Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Granica serbsko węgierska na autostradzie M5

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 27.06.2012 12:08

Witam,
Będe przekraczał tą granice w następną sobotę. Naczytałem się że można tam stracić w letnie weekendy sporo czasu.
Mam kilka pytań.
1 Czy można gdzieś online sprawdzić długość kolejki-nie mam CB i n ie mam kogo zapytać.
2 Gdzie najpóźniej można uciec na Tompe.
3 Czy jest pas dla obywateli EU?

Jadę na pociąg do Nowego Sadu i musze tam być przed 18. O której najpóźniej powinienem być na przejściu? Planuje tam jechac ciurkiem z Gliwic. Moźe bezpieczniej zaplanować nocleg na Węgrzech.
Pozdrawiam
MS
MarcG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcG » 27.06.2012 12:57

MateuszS napisał(a):Witam,
Będe przekraczał tą granice w następną sobotę. Naczytałem się że można tam stracić w letnie weekendy sporo czasu.
Mam kilka pytań.
1 Czy można gdzieś online sprawdzić długość kolejki-nie mam CB i n ie mam kogo zapytać.

Jadę na pociąg do Nowego Sadu i musze tam być przed 18. O której najpóźniej powinienem być na przejściu? Planuje tam jechac ciurkiem z Gliwic. Moźe bezpieczniej zaplanować nocleg na Węgrzech.
Pozdrawiam
MS

Z Węgier wyjazd jest szybszy niz wjazd do EU. Pas dla EU nic nie daje bo głównie jadą Turcy z Niemiec, Holandii czyli mieszkańcy unii.
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 27.06.2012 14:28

MarcG napisał(a):Z Węgier wyjazd jest szybszy niz wjazd do EU. Pas dla EU nic nie daje bo głównie jadą Turcy z Niemiec, Holandii czyli mieszkańcy unii.

A wiesz ile moze to zająć godzine czy np cztery godziny?
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 27.06.2012 14:31

W tamtym roku przejście graniczne w Röszke: z czwartku na piątek (ok północy) na granicy chcąc wjechać do Serbii stałem 1h. Wracając w weekend (rano) przed ostatni dzień lipca, pokonanie korku aby wjechać do Węgier zajęło 6h (2km). Można objechać to przejście graniczne i przekroczyć granice w Tompa, choć z tym też ponoć różnie bywa. Było to w połowie lipca i ostatni dzień lipca. Turków w samochodach na tablicach niemieckich i austriackich jest nie wyobrażalna ilość czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

Można sobie poczytać więcej na:
http://www.bulgaricus.com/forum/viewtopic.php?id=7535
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 27.06.2012 15:12

Przez Tompę przejeżdżałem kilkukrotnie w połowie sierpnia, w soboty około 13. Nigdy to nie trwalo dłużej niż 10-15 min. Czas się tam traci na dojeździe do Suboticy, przejeździe przez miast i dojeździe do autostrady. Ma się to zmienić od przyszłrgo roku jak skończą obwodnicę Suboticy.
Poza tym trochę trwa zanim lokalnymi drogami i przez miasteczka nie dojedziesz do tej Tompy. Dając do tego parę kilometrów nadkładu to pewnie oba warianty wychodzą czaasowo podobnie no chyba że się ma pecha trafić na jakieć pandemonium :wink: w Roszke

ps. Ja zjeżdżam na Kiskunhalas.
Ostatnio edytowano 27.06.2012 15:26 przez demi-duox, łącznie edytowano 1 raz
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 27.06.2012 15:23

Skoro wychodzi tyle samo to po co jeździsz przez Tompe?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 27.06.2012 15:24

MateuszS napisał(a):Witam,
Mam kilka pytań.

Pozdrawiam
MS

Sytuacja na M5 się polepsza.
Zaglądnij tutaj po więcej informacji
http://www.aka.hu/index.php?option=com_ ... =3&lang=en
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 27.06.2012 15:43

eStefan napisał(a):Skoro wychodzi tyle samo to po co jeździsz przez Tompe?

A, to tylko takie przypuszczenie. Żeby nie doświadczyć jego zaprzeczenia jeżdżę przez Tompę. Poza tym jak zjadę z węgierskiej autortrady to mam upatrzone miejsce na kawęsiku i jest ten odcinek jakims urozmaiceniem przed następnym autostradowym kawałkiem drogi w rejon Nisu.
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 28.06.2012 09:52

demi-duox napisał(a):Sytuacja na M5 się polepsza.

Czy dobrze rozumie na znakach zmiennej treści może pojawić się informacja o sugerowanym przekraczaniu granicy w Tompie?
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 28.06.2012 13:28

Pewnie po węgiersku :/ Lepsza opcja z tym aby Policja kierowała ruch pojazdów w odpowiednim kierunku.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 28.06.2012 15:59

MateuszS napisał(a):
demi-duox napisał(a):Sytuacja na M5 się polepsza.

Czy dobrze rozumie na znakach zmiennej treści może pojawić się informacja o sugerowanym przekraczaniu granicy w Tompie?

Ja też tak to rozumiem. Ale piszą także że i czynnik ludzki będzie się włączał do działania.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone