Leszek W napisał(a):Madziamba 1982 napisał(a):Leszek W napisał(a):majeczka napisał(a)::wink: Podobno w dalszym ciągu trwają pożary lasów, a gorące wiatry tylko dodatkowo utrudniają pracę strażaków.
Następne pożary, to prawdopodobnie tylko kwestia czasu.
Od tygodnia, temperatury w Cro w dalszym ciągu oscylują mniej więcej wokół 42 st. Celsjusza.
Witam! Od tygodnia jestem w Grebasticy, temperatura nie przekroczyła 38 stopni. W tym czasie samoloty gasiły trzy pożary zarośli. Dwa razy padał deszcz - w czwartek solidnie, a dziś rano taki sobie, trochę pogrzmiało. Sytuacja w tym rejonie nie odbiega od lat poprzednich. Upały dużo trudniej znieść w głębi lądu, nad morzem upału tak się nie odczuwa - ale Ameryki nie odkryłem. Pozdrawiam!
Witam
W przyszłą sobotę wybieram się z rodziną właśnie do Grebasticy i była bym bardzo wdzięczna na informacje na temat pożarów w okolicy.
W szczególności liczę na pomoc Leszka
Jeśli chodzi o pożary w Grebasticy, to jedyne skutki dla turystów to widowiskowe nabieranie wody przez samoloty. Precyzja pilotów - wielki szacunek. Dzisiaj widziałem tylko air-tractora wracającego z akcji gdzieś na południu. Ogień nie występuje bliżej tak, jak np. w roku 2011. Szykuj się do wyjazdu i bezpiecznej podróży!
Jeszcze jedno, żeby mnie tu znów ktoś nie poprawiał za słowo "widowiskowe" to jednak jest to cytat z chorwackich mediów, które tankowanie samolotów określiły jako dodatkową, pouczającą i długo zapadającą w pamięci atrakcję turystyczną (HRT1).
magda8867 napisał(a):Jutro wybieramy się do Grebasticy w ciemno. Gdzie można dogodnie stanąć żeby pochodzić za noclegiem?
Janusz Bajcer napisał(a):magda8867 napisał(a):Jutro wybieramy się do Grebasticy w ciemno. Gdzie można dogodnie stanąć żeby pochodzić za noclegiem?
Grebastica to mała miejscowość.
Zaparkujcie gdzieś przy nabrzeżu.