Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 28.06.2014 12:28

paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 28.06.2014 12:32

demi-duox napisał(a):No właśnie ta bateria. A nie ma takich urządzeń z wymiennym akumulatorem/baterią jak w aparatach?
Widziałem u kogoś w rodzinie taką navi turystyczną ale ten ktoś chodzi z nią w górach po lesie i chwali sobie. Tylko że wyświetlacz w niej nie za wielki.

istnieje możliwość zakupu powerbanku i ładowanie nawigacji z niego, nawet tanie mają pojemność kilkukrotnie większą niż nawigacja
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 28.06.2014 12:43

Mam coś takiego z baterią słoneczną na powierzchni i z podejściem do kontaktu. Nazywa się to Pocket power i ma 5000mAh/h. Dałoby się tym cokolwiek naładować, np. baterię w telefonie, która ma powiedzmy ok. 1000 mAh?

ps. Ale numer, odgrzebałem tego Powera, wystawiłem go na słoneczko, chyba się podładował bo zaczęły mu diody mrygać, teraz podłączyłem do komórki i ta pokazuje że się ładuje. Ale radocha, jestem eko :lol:
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 21.07.2014 21:25

Nie wiem czy to najwłaściwszy temat ale chciałbym zapytać, czy ktoś używał może takiego uchwytu do tableta?
http://allegro.pl/uchwyt-na-zaglowek-na ... 56411.html
Chcę zapewnić dzieciakom trochę rozrywki podczas drogi ale dysponuje tylko jednym urządzeniem i chciałbym, by wspólnie oglądali bajki. Może macie jakieś inne patenty, by zamontować tableta z tyłu, by mogli go wspólnie oglądać?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 22.07.2014 12:49

W telefonie LG L9 mam zainstalowane w sumie 4 nawigacje, ale korzystam głównie z AM i TT. W kraju czy za granicą nie zauważyłem specjalnych różnic w szczegółowości map. To nie znaczy, że ich nie ma. Obydwie zawsze doprowadziły mnie do celu. Jedyne co mnie strasznie zirytowało to podawana przez TT dopuszczalna prędkość. Raz zawyża, innym razem zaniża, co w efekcie może doprowadzić do zapłaty słonego mandatu (trasa do Włoch przez Słowację i Austrię). W AM nie ma ideału, ale to co robi TT dyskwalifikuje ten program, żeby wyłożyć za niego choćby jedną złotówkę. Jak już gdzieś pisałem, same odbiorniki GPS w smartfonach są zazwyczaj słabsze niż te w typowych nawigacjach, a dodatkowo pożerają baterię dość szybko. Idealnym przykładem jest mój telefon, który nawet zasilany Powerbankiem raczej do nawigacji po zabudowanym mieście nadawałby się średnio. Wyjściem jest doposażenie go w zewnętrzny odbiornik GPS, najlepiej (ale niekoniecznie) z chipsetem MTK (dwa razy dłuższa praca na baterii niż SiRF i lepsza czułość). Drzewiej używałem go do kompletu z Nokią E50. Za około 50 zł można je jeszcze wyrwać na aukcjach, bo za nowe nie warto przepłacać. Nowy wytrzymywał 24 h pracy. Można go wozić w zamkniętym schowku i cały czas bardzo dobrze zbiera sygnał. Do połączenia potrzebny jest odpowiedni program np. Bluetooth GPS. Wtedy przyciemniamy ekran, słuchawka w ucho, a telefon nie mając włączonego swojego GPS`a powinien wytrzymać dłużej.
Załączniki:
Pentagram.jpg
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.07.2014 18:17

SingSing74 napisał(a): Jedyne co mnie strasznie zirytowało to podawana przez TT dopuszczalna prędkość. Raz zawyża, innym razem zaniża, co w efekcie może doprowadzić do zapłaty słonego mandatu (trasa do Włoch przez Słowację i Austrię). W AM nie ma ideału, ale to co robi TT dyskwalifikuje ten program

...zaraz tom toma masz w telefonie :roll:
...no i czy ogólnie aktualnego :wink:
Słyszałem że jakieś dziwne rzeczy się dzieją z tomtomem ,jak są wgrywane pirackie wersje :roll:
Ja jakoś nie zauważyłem takich dziwnych rzeczy w tomtomie u siebie ,co ty wypisujesz :wink:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 22.07.2014 22:01

Mam TT od zeszłych wakacji (wtedy był to świeży program i mapa). W Polsce w mieście bardzo często pokazuje dopuszczalną prędkość 60 km/h co już od lat jest nieaktualne. Najgorzej było we Włoszech. Tam gdzie było 50, często "pozwalał" na jazdę siedemdziesiątką i odwrotnie. W pierwszym przypadku możesz zapłacić mandat, a w drugim jadąc zgodnie z przepisami, TT daje ciągle po uszach sygnałem o przekroczeniu prędkości. Sam program działa poprawnie.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 28.07.2014 10:28

Od kilku miesięcy użytkuję TT GO 5000 z "dożywotnia" funkcja Live Trafic za free w 45 krajach i jestem zadowolony. Funkcja z wyk. internetu pokazuje utrudnienia na drodze, korki itp. Testowane i działa. Ponadto w roku są min. 4 aktualizacje map oraz prawie codziennie "małe" aktualizacje z MapShare. Co do pikających ostrzeżeń itp. to w ustawieniach można je wyłączyć. Jedyny minus to fakt, że baza fotoradarów jest dodatkowo płatna za 12 mcy, ale jest aktualna (moja subiektywna opinia) nie panikuje np. przed szarymi skrzynkami tylko ostrzega o żółtych.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.07.2014 11:32

Od 1 lipca stoja tylko pełne.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 28.07.2014 11:57

FUX napisał(a):Od 1 lipca stoja tylko pełne.

Pełna racja, ja to wiem, Ty to wiesz ale nie każda navi to wie. specjalnie napisałem własnie o tych kolorowych skrzynkach bo wg. mnie dobrze to świadczy o aktualizacjach TT. Tak czy owak nawet najlepsza navi nie zwalnia z obserwacji drogi, znaków itp. Ona pomaga a nie wyręcza kierowcę. Taka sytuacja :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.07.2014 12:14

No dzisiaj jednego „kierowcę", który jechał wg navi, a wylądował na ścieżce rowerowej, widziałem.
Z ronda biedactwo nie potrafiło zjechać. Chyba ten wielki wyświetlacz mu widok przez przednią szybę zasłonił.
Jeżdżę wg znaków i mapy, navi używam w celu dotarcia pod konkretny adres w centrum miast.
I dobrze na tym wychodzę.
Zbyt wiele bodźców rozprasza, a takim gadżetem jest navi.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 28.07.2014 12:24

FUX napisał(a):Jeżdżę wg znaków i mapy, navi używam w celu dotarcia pod konkretny adres w centrum miast.
I dobrze na tym wychodzę.
Zbyt wiele bodźców rozprasza, a takim gadżetem jest navi.

To jest nas dwóch :D
juwicz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) juwicz » 28.07.2014 12:27

kaeres napisał(a):Witajcie.
Czy ktoś korzystał z Nokia Drive+ do podróży do Chorwacji i BiH ?

2 lata temu jechałem do Chorwacji z nawigacją Nokii (jeszcze na Symbianie) i chwilami równolegle z Automapą (chyba nie była najbardziej aktualna). Wyznaczane trasy w większości były takie same, choć zdarzało się, że Nokia wyznaczała nieco dziwną trasę (z mojego punktu widzenia). Warto więc po wyznaczeniu trasy przez Nokię sprawdzić, jak poprowadziła, bo może niekoniecznie zgodnie z oczekiwaniami :) A jeszcze lepiej wyznaczyć/wybrać trasę przy komputerze, a potem tylko dać się prowadzić :)
Udawało się także ominąć odcinki płatne na Słowacji, choć momentami drogi "zastępcze" były różne ;-)
Rychol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rychol » 27.08.2014 13:48

Czytam o tych wszystkich nawigacjach, tomtomach, automapach i innych, auatualnianiu itp i powiem Wam, że nie do końca rozumiem. Faktycznie jesli ma ktoś telefon jakiś stary albo na dziwnym systemie to może byc problem ale...teraz większośc jest na androidzie.
Jechaliśmy niedawno do Cro tylko i wyłącznie na mapach google. Mapy bardzo aktualne bo nawet objazdy były naniesione, drogi wszystkie aktualne, zgubić ani pomylić trasy się z tym nie da.
Żadnego kombinowania z uaktualnianiem, instalowaniem, dodatkowymi GPSami itp... zwykły ten z mapami i prowadziło przez Europę jak po sznurku :)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 27.08.2014 15:57

Rychol napisał(a):Czytam o tych wszystkich nawigacjach, tomtomach, automapach i innych, auatualnianiu itp i powiem Wam, że nie do końca rozumiem.

Spróbuj kiedyś prawdziwego programu do nawigacji, to zrozumiesz. Oczywiście google też doprowadzi do celu, ale o ile dobrze się orientuję, musi mieć stałe połączenie z internetem, a to generuje jakieś tam koszty. Co do dodatkowych GPS`ów, to jak pisałem, nie każdy telefon z Androidem radzi sobie ze słabym sygnałem, np. w górach, czy wśród wysokich budynków.

Jeśli chodzi o rozpraszanie uwagi, to moim zdaniem właśnie nawigacja pozwala na większy komfort podczas jazdy. Jadąc autostradą, nie muszę wypatrywać znaków i martwić się, że przejadę jakiś zjazd (szczególnie w przypadkach dużych miast, kiedy zjazdów jest kilka). Navi przypomni mi o tym w odpowiednim czasie. Nawet jak źle skręcę, to automatycznie wytyczy nową trasę i nie muszę stawać, szukać na mapie nowej drogi. Oczywiście zawsze mam pod ręką mapę papierową, ale tylko na wypadek awarii urządzenia.

Przypadki wyprowadzenia przez nawigację kierowców na ścieżkę rowerową czy do rzeki, można między bajki włożyć. To po prostu fatalny szofer, który szuka głupich wymówek, żeby usprawiedliwić swoją nieudolność. Dobra nawigacja z aktualną mapą to jeden z lepszych wynalazków motoryzacyjnych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone