napisał(a) jotem » 31.08.2009 20:04
to ja ewa napisał(a):Czy na tym nowym przejściu jest jakiś kantor,żeby wymienić euro na kuny (na autostradę)?
Może ktoś jechał i wie coś na ten temat.Będę jechac we wrzesniu więc jestem " skazana " na nowe przejscie
Ja jechałam:) i wiem coś na ten temat:)
Plan był, aby zjechać na stare przejście, jednak tuż przed zjazdem decyzja została zmieniona, bo mąż stwierdził, że na nowym musowo musi być choć jeden kantor..... a okazało się...:
że
na nowym przejściu... jest jedna budka EXCHANGE - jednak my jechaliśmy w nocy i była zamknięta na głucho...! Co więcej pierwsza stacja benzynowa też nie pojawia się jakoś od razu...zatem zjechaliśmy zaraz pierwszym zjazdem, bo była informacja o stacji benzynowej, a paliwa było na rezerwie - płaciliśmy za ten króciutki odcinek w euro - wydano nam w kunach - chyba niestety odliczając sobie nieco...nielegalnej "prowizji" przy tej okazji....
Od tej pory mieliśmy trochę kun - i tak udało nam się dojechać do Zadaru.
Zatem jadąc w dzień...można mieć nadzieję, że owa jedyna budka będzie czynna, a w nocy....kiepsko
Na miejscu, szukaliśmy kantoru w Zadarze, weszliśmy zapytać jak go znaleźć do sklepu jubilerskiego - zamiast info o kantorze zaproponowano wymianę na miejscu...
wymieniliśmy co trzeba,.... omijając kantorową prowizję
Raz na wozie, raz pod wozem
Zatem - albo zjechać do Letenye - tam są kantory w miasteczku - jednak w nocy...hmmm raczej mało realne aby były czynne, albo mieć kuny na autostradę, albo nastawić się na zapłatę w euro i ewentualną resztę w kunach - na rozruch