Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grad na Korculi

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arturro
Turysta
Grad na Korculi

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturro » 05.09.2006 20:30

W niedziele wróciłem z Chorwacji i pierwszy raz widziałem grad wielkosci orzechow laskowych mnie sie udało zdazyłem sie ukryc z samochodem ale widziałem ze wielu nie miało takiego farta u autka troszke sie pokiereszowały...
patart
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) patart » 24.09.2006 09:00

w sierpniu w zadarze byl grad wielkosci jaj kurzych :) doslownie widzialem zdjecie w gazecie jak gosciu mial cale wiadro gradu
bylo tam wtedy oberwanie chmury, zalalo zadar oraz okolice
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.09.2006 11:33

Ja miałem szczęście przeżyć to oberwanie chmury z padającym gradem jadąc samochodem z Korculi do Orasaca, hehe 30 km/h to było czyte szaleństwo - nic nie było widać, tylko co jakieś 5 sekund błyskawice rozświetlały niebo albo trafiały w skały wznoszące się nad drogą... Brrrr zgroza tyle że ten grad który padał miał wielkość przepiórczych jaj - był trochę mniejszy od tego, który opisujesz.

Było to 12.08.2006 :)

Nawet zdjęcie tej burzowej chmury umieściłem w FotoCroClubie
Asiabube
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiabube » 24.09.2006 16:06

Leszek Skupin napisał(a):
Było to 12.08.2006 :)

Ja w tym dniu przezyłam deszcz(na szczescie bez gradu) na Bracy po przeprawie promem ze skuterkiemPozyczonym w MakarskiejJechalismy z Sumartinu na Bol-naturalnie droga górską,deszcz i wiatr stał sie tak uporczywy ze jadac jako pasazerka na skuterku stukalam kaskiem o kask mojego ukochanego(jak głową w mur :? )-> co my tu robimy w taką pogode? Na szczescie w miejscowosci Bol ciepła kawa rozwiała moje watpliwosci i juz nie zalowalam przeprawy przez góry,widoki i sam Bol przepiekne! Skuterek w Makarskiej był od przesympatycznego pana bodajze Bellen,polecamy !!
Piotr Bydgoszcz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bydgoszcz » 24.09.2006 18:10

Witam. Podsumowując, to ten rok był trochę wyjątkowy jeśli chodzi o pogodę. Mam na myśli temperatury, deszcze i burze. W tym roku do Cro wjechałem 12 sierpnia. I od razu szok. Jeżdżąc tam od 5 lat przyzwyczaiłem się, że po przejechaniu słynnych tuneli w drodze na Dalmację, temperatura podniesie się na zewnątrz o 10 stopni. A tu termometr ani drgnął. Przegrałem z tego powodu z żoną litr wina. Potem sporo deszczu i 3 potężne burze. Przebywałem w Dolac, między Sibenikiem i Primosten. W dniu wyjazdu 27 sierpnia lało jak z cebra, przy temperaturze 15 stopni, trzeba było wkładać długi rękaw. Chcę zaznaczyć, że te burze chorwackie są nieco większego kalibru niż te nam znane w Polsce. Ale mimo tych anomalii i tak wróciliśmy opaleni, wypoczęci i zadowoleni. Za rok znów jedziemy. Pozdrawiam. Piotr
Asiabube
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiabube » 25.09.2006 18:18

oj tak,opaleni my też wróciliśmy na pewno ,wypoczeci też,a dodatkowo z wrażeniami po windsurfingu,wycieczce skuterkiem, z rowerowej wyprawy do Tucepi(drogą górzystą-nota bene również w burzy :wink: !)...a juz przede wsszystkim z mnóstwem wspomnien z nasze ukochanej Cro!
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 25.09.2006 19:40

Nie tylko ten rok był wyjątkowy jeżeli chodzi o ciekawostki pogodowe w Chorwacji.W zeszłym roku w Mlini miałem okazję obrwać kilka razy po głowie gradem wielkości orzecha włoskiego.Poniżej mój syn prezentuje już troche przytopioną grudę tego gradu

Obrazek
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 25.09.2006 20:11

E tam on chyba kawałek tynku trzyma :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.09.2006 09:46

Albo wyjęty z zamrażalnika kawałek lodowej ścianki 8O jaaaa niezły jak na orzech włoski :D jakoś kształtem na grad mi nie pasuje. Poza tym jakby to cos leciało z nieba to nic by z samochodów nie zostało, nie mówiąc o namiotach 8O
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 26.09.2006 11:21

To my taką burzę na miarę Cro zaliczyliśmy 25.08 na Rabie w kolejce na prom. Grad sypał jak wściekły i rąbało piorunami, aż miło. Trochę obawiałam się o samochód, tym bardziej, że miesiąc wcześniej odebraliśmy go z salonu :lol: . Ale na szczęście nic się nie stało, poza wrażeniami. I takie tafelki zlepionego gradu jak na zdjęciu leżały później na poboczach:lol: :lol: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.09.2006 11:50

No chyba, że to były zlepione kulki gradu - to się zgodzę :lol:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 26.09.2006 11:56

Wyjechalismy 27.08 z Polski, w pogode swietna do podrozowania.Zagrzeb -Karlowac urwanie chmury.Nocleg na camp. Corana. 28.08 od rana piękna pogoda,ktora nas doprowadzila do campu. Perna -Kućiste k/ Orebića i tak trzyma do chwili obecnej.Jak jestem na wyjezdzie zawsze mam swietna pogode,ktorej zycze wszystkim udajacym sie do Chorwacjii :D :D :D
Ostatnio edytowano 26.09.2006 15:43 przez petris, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 26.09.2006 14:03

Janusz i Lechu - dwa niedowiarki.To tak trudno się domyślić,że ten "kawał tynku" to posklejane i już trochę podtopione bryłki gradu :lol: Dzięki Elaj za poparcie :lol: :lol:
Pozdrav.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.09.2006 15:12

:oops: :oops: :oops:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone