Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Granica słoweńsko chorwacka w Rupa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 08.05.2011 17:08

Witam,

Oto plan mojej podróży do Chorwacji: Warszawa, Częstochowa, Cieszyn lub Zwardoń, Bratysława, Wiedeń, Graz, Maribor, Ljubliana, Postojna, Rupa (przejście graniczne słoweńsko chorwackie), Rijeka i cel mojej podróży wyspa Krk miejscowość Baśka.

Czy ktoś z Szanownych forumowiczów przekraczał słoweńsko chorwacką granicę w miejscowości Rupa (do tego przejścia prowadzi słoweńska autostrada A1 i dalej od węzła Postojna słoweńska krajowa droga nr 6)?

Jeśli TAK mam kilka pytań w sprawie tego przejścia i prowadzącej do niego słoweńskiej drogi nr 6:

1. Jak oceniacie przepustowość przejścia w Rupa?
2. Czy na tym przejściu tworzą się w weekendy wakacyjne tak samo duże korki jak na przejściu w Macelj?
3. Ile należy sobie zarezerwować czasu na przejechanie odcinka słoweńskiej drogi nr 6 od węzła Postojna na autostradzie A1 do przejścia w Rupa?
4. Czy na tym odcinku tworzą się korki, szczególnie na odcinkach przechodzących przez miejscowości?
5. Jaki jest stan nawierzchni słoweńskiej drogi nr 6 na ww. odcinku, czy są tam dziury?
6. Jak oceniacie przejazd przez Słowenię autostradą A1 od Austrii do węzła Postojna w połowie lipca w poniedziałek, czy na tej autostradzie tworzą się korki?

Do tej pory do Chorwacji wjeżdżałem przez przejście Letenye - granica chorwacko węgierska i dalej chorwacką autostradą A4 i A1 na wyspę Pag.

pozdro
sezamek1
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 08.05.2011 20:50

sezamek1 napisał(a):Witam,

Oto plan mojej podróży do Chorwacji: Warszawa, Częstochowa, Cieszyn lub Zwardoń, Bratysława, Wiedeń, Graz, Maribor, Ljubliana, Postojna, Rupa (przejście graniczne słoweńsko chorwackie), Rijeka i cel mojej podróży wyspa Krk miejscowość Baśka.

Czy ktoś z Szanownych forumowiczów przekraczał słoweńsko chorwacką granicę w miejscowości Rupa (do tego przejścia prowadzi słoweńska autostrada A1 i dalej od węzła Postojna słoweńska krajowa droga nr 6)?

Jeśli TAK mam kilka pytań w sprawie tego przejścia i prowadzącej do niego słoweńskiej drogi nr 6:

1. Jak oceniacie przepustowość przejścia w Rupa?
2. Czy na tym przejściu tworzą się w weekendy wakacyjne tak samo duże korki jak na przejściu w Macelj?
3. Ile należy sobie zarezerwować czasu na przejechanie odcinka słoweńskiej drogi nr 6 od węzła Postojna na autostradzie A1 do przejścia w Rupa?
4. Czy na tym odcinku tworzą się korki, szczególnie na odcinkach przechodzących przez miejscowości?
5. Jaki jest stan nawierzchni słoweńskiej drogi nr 6 na ww. odcinku, czy są tam dziury?
6. Jak oceniacie przejazd przez Słowenię autostradą A1 od Austrii do węzła Postojna w połowie lipca w poniedziałek, czy na tej autostradzie tworzą się korki?

Ad 1. Duża, z tego co wiem w odróżnieniu od Macelja nie trwa tam przebudowa.
Ad 2. Korki raczej nie, ruch tam jest raczej lokalny, cały ruch w kierunku Dalmacji zbiera raczej przejście Macelj a ruch z Istrii do Włoch przejścia w okolicy Koperu.
Ad 3 Bez przyczepy tyle co na każdą inną górską drogę, krętą ale bez specjalnych podjazdów.
Ad 4. Nie zauważyłem korków, specjalnie wielkiego ruchu też nie.
Ad 5. Trzy lata temu stan nawierzchni był wzorowy, dziur brak.
Ad 6 Ja jeszcze przez centrrum Mariboru jechałem, teraz podobno gotowa obwodnica autostradowa, na samej autostradzie bez problemu, tyle że w okolicy Lublany ruch jest trochę większy więc 130 km/h nie pojedziesz.
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 30.07.2011 22:03

Witam

Właśnie wróciłem z Baśki na wyspie Krk i mogę sam odpowiedzieć na zadane przeze mnie pytania, a mianowicie:

Ad.1. Przejście graniczne w Rupa na granicy słoweńsko - chorwackej przekroczyłem w poniedziałek 11.07.2011 r. ok. godz. 17-ej. Przede mną były dosłownie dwa samochody. Odprawa graniczna trwała w związku z tym bardzo krótko. W drodze powrotnej w poniedziałek 25.07.2011 r. było podobnie.
Ad.2. Nie odpowiem na to pytanie, gdyż granicę w Rupa przekroczyłem w poniedziałek.
Ad.3. Odcinek Postojna - Rupa (droga nr 6) to ok. 40 km. Jest to jednopasmowa droga, dosyć kręta i wąska. Droga ta przechodzi przez kilka wsi i miast bez obwodnic. W związku z tym przejechanie tego odcinka zajeło mi ok. 50 minut.
Ad.4. Obecność korków na przedmiotowym odcinku nie stwierdziłem.
Ad.5. Nawierzchnia słoweńskiej drogi nr 6 na odcinku Postojna - Rupa jest b.dobra - brak kolein i dziur.
Ad.6. Autostrada A1, od granicy austryjacko - słoweńskiej w Sentilj przez Maribor, Ljubljanę do Postojnej, jest świetna. Piękna autostrada i ciekawa dla oka - tunele, wiadukty - jednym słowem coś pięknego. Chciałbym żeby w Polsce byly takie autostrady. Korków nie stwierdziłem. Nawet obwodnica Ljubljany w poniedziałek ok. 15-tej była w pełni przejezdna.
Polecam tą autostradę dla jadących na Istrię czy Kvarner.
Betsy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 30.07.2011 22:19

Tez jeździmy Twoją trasą.
Nie szkoda mi tego 30 EUR na ich autostrady, bo sa naprawdę świetne.
:)

Raz tylko natrafilismy na korek pod Lubljaną. W drodze powrotnej. Straciliśmy godzinę, ale dzięki nawigacji udało nam się smignąć jakąś inną obwodnicą i ominęło nas dłuższe stanie.

A jak Ci się podobała Baska?
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 31.07.2011 20:02

Witam

Baśka na wyspie Krk to rewelacyjne miejsce. Jest przede wszystkim jak na Chorwacje bardzo zielono i w miare płasko. Plaża też jak na warunki Chorwackie jest zadawalająca - 2 km szerokości jakieś 15 - 20 m szerokości, małe kamyki na plaży, a miejscami nawet piasek. Poprzednio byłem w grad Pag na wyspie Pag i tam było o wiele gorsza plaża i nie było tak zielono jak w Baśce. No i jest ok. 1200 km z W-wy.
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 31.07.2011 20:07

Aha i jeszcze odpowiedź na nieśmiertelne pytanie: paszport czy dowód.

Wjechałem do Chorwacji na podstawie tylko i wyłącznie dowodów osobistych. Ja, moja żona i syn.

Wjazd do Chorwacji - człowiek w budce (był to chyba policjant) nawet nie wziął moich dowodów do ręki - machnął i kazał jechać dalej.

Wyjazd z Chorwacji - policjantka nasze dowody przesuwała w jakieś maszynce (terminalu) po czym oddała i życzyła miłego dnia.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone