Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 31.05.2013 19:34

jara napisał(a):A z lewej strony kierowcy? Przy końcu szyby.

Ja w obecnym samochodzie tam mam właśnie zainstalowane - w samym lewym dolnym rogu szyby. Pomimo że prędkościomierz mam umieszczony tradycyjnie.
Wydaje mi się to bardzo wygodne, choć wcześniej przez 6 lat jeździłem z navi na środku szyby. I samo urządzenie tak bardzo nie rzuca się w oczy.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 31.05.2013 21:20

Raul73 napisał(a):
demi-duox napisał(a):Chyba że ktoś ma licznik na środku kokpitu.

Widziałem w Yarisce - osobiście nie wiem, jak można z takim wynalazkiem jeździć.

Tak samo jak z nawigacją po środku.

A ekran po lewej może być wybawieniem dla leworęcznych, a na poważnie to można go umieścić mało inwazyjnie dla widoczności - na tle słupka A.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.05.2013 21:37

Posiadacze aut z zegarami pośrodku: gdzie fabrycznie montowany jest monitor nawigacji?
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 01.06.2013 22:57

W Primerze ze wskaźnikami na środku, poniżej zegarów (też na środku) jest monitor radia/klimatyzacji/nawigacji.

Ja w samochodach ze wskaźnikami przed kierowcą przysysam uchwyt navi na dole na środku szyby, tak żeby oparł się o deskę rozdzielczą. Uchwyt nie drga na wybojach, a nad nim z reguły widać jeszcze krawędź maski. Na pewno w najmniejszym stopniu nie zmniejsza widoczności.
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 03.06.2013 16:30

auto_gt napisał(a):...2 miejsce ma AM na androida ( obecnie promocja 39 zł za rok )
- wada , jeszcze nie dopracowana na andka tak jak na W.Mobile...

Wg, mnie AM na w.mob. niczym się nie różni od AM na PC. To samo oprogramowanie i te same funkcje.
U mnie na windows zawsze dobrze działa, nigdy nie miałem zwiechy ani jakiegoś błędu.
Dobrze zainstalować, dobrze ustawić i patrzyć też na znaki... i zawsze dojedziesz do celu. :papa:
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 03.06.2013 16:40

rapez napisał(a):
auto_gt napisał(a):...2 miejsce ma AM na androida ( obecnie promocja 39 zł za rok )
- wada , jeszcze nie dopracowana na andka tak jak na W.Mobile...

Wg, mnie AM na w.mob. niczym się nie różni od AM na PC. To samo oprogramowanie i te same funkcje.
U mnie na windows zawsze dobrze działa, nigdy nie miałem zwiechy ani jakiegoś błędu.
Dobrze zainstalować, dobrze ustawić i patrzyć też na znaki... i zawsze dojedziesz do celu. :papa:

Ale kolega powyżej pisze na temat Andka - to jest zupełnie inny program. Natomiast wersja na PC i na WM/CE są identyczne.
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 03.05.2014 07:42

witam jako ze siadło mi już moje wysłużone Mio p550 przymierzam się do zakupu nowej nawigacji
zamierzam kopić Modecom FREEWAY MX3 HD czy ktoś posiada takowy sprzęt lub się z nim zetknął jeżeli tak to proszę o opinie, mapy mam z Automapy EU
Pozdrawiam Jacek :hut:
Ostatnio edytowano 03.05.2014 08:17 przez jacek73, łącznie edytowano 1 raz
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 03.05.2014 08:02

Witam i pozwolę również przyłączyć się do dyskusji. :D

Ja używam natomiast Iphona 4S, z nawigacją Nawigon, zamontowanym na desce rozdzielczej w dedykowanym, do Forda C-Max, uchwycie firmy Brodit oraz dodatkowo aplikacji Galileo Offline Maps z możliwością zapisywania śladów GPS.

I jak na razie nie zamienił bym tego zestawu na żaden inny.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 03.05.2014 08:40

A nie przeszkadza Ci mały rozmiar ekranu IP? Dwa lata jeździłem na tomtomie'ie w iphonie 4s i od roku już na wbudowanym igo w radio clarion i różnica spora właśnie ze względu na wielkość wyświtlacza.
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 03.05.2014 09:09

przymierzam się do zakupu nowej nawigacji

Ja polecam nową linie NavRoad S6 - odpowiednikiem FreeWAY MX3 5 calowym jest Auro S6.

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... navroad+s6

Nowa linia S6 to procesor SiRF Atlas VI 800 MHz, 256 MB pamięci RAM (nie 64 jak kiedyś) i odbiór z GPS oraz GLONASS, co przyczynia się do stabilnego odbioru w wąskich zabudowanych uliczkach.
Ostatnio edytowano 16.05.2014 15:57 przez kierowca bombowca, łącznie edytowano 1 raz
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 03.05.2014 09:23

kierowca bombowca napisał(a):
przymierzam się do zakupu nowej nawigacji

Ja polecam nową linie NavRoad S6 - odpowiednikiem FreeWAY MX3 5 calowym jest Auro S6.

Wpisz w allegro navroad s6 - nie mogę wklejać linków.

Nowa linia S6 to procesor SiRF Atlas VI 800 MHz, 256 MB pamięci RAM (nie 64 jak kiedyś) i odbiór z GPS oraz GLONASS, co przyczynia się do stabilnego odbioru w wąskich zabudowanych uliczkach.

no ciekawie to wygląda i znowu dylemat, a czy ty używasz tej nawigacji?
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 03.05.2014 09:31

marcin0k napisał(a):A nie przeszkadza Ci mały rozmiar ekranu IP? Dwa lata jeździłem na tomtomie'ie w iphonie 4s i od roku już na wbudowanym igo w radio clarion i różnica spora właśnie ze względu na wielkość wyświtlacza.

A wiesz, że akurat to dla mnie jest nawet zaletą, gdyż widzę tylko to co mi jest niezbędne dla orientacji w otoczeniu co do kierunku jazdy. Tym bardziej, iż ta nawigacja na funkcję automatycznego zoomu w zależności od prędkości jazdy.

A poza tym w jednym, poręcznym urządzeniu, mam wszystko co mi jest potrzebne w podróżach
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 03.05.2014 09:37

Ja wcześniej miałem navroad nr560bf i na 64 mb ramu przy długich trasach (ok. 1300 km) nawigacja myliła się - ściągała np. z autostrady i prowadziła przez 20 km lokalnymi (co potwierdza producent AutoMapy). Teraz używam modelu 6 cali z 2013 roku czyli vivo s (bez 6) i jest rewelacyjnie.
Linia S6 ma jeszcze mocniejszy procesor i 2x więcej RAMu.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 03.05.2014 13:48

jacek73 napisał(a):witam jako ze siadło mi już moje wysłużone Mio p550 przymierzam się do zakupu nowej nawigacji
zamierzam kopić Modecom FREEWAY MX3 HD czy ktoś posiada takowy sprzęt lub się z nim zetknął jeżeli tak to proszę o opinie, mapy mam z Automapy EU
Pozdrawiam Jacek :hut:

Witam,
ja z Mio P550 przesiadłem się ze 4 lata temu na Modecoma MX2 - różnica była kolosalna. Obecnie mam zamiar znowu zmienić na Modecoma właśnie MX3 HD. Różnią się nieco szybszym prockiem i większa rozdzielczością.
Na plus Modecoma w stosunku do Auro jest głównie czujnik światła - na prawdę fajnie to działa - w słoneczny dzień ekran masz jaśniejszy, w nocy znowu ekran zmniejsza jasność aby nie raziła po oczach.

Na plus Auro na pewno szybszy procek i więcej ramu, ale do AM i 128mb w zupełności wystarcza. No i dużym plusem jest aktywny uchwyt, czyli podpinasz zasilanie do uchwytu i wkładając samą nawigację masz od razu ją ładowaną.

Myślę że jedno i drugie znakomicie Ci się sprawdzi a po zmianie z P550 prędkość mocno zaskoczy na plus :D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 03.05.2014 13:54

Stendo napisał(a):ja z Mio P550 przesiadłem się ze 4 lata temu na Modecoma MX2

Jeżdżę z MX2 ponad 2 lata i jedno mnie wkurza. Bardzo długo szuka sygnału GPS. Czy u Ciebie jest podobnie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone