Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grebastica czy Promajna?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magda8867
Croentuzjasta
Grebastica czy Promajna?

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 11.02.2010 21:05

Witam!

Wybieramy sie w tym roku do Chorwacji z córką 5 lat.
Mam do wyboru dwa miejsca: Grebastica koło Szibenika i Promajna koło Makarskiej.
Grebastica kusi mnie tym że jest blizej, trochę taniej i spokojniej, za to Promajna pięknymi widokami i otwartym morzem, poza tym w Promajnej chyba można znaleźć wiecej cienia na plaży.
Nie moge się zdecydować co lepsze będzie, Czy możecie coś doradzić?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2010 21:08

Promajna
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 11.02.2010 21:21

magda8867 napisał(a):poza tym w Promajnej chyba można znaleźć wiecej cienia na plaży.

Co prawda, to prawda :wink:
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 12.02.2010 08:29

magda8867 napisał(a):Wybieramy sie w tym roku do Chorwacji z córką 5 lat.
Mam do wyboru dwa miejsca: Grebastica koło Szibenika i Promajna koło Makarskiej.
Grebastica kusi mnie tym że jest blizej, trochę taniej i spokojniej, za to Promajna pięknymi widokami i otwartym morzem, poza tym w Promajnej chyba można znaleźć wiecej cienia na plaży.

Co do Grebasticy to faktycznie cienia tam na plaży nie znajdziesz, ale jak chcesz odwiedzić słynny Primosten, czy wodospady Krka to z Grebasticy masz dużo bliżej.
Będąc w Promajnej masz do dyspozycji Sv. Jura i całą Makarską z morskimi wyprawami na sąsiednie wyspy w ramach fish picnic.
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 12.02.2010 09:00

Czy w Promajnej w terminie od 27.06 do 09.07 będzie dużo ludzi. Czy plaże bardzo zatłoczone będą, jak sądzicie?
A czy tam są prysznice na plaży?
Nie lubię tłoku a w Grebasticy podobno spokoniej, tylko nie wyobrażam sobie siedzieć cały dzień na słońcu

Mam pytanie jeszcze odnośnie tych wycieczek na sąsiednie wyspy. Czy bardzo kołysze na tych stateczkach (mam chorobę morską jak tylko trochę zakołysze :( )
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 12.02.2010 15:01

Obrazek

Promajna. Zdjęcie zrobione 24.06.2008r czy tłoczno? Oceńcie sami :D

Obrazek

Jak widać są prysznice :D Przepraszam, zdjęcie kiepskie bo zrobione wieczorem :?

A tu trochę o naszej Promajnej
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=239 ... c&start=30
ZBuK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZBuK » 02.06.2010 11:31

Nie byłem w Grebastica koło Szibenika, ale byłem w Promajna 3 lata temu. Początek września. Jazda starym gnijący Nissanym Sunny liftback z dwulatkiem z pseudo ADHD W CIEMNO :) Wyjazd z Krakowa na noc. Nie jechaliśmy w konkretne miejsce - wytyczne były proste "jakaś miejscowość za Omis". W rejon Omisa dojechaliśmy koło południa następnego dnia (bez noclegu, jedynie krótka drzemka w Słowenii na parkingu). Za Omisem wypatrywaliśmy fajnej miejscowości poniżej drogi głównej z płaską plażą. Promajnę ciężko było dostrzeć z drogi ale zjechaliśmy do niej - duże skrzyżowanie nas zachęciło :)
Na miejscu od razu w kierunku plaży - miescowość bardziej o charakterze "centralnym" a nie "rozwleczonym". Łatwo było trafić do Turist Info. Tam na pytanie: Apartament fur uns. Pani wykonała telefon do "Gorana" i 10 minut później wnosiłem graty do apartamentu w południowo zachodniej części miejscowości jakieś 200m od plaży. Obowiązkowe pół szklanki ciepłej Rakiji na wejście z właścicielem - po nastogodzinnej jeździe autem był to niezły shot :)

Potem było już tylko lepiej. Bardzo fajny apartament - namiarów nie mam - płaciliśmy tylko za jego "pół" czyli pokój i kuchnię z salonem, drugi pokój pozostał zamknięty. Do plaży lekko w dół betonową drogą podjazdową do innych domów. Mijaliśmy urokliwą knajpkę na przy mini "porcie" - pare łódek przy molo gdzie codziennie rano niemcy wcinali kolorowe sałatki. Lodóweczka, dziecko pod pachą i miejsce na plaży bez problemu. Drobne kamyczki, łagodne zejście - woda super - we wrześniu i pogoda i ciepło. Ludzi w sam raz. Przy plaży natryski - raj dla mojego dziecka, które kochało te prysznice. Woda kryształ - wierzcie lub nie ale z 3 metrów dojrzałem na dnie ZWITEK PIENIĘDZY - nie pamiętam dokładnie ile tych KUN tam było, ale zjedliśmy za to obiadek w knajpce przy plaży - bardzo fajne smażone rybki. Wieczorem przy winku ze śpiącym dzieckiem w wózku - polecam. Są oczywiście też inne restauracje. Nie mam zastrzeżeń - jedliśmy okazjonalnie w nich i zawsze było uroczo. Młoda żona, zimne wino lub piwo i jakiesik małże lub inne afrodyzjaki :) Komarów NIET jedynie wiadomo CYKADY na CYKLADACH :)

Plaża w Promajna ciągnie się łagodnie i łatwo można spacerować co też jest przyjemne i jest rozrywką jeśli dziecko nie potrafi usiedzieć w miejscu. Z promajna blisko do Makarskiej - tam raczej nie chciałbym urzędować, ale to baza wypadowa w morze - fishpickniki i rejsy na Bol (Bol wyglada lepiej na widokówkach niż w realu, ale można obejrzeć) Brac itd. Widok z plaży w Promajna na "końcówkę" wypsy Brac w oddali.

Na południowo-zachodnim krańcu miasteczka jest wysoka skarpa, którą mozna dojść do następnej miejscowości - chyba jeszcze mniejszej i wyglądała też bardzo sympatycznie. Chyba Bratus jeszcze przed Krvavica.
Dodatkowo z Promajna wyruszliśmy do Dubrovnika na całodzienną wycieczkę. Innym razem pojechaliśmy do Mostar Bośnia i Hercegowina - BOSKO (piękne malownicze miasto z super klimatem) przy okazji zwiedzając Medugorje (KATASTROFA jakaś - betonowe katolickie szaleństwo w środku "pustyni"). Droga do Mostaru także w większości bardzo malownicza - można się zatrzymać i zwiedzać po drodze takie stare cerkwie czy pseudo meczety - już nie pamietam. Jedynie na granicy musieliśmy zakupić zieloną kartę przy wjeździe do BiCH.

W Promajna znalazłem wszystko to czego mi wtedy było trzeba - przyjemnego, ciepłego letniego wypoczynku nad brzegiem ślicznego moża, z dłubiącym w kamyczkach dzieciątkiem i żonką, z dala od problemów i szybkości dnia codziennego. Polecam z czystym sercem Promajna każdej rodzinie z dziećmi. Ktoś kto szuka rozrywek bardziej młodzieżowych - dyskoteki, bary, muzyka, woda jak zupa z tysiącem klusek (turystów) w środku - raczej w Promajna tego nie znajdzie, takie rzeczy tylko w Vodice :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2010 11:38

Szkoda, że mało informacji jest na temat Grebasticy...ja tam mam zamiar w tym roku zakotwiczyć ze względu na to, że nie ma tłoku a brak otwartego morza w ogóle mi nie przeszkadza...swój wybór argumentuję tym, że zawsze przejeżdżając koło Grebasticy zatrzymywałem na dłużej wzrok gdyż podobała mi się zatoczka...drugim argumentem jest przekonanie mnie do tej miejscowości przez osobę, która 15 lat mieszkała w Szybeniku a na plażę jeździła właśnie do Grebasticy...jeżeli zaś, coś mi tam nie podpasi to jadę dalej, prawdopodobnie do Primosten...
Obiektywne spostrzeżenia mile widziane bo na forum wiele tego nie ma...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.06.2010 12:31

W Grebastnicy byliśmy w 2002r.
To był nasz pierwszy raz w Cro.
Miejscowość nas zauroczyła. Spokojna, cicha, sympatyczni ludzie.
Rozbiliśmy się namiotem na prywatnym malutkim campingu; nie pamiętam ile, ale było naprawdę tanio; jakichś 5-6 miejsc namiotowych, łazienka, lodówka u gospodarzy itp. W domku było kilka pokoi do wynajęcia. To był bodajże trzeci lub czwarty dom od końca zatoczki.
Generalnie jest to totalna zatoka, ale można sobie spacerkiem dojść do otwartego morza, na cyplu. Plaże w Grebastnicy są z drobnego kamyczka, a miejscami wzdłuż "spacernika" skaliste wybrzeże z drabinkami.
Generalnie to mała, rodzinna, wręcz nudna miejscowość.
Nam to bardzo odpowiadało i naprawdę świetnie tam wypoczęliśmy.

Jakieś 5-6 km od Grebastnicy, jadąc Jadranką na południe, jest b. fajna plaża z zupełnie otwartym morzem. Trzeba zejść do niej skalnymi schodkami. Z tego co pamiętam są tam chyba 2 lub 3 posesje i tyle. A po drugiej stronie szosy były chyba też 2 lub 3 domy. Sama plaża superowa, bo dzięki otwartemu morzu są tam duże białe otoczaki, przez co bardzo przyjemnie się po tym chodzi (co jest rzadkością w Chorwacji). Dno dość szybko schodzi w dół (ok. 5 m od brzegu już kryje z głową) i często były tam fale, na których można się było świetnie pobujać... bo z samej Grebastnicy to totalny sztil (no bo głęboka zatoka).

Oczywiście byliśmy w ciemno i nie było żadnych problemów ani z campem ani z kwaterą. Była to pierwsza połowa sierpnia.

:wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2010 13:09

Witam!

Dzięki ZBuK za Promajną w pigułce.
Czy oprócz superlatyw możesz za coś zganić owo miejsce? :wink:

Rozważam tę lokalizację na koniec sierpnia.

Pozdrawiam
Interseal
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2010 13:14

No i coś konkretnego Janniko...mnie takie miejscowości odpowiadają właśnie dlatego dzięki za informacje...mówisz, że zatoka jest głęboka...jak głęboka ? Moja dziewczyna nie umie pływać a zawsze przy brzegu pluska się, leży w wodzie itd. więc to by odpadało...chyba tam gdzie są plaże to może nie ma takiej głębiny ?
Masz może jeszcze jakieś swoje fotki z tej miejscowości bo moja wiedza wizualna ogranicza się do widoku z Jadranki oraz tego co zauważyłem w internecie...jak chciałbyś się podzielić jakąś wiedzą na temat Grebasticy to podam Ci ewentualnie maila.
Dzięki i pozdrawiam... :)
ZBuK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZBuK » 02.06.2010 13:24

OK teraz napiszę to samo ganiąc Promajnę :)

Do Promajna jest stosunkowo daleko - po co jechać tak daleko, skoro Chorwacka Istria jest równie piękna?
Promajna to nudna miejscowość, w której nie ma żadnych dodatkowych atrakcji prócz morza i plaży, a i ta jest nudna bo płaska. Jest tylko jedno skaliste miejsce, ale nie jest najciekawsze. Plaża bezpośrednio styka się z portem i molo do którego coś tam czasem cumuje, ale szans na rybkę z morza raczej nie ma. Więc po co mi taki port?
Żeby dostać się na magistralę i gdzieś pojechać trzeba mieć własne auto, bo raczej może być krucho z komunikacją typu bus (choć nie dam sobie uciąć głowy za to, bo nie pamiętam). Także jestem przykuty do tej miejscowości. Ciężko potańczyć i wyrwać jakieś fajne panienki, bo na plaży raczej dzieciory i nieciekawy towar. Nuda, bo ileż można się smażyć. Żadnego dużego sklepu w okolicy. Apartament miałem między innymi domami i żeby się rozpakować musiałem graty nosić przez "podwórko" innych posiadłości. Apartament na parterze bez żadnego widoku na morze, a jedynie na okna z klimatyzacją domów obok. Apartament bez klimatyzacji więc bez rewelacji. Grill tylko przenośny i mocno sfatygowany, zresztą nie było nigdzie w pobliżu dobrego zaopatrzenia w ryby czy mięso. Do Splitu daleko, do Dubrovnika daleko... A w małym telewizorku ani pół dobrego programu...

Czy to mnie zniechęciło? Nie. Dlatego, że poprzedniego posta pisałem z perspektywy młodego ojca, który szukał miejsca dla swojej rodziny - cichego, przyjaznego dla dziecka. I znalazłem. Tego posta napisałem z perspektywy młodego malkontenta, który przyczepi się do tego, że kolor ścian był w sprzeczności do narzuty na kanapie :) Jedyne co można zarzucić Promajna to to, że sama miejscowość jest NUDNA :) Ale pytanie czy właśnie nie po to jedziemy do Chorwacji? Poobcować z nudą i totalnym luzem i mieć wszystko w d... Chyba, że szukam fajnych młodych wyuzdanych Czeszek, które potrafią robić cuda udami i kuszą toplesem niby zbierając muszelki... Wtedy raczej trzeba szukać miejscowości bardziej zaludnionych młodymi gorącymi turystami (turystkami)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2010 13:44

Drugim postem po(d)parłeś tylko pierwszego. :wink:
Takiej nudnej dziury właśnie zazwyczaj szukam.

Co do Czeszek, wyluzowanych lub nie wyluzowanych to mam zdecydowanie bliżej, prawie na miejscu.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 02.06.2010 18:43

W Grebasticy byliśmy w 2006r.Krótko napiszę,spokojna miejscowość chyba ze dwa sklepy jedna lodziarnia ze dwie konoby.Jest to zatoka z ciepłą wodą,na plaży jest trochę drzew piniowych,drobny żwirek trochę skałek.To co pamiętam to w soboty na świeżym powietrzu grała jakaś kapela do rana i były tańce,bardzo spokojna miejscowość,na spokojny wypoczynek.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.06.2010 19:53

W Grebastnicy faktycznie w sobotę na świeżym powietrzu przy knajpce tuż nad morzem grała jakaś świetna rockowa (naprawdę rockowa!) chorwacka kapela. Z tym, że gdy my byliśmy, to grali może do 22.30, a może do 23.30 góra.. a potem wszyscy spatki.. Ale grali bosko... skóry, długie włosy itp. żadnych dresów ani takich tam..

Co do "głębokości" zatoki. Miałem na myśli, że zatoka jest głęboko wcięta w ląd! A co do głębokości faktycznej, to chyba w najgłębszym miejscu gdzieś tam po środku kilkanaście metrów od brzegu ma chyba kilka metrów. Moja kobieta też nie umie pływać i kąpała się cały czas.. przy brzegu jest spoko.

Mam kilka zeskanowanych zdjęć, bo jeszcze cyfrówki nie miałem. Fatalna jakość... kiedyś to skanowałem na jakimś wiejskim skanerze i tak wyszło..

Tu jest poranny widoczek z "naszej" przycampingowej plaży w kierunku morza
Obrazek
Tu droga do sklepu wzdłuż brzegu gdzie można włazić do wody po drabinkach (tak do szyi i czasem kryje), a w oddali jest "publiczna" plaża:
Obrazek

A tu 2 fotki z tej plażyczki (kilka km od Grebastnicy) z otwartym morzem. Jest superowa.

Obrazek

Obrazek
:wink:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne