Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Granica w Rajce i autostrada M15 (Słowacja/Węgry)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Taddy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taddy » 20.04.2006 19:22

Na moim atlasie samochodowym z 2005 roku widnieją dwa przejscia w Rajce: na autostradzie D2/M15 i równoległej drodze E75/E65. A na interaktywnej mapie http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Map po powiększeniu jest zaznaczone tylko jedno przejscie na autostradzie.
W związku z tym mam pytania:
1. Jak jest naprawdę? Czy przejście na drodze miedzynarodowej jest czy nie? Ktoś przejeżdzał?
2. Czy M15 jest w pełni oddana do użytku i czy jest płatna?
3. Czy tuż przed granicą węgierską jest jakieś połączenie miedzy obiema drogami?
4. Czy warto zaryzykować jazdę ok. 10km M1 (od połączenia z M15 do zjazdu na E65) bez winietki? Szkoda czasu na wjazd do Mosonu. A w ogóle jak często i gdzie przważnie sprawdzają winietki na Węgrzech?
Ponadto na mojej mapie zaznaczone są dwie drogi między Redics a Lendavą, jedna krótsza i węższa, a druga dłuższa, dwupasmowa odbijająca szerokim łukiem na zachód. Którą należy jechać? Przy której jest strefa wolnocłowa?
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 20.04.2006 20:50

Na drodze równoległej jest przejście gr ale tylko dla słowaków i węgrów takie dla małego ruchu granicznego. W zeszłym roku wracając z Chorwacji troche sie pogubiłem i pojechałem na to przejście, no i niestety wycofali mnie z tamtąd pogranicznicy. Niestety straciłem przez to około godziny. Trzeba uważać. Od przejścia w Rajce do zjazdu na E 65 nie trzeba winietek, bramki są dalej.
Pozdrav Jacek
Ostatnio edytowano 20.04.2006 20:53 przez jacek77, łącznie edytowano 1 raz
Piotrys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrys » 20.04.2006 20:52

W zeszłym roku jechałem nad Balaton i przekraczałem granice słowacko-węgierską w okolicach Rajki. Z pewnością sa tam 2 przejścia. Wiem, bo w jedną stronę jechaliśmy jednym, a z powrotem się w pewnym momencie zagubiliśmy (lało jak z cebra), do Słowacji wjechaliśmy drugim i do Bratysławy jechaliśmy zdaje sie 15 (nie polecam). Jak jedziesz z Bratysławy autostradą, po przekroczeniu przejścia granicznego masz rozjazdy i wybierasz czy jedziesz dalej autostradą M1, czy tak jak my drogą 15 i dalej 1 na Gyor. Czy M15 jest płatna nie wiem.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone