Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

gracac - maslenica

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Max1904
Globtroter
gracac - maslenica

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max1904 » 04.02.2007 11:37

Witam
Prosze napisać jezeli ktoś jechał jak długo trwał ten przejazd itd czy są tunele, zwężenia (pociągne przyczepe) oraz czas przejazdu.....
rg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 04.02.2007 21:32

Max1904 napisał(a):Witam
Prosze napisać jezeli ktoś jechał jak długo trwał ten przejazd itd czy są tunele, zwężenia (pociągne przyczepe) oraz czas przejazdu.....

jechałem we wrześniu 2006 w obie strony. są odcinki z ograniczeniami do 40 km/h z powodu ostrych zakrętów oraz strome podjazdy i zjazdy ( w końcu góry tam są). czyli za szybko z przyczepą raczej nie pojedziesz. ale widoki ładne (jak będziesz miał czas sobie popatrzeć). tuneli i zwężeń raczej nie pamiętam.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 06.02.2007 08:34

Max1904 napisał(a):Witam

Jest kilka tuneli po 5-15m długości. Szerokość owych akceptowalna. Jazda z przyczepą? Nie wiem nie jeździłem, ale ta droga jest dość kręta - bez przyczepy hamowałem silnikiem i ale musiałem też wspomagać się hamulcami.
Max1904
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max1904 » 06.02.2007 18:32

dzieki za odpowiedzi dziwne te tunele 5 -15 m długości krótkie jakieś dobrze ze w miare szerokie...
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 07.02.2007 08:44

Max1904 napisał(a):dzieki za odpowiedzi dziwne te tunele 5 -15 m długości krótkie jakieś dobrze ze w miare szerokie...

Nawet trudno mówić o 'tunelach' - są to po prostu przebicia w skałach, których nie dało się ominąć z uwagi na przyklejenie drogi do zbocza

Obrazek[/img]
Max1904
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max1904 » 07.02.2007 09:39

ok dzieki znam ta mape mam jeszcze jedno pytanko jade na Murter... i według viamichelin twardo każa jechać na Zadar i wybrzeżem dalej a przecież jest autostrada dziwne.... mysle że chodzi o odcinek zjazdu z autostrady w cvor Pirovac na Murter że jest słaba droga...jechałeś może tamtędy chodzi o Pirovac - Murter ?
http://www.hac.hr/turisticka_karta/interaktivna.html
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 07.02.2007 11:58

Max1904 napisał(a):ok dzieki znam ta mape mam jeszcze jedno pytanko jade na Murter... i według viamichelin twardo każa jechać na Zadar i wybrzeżem dalej a przecież jest autostrada dziwne.... mysle że chodzi o odcinek zjazdu z autostrady w cvor Pirovac na Murter że jest słaba droga...jechałeś może tamtędy chodzi o Pirovac - Murter ?
http://www.hac.hr/turisticka_karta/interaktivna.html

Nie jechałem, ale nie bardzo rozumiem Twoje plany. :roll: :?: Zakładam że chcesz jechać starą drogą przez Plitvice, Gracac tak aby ominąć autostrady i tunel Sv.Rok. Czy tak? W takim razie po co chcesz wpaść na autostradę za Sv. Rokiem i kontynuować podróż na Murter autostradą?

Jeżeli chodzi o 'cięcie' kosztów i bezpieczeństwo/szybkość trasy to optymalnym rozwiązaniem jest przejazd starą drogą przez Plitvice wjazd na autostradę w "GORNJA PLOCA" i przejazd pod masywem tunelem Sv.Rok, a potem zjazd w "MASLENICA" i dalej drogami lokalnymi (w tym wybrzeżem) na Murter.
Max1904
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max1904 » 07.02.2007 19:45

wiem ale w ostatnim etapie chciałem troche nadgonić to co strace na lokalnych drogach.

w tamtym roku jechałem
Gliwice-Wien-Maribor-Zagreb-Plivtice-Knin-Ciosta pravo-Makarska- Dubrovnik

Z Makarskiej do Dubrovnika wzdłuz wybrzeza i wiem że ta droga jest dość męcząca szczególnie jak jedzie sie na raz, a ja tak ciągne wtedy zeszło mi 17 godz. trasa 1320 km
rg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 18.02.2007 21:14

Max1904 napisał(a):ok dzieki znam ta mape

patrząc na tę mapę widać wyraźnie jeden tunel !!!
czyli mam sklerozę. musiał być bardzo krótki
(i tak wynika z tej mapy) skoro go nie pamiętam, a jest jednak
na samej przełęczy prezid. na mojej mapie go nie ma.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi