Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gradac i windsurfing?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kington
Plażowicz
Gradac i windsurfing?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kington » 14.04.2011 22:44

Witam.
W tym roku wybieramy się z rodziną na początku lipca do Gradac'a.
Zacząłem niedawno pływać.. a właściwie to zaczynam się już powoli ślizgać na desce windsurfingowej ;) Pływał ktoś może w tamtych okolicach?
A może ktoś się wybiera w pobliże Gradaca z deską na początku lipca?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 19.04.2011 13:11

Nie ma żadnych przeciwwskazań dla windserferów w tym miejscu :) Zresztą jak w całej Dalmacji. Pod hotelem Labineca masz centrum serfingowe gdzie można wypożyczyć sprzęt i wydzielone wybrzeże dla sportów wodnych. Miłego wypoczynku i pomyślnych wiatrów !
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.04.2011 13:24

Nie ma żadnych przeciwwskazań dla windserferów w tym miejscu Zresztą jak w całej Dalmacji.

przeciwskazań niby nie ma, ale czy wieje? :cry:
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 19.04.2011 13:42

Kington pisze że zaczął niedawno pływać - więc wydaje mi się że Gradać na początek wystarczy.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.04.2011 13:52

Kington pisze, że już próbuje ślizgi ... :roll:

rzecz w tym, by się zbytnio nie nastawiać na mega pływanie, jak się jedzie dokądkolwiek w Dalmacji, a nie do spotu na Pljeszdziu - byłem w Choracji wielokrotnie i nad morzem była przeważnie flauta ... mówię o różnych Omisach, Makarskich i innych podobnych

no ale nie wymądrzam się, bo rzeczywiście - chodziło o Gradac, na którego temat nie mam opinii :D :D :D
kington
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kington » 20.04.2011 14:37

no jeżeli chodzi o sprzyjające mi wiatry o miałem nadzieję na jakieś 5Bf wzwyż :P
Bo żagiel mam chwilowo tylko jeden NS Disco 5,9, i nie wiem, czy uda mi się do wyjazdu dorwać poszukiwany pędnik ok. 8m.

Pływałęm w Chorwacji na Pagu. Okolice Novaliji. Tam było extra. Wietrzny dzień to jeździliśmy na St Ducha i tam były równe wiatry na takiej jakby zatoczce i słabsze niż wszędzie dookoła, nawet przy mocnej 6Bf falki były bardzo niskie, ale za to krótkie(nogi bolały). Jak wiało słabiej to na plażę Grycy (nie mam pojęcia jak to się pisze :/) i tam bliżej otwartego morza wiało non-stop.
W zeszłym roku byłem w Pirovacu. Trafiłem akurat na taki okres, gdzie wiatry były na prawdę mocne. Nie miałem jak sprawić ile było, ale ludzie zaawansowani schodzili na <100l freestylówkach i żaglach zazwyczaj poniżej 4,5m.
Tam się lekko zniechęciłem. Kiedy potrafiłem dłuuugii kawałek wpław pod prąd targać sprzęt. Powodem był mój jedyny-za duży-żagiel 5,9m.
Ale z drugiej strony lepiej mi się obecnie pływa mocno przeżaglowanym. Jestem słaby technicznie(samouk), więc łatwiej mi się zawiesić i po prostej lecieć przy mocnych wiatrach.

PS Pływam już w trapezie, ale szlifuje ślizg.
Cezario_x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezario_x » 25.04.2011 22:33

[quote="Krystof"]Kington pisze, że już próbuje ślizgi ... :roll:

rzecz w tym, by się zbytnio nie nastawiać na mega pływanie, jak się jedzie dokądkolwiek w Dalmacji, a nie do spotu na Pljeszdziu - byłem w Choracji wielokrotnie i nad morzem była przeważnie flauta ... mówię o różnych Omisach, Makarskich i innych podobnych

Co do regionów wiem, że idealne warunki do pływania na desce są w okolicach miejscowości Orebic. W tych regionach występują wiatry termalne (do ok. 14-15 słabszy wiatr w jedną stronę, a po 15 mocniejszy w drugą stronę). :-)
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 15.05.2011 09:47

kington napisał(a):no jeżeli chodzi o sprzyjające mi wiatry o miałem nadzieję na jakieś 5Bf wzwyż :P
Bo żagiel mam chwilowo tylko jeden NS Disco 5,9, i nie wiem, czy uda mi się do wyjazdu dorwać poszukiwany pędnik ok. 8m....

Jesli chodzi o plywanie w miejscach malo przystosowanych do windsurfingu, to z gwarancja wiatru w CRO moze byc roznie. Hotel Labineca reklamuje sie ze maja w ofercie windsurfing - wiec warto deske zabrac ze soba - przesylam link, widac ze w GRADAC mozna z powodzeniem plywac.

Dwa lata temu bylismy w PERNA-KUCISTE na 12 dni pobytu 1-2 dni wialo slabo do 2Bft, kolejne dni na 3-4Bft zagle 6.2-8.0m2. Mniejsze zestawy plywaly czasami z zaglami 5.6. Takie warunki panowaly na koncowce sierpnia. Jesli chodzi o termike to mozna powiedziec, ze wiatr byl zgodnie z planem Jugo wial okolo poludnia-slabo, pozwalal wrocic do brzegu, natomiast rozwiewalo sie (MISTRAL) okolo 15:00-16:00. Pozdr. M.
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 15.05.2011 14:03

kington napisał(a):Witam.
W tym roku wybieramy się z rodziną na początku lipca do Gradac'a.
Zacząłem niedawno pływać.. a właściwie to zaczynam się już powoli ślizgać na desce windsurfingowej ;) Pływał ktoś może w tamtych okolicach?
A może ktoś się wybiera w pobliże Gradaca z deską na początku lipca?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam.

Kington twój wyjazd nadal aktualny ?
Jesli tak to koniecznie napisz jak było ! Interesuje mnie wszystko o Gradacu; miejsce, kwatery, plaże , ceny no i jak tam z deską :D

Wybieram sie również do Gradaca z małżonką, małym Szkodnikiem (2 latka) drugim szkodnikiem na 4 łapach no i z deską i żaglem :wink:
Myśle o drugiej połowie sierpnia, więc twoje informacje będą dla mnie super-cenne ! :!:

Pozdrawiam.
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 15.05.2011 14:07

Krystof napisał(a):Kington pisze, że już próbuje ślizgi ... :roll:

no ale nie wymądrzam się, bo rzeczywiście - chodziło o Gradac, na którego temat nie mam opinii :D :D :D

:?: :?: :?: Byłem w siepniu w Baska Voda i wiało rewelacyjnie ! 8O Do południa słabo.. ale całkiem przyzwoicie a od mniej-więcej 14ej coraz mocniej :!:
kington
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kington » 23.05.2011 17:34

RONINEK będę pamiętał :) A gdybym zapomniał to na wszelki wypadek przypomnij mi się na mail pod koniec lipca:)
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 24.05.2011 14:30

kington napisał(a):RONINEK będę pamiętał :) A gdybym zapomniał to na wszelki wypadek przypomnij mi się na mail pod koniec lipca:)

Kington......... już się przypominam :D
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 28.07.2011 22:00

RONINEK napisał(a):
kington napisał(a):RONINEK będę pamiętał :) A gdybym zapomniał to na wszelki wypadek przypomnij mi się na mail pod koniec lipca:)

Kington......... już się przypominam :D

KINGTON ! KONIEC LIPCA A TU CISZA :!: :!: :!: :?

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone