Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Granica w Letenye

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2009 14:30

robert_55 napisał(a):Witam
A czy może ktoś podrzucić jak wyglądają ceny noclegów tuż przed przejściem w motelach. Czy może lepiej w samym Letenye?? ....

Nie ma znaczenia czy tu czy tu - ten sam poziom cenowy w całym Letenye i okolicy.
W pensjonatach licz od 10000 HUF za 4 osoby
maciek127
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek127 » 27.08.2009 19:37

Mam pytanie i to dosc pilne bede wracal 3 wrzesnia z chorwacji a mianowicie gdzie kupic winiete na autostrade wegierska jak na nowym przejsciu nie ma zadnej infrastruktury a stare podobno dla osobowych otwarte jest tylko do 31 sierpnia nie chce dostac kary za brak winiety a 2 lata temu taka dostalem :evil: a najblizsza stacja paliw na nowym przejsciu jest chyba po 80 km po stronie wegierskiej prosze o szybka odpowiedz aha sory za pisownie ale ta chorwacka klawiatura mnie dobija pozdro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2009 19:43

Odpowiedź już dawno jest na forum:
forum/viewtopic.php?p=389535#389535
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 29.08.2009 17:59

hmmmm.... pierwszy raz pojechałem przez Węgry.

W tamtą stronę kupiłem winietę na pierwszej stacji za granicą SK/HU.
Wracając chciałem zrobić to samo i niestety za późno zorinetowałem się, że pierwsza stacja jest 20-30km za granicą. Oczywiście kupiłem tam winietkę tylko teraz się zastanawiam czy na tym odcinku są kamery skanujące tablice rejestracyjne i mam oczekiwać wezwania do zapłaty? Zwrócił ktoś na to uwagę?
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 29.08.2009 18:08

mpi napisał(a):hmmmm.... pierwszy raz pojechałem przez Węgry.

Wracając chciałem zrobić to samo i niestety za późno zorinetowałem się, że pierwsza stacja jest 20-30km za granicą. Oczywiście kupiłem tam winietkę tylko teraz się zastanawiam czy na tym odcinku są kamery skanujące tablice rejestracyjne i mam oczekiwać wezwania do zapłaty? Zwrócił ktoś na to uwagę?

W tamtym roku miałem tak samo. Jak do tej pory Węgrzy milczą. Mam nadzieje ,że tak już zostanie :D
W tym roku ,mając na uwadze zeszłoroczne przeboje , kupiłem winietę miesięczna . Różnica w cenie naprawdę niewielka a spokój gwarantowany
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 29.08.2009 18:29

Ja nie zauważyłem na przejściu żadnej budki więc kupiliśmy winiety na pierwszej stacji. I chyba nie tylko ja bo ludzi po winiety buło tam sporo. Ale obawy trochę mieliśmy. :)
enti
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) enti » 31.08.2009 09:55

bez zadnego problemu mozna kupic winietki na pierwszej stacji za granica chwile sie jedzie po autostradzie nawet znaki nad autostrada mowia ze mozna kupic tam winiete bez zadnych obaw
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 31.08.2009 10:06

Nawet jeśli są i zeskanują Twoje auto to i tak system odnotuje za chwilę, że winietę kupiłeś.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 31.08.2009 17:56

Czy na tym nowym przejściu jest jakiś kantor,żeby wymienić euro na kuny (na autostradę)?
Może ktoś jechał i wie coś na ten temat.Będę jechac we wrzesniu więc jestem " skazana " na nowe przejscie

Czy na przejściu w Mursko Stredisce jest kantor czynny całą dobę?
Mamy dwie opcje :Letenye_Gorican,lub Redics-Mursko Stredisce.Tylko chodzi o wymianę kasy na autostrady i inne "podróżne potrzeby".
Ostatnio edytowano 03.09.2009 16:59 przez to ja ewa, łącznie edytowano 1 raz
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 31.08.2009 20:04

to ja ewa napisał(a):Czy na tym nowym przejściu jest jakiś kantor,żeby wymienić euro na kuny (na autostradę)?
Może ktoś jechał i wie coś na ten temat.Będę jechac we wrzesniu więc jestem " skazana " na nowe przejscie

Ja jechałam:) i wiem coś na ten temat:)
Plan był, aby zjechać na stare przejście, jednak tuż przed zjazdem decyzja została zmieniona, bo mąż stwierdził, że na nowym musowo musi być choć jeden kantor..... a okazało się...:
że
na nowym przejściu... jest jedna budka EXCHANGE - jednak my jechaliśmy w nocy i była zamknięta na głucho...! Co więcej pierwsza stacja benzynowa też nie pojawia się jakoś od razu...zatem zjechaliśmy zaraz pierwszym zjazdem, bo była informacja o stacji benzynowej, a paliwa było na rezerwie - płaciliśmy za ten króciutki odcinek w euro - wydano nam w kunach - chyba niestety odliczając sobie nieco...nielegalnej "prowizji" przy tej okazji.... :evil:
Od tej pory mieliśmy trochę kun - i tak udało nam się dojechać do Zadaru.
Zatem jadąc w dzień...można mieć nadzieję, że owa jedyna budka będzie czynna, a w nocy....kiepsko :evil:

Na miejscu, szukaliśmy kantoru w Zadarze, weszliśmy zapytać jak go znaleźć do sklepu jubilerskiego - zamiast info o kantorze zaproponowano wymianę na miejscu... 8)
wymieniliśmy co trzeba,.... omijając kantorową prowizję :lol:
Raz na wozie, raz pod wozem :P

Zatem - albo zjechać do Letenye - tam są kantory w miasteczku - jednak w nocy...hmmm raczej mało realne aby były czynne, albo mieć kuny na autostradę, albo nastawić się na zapłatę w euro i ewentualną resztę w kunach - na rozruch :wink:
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 31.08.2009 20:59

gospodarz napisał(a):Nawet jeśli są i zeskanują Twoje auto to i tak system odnotuje za chwilę, że winietę kupiłeś.

z informatycznego punktu widzenia (prawda/fałsz) :D nie zgodzę się z Tobą.
Węgrzy piszą, że nieuprawnione korzystanie z dróg jest między innymi jeżeli upłynął okres ważności winiety lub jeszcze się nie rozpoczął. Tym bardziej jeśli ja nie miałem winiety np. o godz. 12:30 a system zarejestrował mnie to jestem oznaczony jako "nieuprawnione korzystanie z drogi". Nieważne że za 10 minut kupiłem winietę. O godzinie 12:30 jej nie miałem - tym samym nie miałem prawa jechać po autostradzie.

Mam tylko nadzieję, że enti wie co pisze :) . Ja nie zwróciłem (a może nie zrozumiałem) uwagi na znaki. Na pierwszej stacji na moje pytanie po angielsku czy coś się stało jeśli przejechałem odcinek od granicy chorwackiej do tego miejsca bez winiety, pani zrozumiała tylko słowo Chorwacja i z miłym uśmiechem pokazała mi w którym kierunku jest Chorwacja :D
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 31.08.2009 21:09

to ja ewa napisał(a):Czy na tym nowym przejściu jest jakiś kantor,żeby wymienić euro na kuny (na autostradę)?

Opłata za przejazd autostrada jest pobierana w kunach lub w euro np pierwszy odcinek 36 kun lub 4,96 Euro.
pankufur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pankufur » 01.09.2009 07:23

Wróciłem kilka dni temu z Cro i mam taką radę dla jadących przez Węgry. Ja to załatwiłem w ten sposób, że po wjeździe na terytorium Węgier na stacji kupiłem winietę na 4 dni i jednocześnie drugą na 4 dni na powrót. W ten sposób wracając miałem już winietkę i nie musiałem się martwić czy mogę jechać ten kawałek od przejścia do stacji bez winiety. W tym wypadku trzeba oczywiście wiedzieć mniej więcej, kiedy się będzie wracać i zmieścić się w tych 4 dniach. Przy zakupie winiety nie trzeba znać języka, bo pan na stacji daje kartkę, na której się wpisuje nr rej. pojazdu i datę. Ja po prostu wpisałem dwie pozycje na tej kartce. :D
Użytkownik usunięty
przejście graniczne Letenye-Gorican

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2010 21:13

Witam
Czy ktoś może orientuje się,czy w tym roku będzie czynne stare przejście Letenye-Gorican.Istotne to o tyle,że na starym przejściu jest kantor,bankomat,stacja benzynowa,zaś na nowym autostradowym nie ma nic,a przynajmniej w ubiegłym roku nie było.Pozdr.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 07.03.2010 00:35

można wysłać sms-a , musi być tylko zasięg jednego z operatorów T-Mobile, Pannon, Vodafone
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone