Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 24.06.2014 20:17

marco156 napisał(a):
demi-duox napisał(a):
marco156 napisał(a):Od kilku lat mam nawigację Tom Tom i powiem szczerze, że jestem niesamowicie zadowolony. Nigdy mnie nie zawiodła, zawsze doprowadzi do celu.

Czy Twoja opinia dotyczy tras zagranicznych czy krajowych?

I krajowych i zagranicznych.

..ostatnio TomTom ...poprawił się z mapami :roll:
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 24.06.2014 20:18

marco156 napisał(a):
demi-duox napisał(a):
marco156 napisał(a):Od kilku lat mam nawigację Tom Tom i powiem szczerze, że jestem niesamowicie zadowolony. Nigdy mnie nie zawiodła, zawsze doprowadzi do celu.

A co do zagranicznych to bardzo dobrze prowadziła z PL do Anglii i po samej Anglii też dała bezbłędnie radę.
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 24.06.2014 20:20

mervik napisał(a):
marco156 napisał(a):
demi-duox napisał(a):

Ja na Tom Toma nie narzekam. Mój brat, który mieszka w Anglii, miał jakiegoś starego tom toma , ale kupił jakiegoś wypasionego Garmina za 350 Funtów. Pojeździł trochę , narzekał na Garmina, i w końcu zdecydował, że jednak tom tom był lepszy i kupił nowego Tom Toma. Szkoda tylko, że mapy tom toma do najtańszych nie należą, ale i tak warto, tym bardziej, że te nowe nawigacje mają dożywotnią aktualizację map.
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 25.06.2014 12:45

marco156 napisał(a):
mervik napisał(a):
marco156 napisał(a):
demi-duox napisał(a):

Ja na Tom Toma nie narzekam. Mój brat, który mieszka w Anglii, miał jakiegoś starego tom toma , ale kupił jakiegoś wypasionego Garmina za 350 Funtów. Pojeździł trochę , narzekał na Garmina, i w końcu zdecydował, że jednak tom tom był lepszy i kupił nowego Tom Toma. Szkoda tylko, że mapy tom toma do najtańszych nie należą, ale i tak warto, tym bardziej, że te nowe nawigacje mają dożywotnią aktualizację map.

Nie chcę Ci martwi ale obecnie mamy takie czasy, że każdy sprzęt elektroniczny jest przewidziany na max 4 lata. Tak mi powiedział sprzedawca po cichu w sklepie. Więc polecił mi kupienie tanich navigacji bo w tej chwili cena nic nie gwarantuje. Więc te dożywotnie mapy to dobry chwyt marketingowy, kolejna sprawa darmowe mapy które możesz sobie wgrać są bardzo okrojone. Doprowadzą Cie tylko głównymi drogami do celu. Ja mam Automapę i jestem bardzo zadowolony wystarczy ja tylko dobrze ustawić. Polecam ustawienie trasy bezpiecznej przy starcie nawigacji.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 25.06.2014 13:07

TomTom ma jedną, za to zasadniczą przewagę, nad wszystkimi innymi nawigacjami:
http://www.youtube.com/watch?v=2ljFfL-mL70 :wink:

Sam jednak od lat używam Automapy i jestem z niej zadwolony. Tak jak było już wspomniane wcześniej, warto ją tylko dobrze ustawić.
fox2plus
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fox2plus » 25.06.2014 13:16

ja używam Igo Primo mapy do wyboru Here(dawny Navteq) lub TT trasy krajowe i zagraniczne z przewaga zagranicznych, posiadam urządzenie z odbiornikiem Tmc i jestem zadowolony z wyboru tak wiec polecam :)
DonFrogg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonFrogg » 25.06.2014 13:38

kolega wyżej pisał, że sprzęt max 4 lata i kupa ;), mam odblokowanego Asusa r600 z AM sprzęcik ma 6 lat i odpukać nigdy mnie nie zawiódł, a AM śmiga aż miło :)
Mirkok
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirkok » 25.06.2014 14:08

Witam.
Generalnie, to obecnie każda nawigacja daje radę. Głównie zależy od posiadanych map i ich aktualizacji.
W swoich rękach miałem kilkaset nawigacji (w spr. naprawy i takie tam...) i coś na ten temat mogę powiedzieć. :P
; i powiem tak:
w kraju jeżdżę na AutoMapie (dobre mapy i POI), a po Europie na TomTomie.

Jednak Tomtom, to Tomtom !
fox2plus
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fox2plus » 25.06.2014 14:22

mapy mapami przeważnie dwóch producentów(mapy zagranica) Here i TT ale głownie chodzi o algorytm wyznaczania tras
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 25.06.2014 15:00

DonFrogg napisał(a):kolega wyżej pisał, że sprzęt max 4 lata i kupa ;), mam odblokowanego Asusa r600 z AM sprzęcik ma 6 lat i odpukać nigdy mnie nie zawiódł, a AM śmiga aż miło :)

My w firmie też mamy navi które maja po 10 lat i jakoś działają, ale w przeciągu 4 lat zmienialiśmy ostatnio 2 razy. Oby Ci służył jak najdłużej bo kolejny pewnie nie będzie już tak udany.
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 26.06.2014 10:31

Jest nowa wersja AutoMapy Windows PL i EU 6.16 1406

http://www.automapa.pl/?PEI=53169&lng=PL&cid=53174
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 28.06.2014 12:00

Użytkowanie nawigacji samochodowej poza autem (nie będę zakładał nowego tematu bo tutaj są użytkownicy).

Mam pytanie czy takie użytkowanie jest możliwe i czy ma sens? Ponieważ nie stronię od zwiedzania miast to zwykle zaopatruję się plan papierowy ale nie zawsze jest to możliwe. Czy taką nawigacją samochodową można sobie nawigować poruszając się per pedes? Plany miast w nawigacjach są zapewne bardzo dokładne, a przynajmniej na tyle żeby pomogły wrócić po męczącym zwiedzaniu do samochodu jak się go zostawi gdzieś na odległym parkingu :) . Może też mają w bazie POI miejsca gdzie można by skorzystać z toalety (zazwyczaj w McDonaldsach nie ma z tym problemu :) )
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 28.06.2014 12:07

Problemem może być tylko bateria. Nie sądzę żebyś znalazł navi samochodową która wytrzyma dłużej niże 2-3 godziny bez zasilania. A większość to pewnie koło godziny wytrzyma. Bardzie sprawdzają się naci turystyczne, ale to już trochę inna półka cenowa i nie kupisz ich 'za grosze'.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 28.06.2014 12:15

No właśnie ta bateria. A nie ma takich urządzeń z wymiennym akumulatorem/baterią jak w aparatach?
Widziałem u kogoś w rodzinie taką navi turystyczną ale ten ktoś chodzi z nią w górach po lesie i chwali sobie. Tylko że wyświetlacz w niej nie za wielki.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.06.2014 12:17

Wyłącz podświetlanie ekranu. Na pewno wytrzyma dłużej, niż ciągłe włączanie.
U mnie stary garmin około 16 h
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 66
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone