków muzeów i dzikich plaż się długo niezapomina. Obiecaliśmy sobie jescze jedną wyprawę do Grecji podobną tylko że teraz z drugiej strony kraju.

Pozdrawiam i dozobaczenia na plażach
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.01.2008 15:57

Nie lubię piaszczystych plaż, więc dobrze zrobiliśmy, że tam nie pojechaliśmy ;) a z drugiej strony źle bo tam też są ciekawe miejsca do zwiedzania ;)

Pozdrav :papa: i do zobaczenia jednak w Cro ;) na kamienistych plażach
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 25.06.2008 23:28

Cześć Leszek. Poczytałem jeszcze raz, co uznałem za potrzebne skopiowałem. Mam nadieję, że nic mi za to nie grozi :lol: Za tydzień będę na miejscu lub bardzo blisko. Jedno tylko pytanie bo jakoś przeoczyłem Ile czasu wam to zajęło od dnia wyjazdu do dnia powrotu? Ja mam tylko dwa tygodnie i zaczynam się martwić, że nie wszystkie plany uda się zrealizować.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.06.2008 12:08

A kopiuj nawet wszystko :lol: :!: po to ta relacja tu jest, żeby z niej korzystać i cieszę się, że komuś się przyda :D.

Nam to zajęło właśnie dwa tygodnie a dojazd TAM ok 29 godzin a nie jak pisałem na początku 24 bo od 8 rano do ok 13 po południu dnia następnego ze spankiem na parkingu przy stacji benzynowej koło Nisu i pamiętaj o przestawieniu zegarka do przodu o godzinę :D. A Macedonię polecam "robić" w dzień, piękne widoki i uważaj tam na policję - stosuj się do ograniczeń prędkości szczególnie na remontowanym odcinku autostrady. A w Grecji nie wspominaj żeś jechał przez Macedonię tylko przez Yugoslevię ;) Macedonia dla Greków to ich rodzima kraina jak dla nas Mazury ;)

Pozdrav :papa: szerokiej drogi :D

P.S. Jak chcesz to daj znać i skontaktuj się ze mną mailowo... mam całą relację w wersji elektronicznej w wordzie ;), ale zajmuje aż 93 MB 8O i pewno przez skrzynkę nie przejdzie :lol: to mogę Ci ją wypalić i jak do mnie przyjdziesz do roboty to Ci ją dam ;)
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 05.03.2009 11:06

Leszek Skupin napisał(a):Ale wracając do relacji... Póki jeszcze jesteśmy w Variko - Litochoro muszę Wam opowiedzieć śmieszną historyjkę, która mi się przydażyła na campingu. Ehhhh kobiety. Oczywiście będą w niej udział brały moja żona jako sprawczyni zamieszania i właścicielka campingu :lool:
Otóż w Chorwacji jest rakija z mocniejszych trunków. Postanowiliśmy spróbować czegoś greckiego. Żona mi podpowiedziala, że ichniejszy taki trunek to Uzi no to poszedłem do sklepiku campingowego, w którym siedziała właścicielka campingu i pytam czy nie ma Uzi lub gdzie można kupić. Możecie sobie wyobrazić szok malujący się w jej oczach kiedy zaczęła prawie krzyczeć: "No guns, no guns, no guns" :lool: pokazałem jej gestem, że chodzi mi o coś do picia z % :lool: a ona na to: "aaaaa Ouzo" i dogadaliśmy się, że ona czegoś takiego nie ma, ale można to kupić na straganie niedaleko campingu. Rzeczywiście taki stragan z owocami niedaleko campingu był. Sprzedawał na nim stary Grek, ale żwawy i miał bardzo rubaszny śmiech. poszliśmy do niego więc żeby kupić to Ouzo, a on na to: "Ouzo - chimija, No Ouzo, Tsippouro". Dobra jak zwał tak zwał, mówię ile :?: 10 euro za 1,5 litra. Chwila zastanowienia... dobra cena bierzemy. Wyszło nas 12,55 zł za pół litra wyśmienitego trunku mającego smak anyżku. Sprawdzałem - paliło się :lol:, ale było na tyle mocne, że 1,5l butelka starczyła nam prawie do samego końca pobytu ;).

28.07.2007. godzina 8:30 - Wyjazd.

Witam dopiero teraz trafiłem na twoją relację i tak sie składa że byliśmy na tym campingu w terminie 05.08-19.08.2007 a więc chyba w tym samym czasie. Mieszkaliśmy w budynku gdzie wynajmowaliśmy pokoje po 30 euro. W zacytowanym poście piszesz o Greku. Wspaniały człowiek z którym do dziś koresponduję. Zawsze dawał dla dzieci darmowe arbuzy bezpestkowe, a Tsippuro posiadam do dziś. Ponadto owa greczynka w sklepie, to wspaniała właścicielka bo na koniec naszego pobytu już dużo mówiła po polsku. Właśnie wczoraj z nią rozmawiałem i mając tyle wczasowiczów nadmieniłem jej o twoim pobycie i skojarzyła po aucie.
Na ten rok ceny pokoi i domków do wynajęcia u niej to 45 euro za 4 osoby dla tych co pierwszy raz, a dla tych co już byli to 40 euro.
Pozdrawiam
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 05.03.2009 11:19

Leszek Skupin napisał(a):Będą, będą.... Cierpliwości ;). W wątku Janusza Bajcera rozgorzała dyskusja na temat gorzały :lol: a mnie Tsipouro smakowało BEZ rozcieńczania :lol:, ale trzeba przyznać, że po wychyleniu kieliszka, gardło było odrapane jakby człowiek szkło przełykał ;). Natomiast smak był tak nie powtarzalny, że to odrapane gardło było pestką, po 3 kieliszku ;). Znaczy się nasmarowane odpowiednią ilością tego trunku o zacnej mocy przestawało drapać ;)

Najlepsze z arbuzem lub winogronem jako zakąska.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 05.03.2009 12:13

Leszek Skupin napisał(a)::D Pewnie, że zaglądam... wakacje co prawda minęły, ale wspomnienia ciągle żywe ;). Czytałem i oglądałem również Twoją relację. Cieszę się, że mogłem pomóc z Fotosikiem ;). Tak poza tym to kilka razy w Kielcach już się spotykaliśmy w gronie Cromaniackim. Można by było znów jakieś małe spotkanko urządzić... tyle że na chwilę obecną jestem bardzo mało czasowy.

Pozdrav z Uroczyska ;) :papa:

P.S. Cieszę się, że ktoś jeszcze czytał moją relację :D

Jak zajrzysz to super. W tym roku jak już pisałem w relacji "KOL" to Grecja i Chorwacja.
Wszechobecny kryzys nie może popsuć wakacji!!!!! :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.03.2009 10:57

bukmacher3 napisał(a):28.07.2007. godzina 8:30 - Wyjazd.

Witam dopiero teraz trafiłem na twoją relację i tak sie składa że byliśmy na tym campingu w terminie 05.08-19.08.2007 a więc chyba w tym samym czasie....
Pozdrawiam

W nocy z 03-04.08.07 to myśmy byli już pod Koryntem ;) także musieliśmy się minąć ;)
bukmacher3 napisał(a):....Właśnie wczoraj z nią rozmawiałem i mając tyle wczasowiczów nadmieniłem jej o twoim pobycie i skojarzyła po aucie.
...

Jakim cudem :?: Przecież to było prawie 2 lata temu :?: 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα