Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.05.2013 21:49

szaki17 napisał(a):

tak robię, ona na ekranie się wyświetla, cała, w dużej skali, z kursorem na starcie, lecz nie nawiguje.

Masz złapanego "fixa" (satelity) , i czy ona ci "stoi" podczas jazdy ??
Tak masz od początku, czy tylko jak wyznaczasz trasę z pkt.VIA

fix jest, ale jutro sprawdzę jeszcze w aucie dokładnie objawy, bo dzieje się to wszystko podczas jazdy i taka dokładna obserwacja wraz z zapamiętaniem objawów, przy jednoczesnym kierowaniu jest trochę trudna. Jeżeli będziesz miał chwilę, to pozwolę sobie odezwać się do Ciebie. Tymczasem dziękuję.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.05.2013 21:50

dids76 napisał(a):
jara napisał(a):Ustalam trasę, z punktami przelotowymi, tak, jak chcę jechać, z punktu A do punktu B, zapisuję. Odpalam nawi, wczytuję trasę i...nic.Cała trasa jest widoczna na ekranie, kursor też, ale nic się nie dzieje. Ustalanie miejsca docelowego od początku odpala nawigowanie, tylko to już nie jest ta trasa, którą sobie wymarzyłem. Ot i to mój problem.

Fachowcem od AM nie jestem ale kiedyś po wczytaniu trasy "z dysku" nie chciała nawigować trochę się nią bawiłem. Spróbuj kliknąć na "niebieską strzałkę" w prawym dolnym rogu, wyskoczy Ci okienko "wybierz cel" w którym będą ostatnie wpisywane adresy i zielona strzałka (kompas) kliknij na tą strzałę. Może pomoże :wink: :mrgreen:

Dziękuję, jutro sprawdzę w aucie.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.05.2013 22:04

szaki17 napisał(a):

tak robię, ona na ekranie się wyświetla, cała, w dużej skali, z kursorem na starcie, lecz nie nawiguje.

Masz złapanego "fixa" (satelity) , i czy ona ci "stoi" podczas jazdy ??
Tak masz od początku, czy tylko jak wyznaczasz trasę z pkt.VIA
Spróbuj wyznaczoną trasę "puścić' w symulacji. Menu-Trasa-Demo

ok.jutro sprawdzę, bo w domu nie złapię sygnału. Z tego co pomnę, to się przemieszcza,tylko skala jest duża, a zmniejszając skalę pojawia się obszar pośrodku ekranu, czyli bez kursora. Jutro sprawdzę dokładnie. Będę miał więcej czasu, duży parking i jazda :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2013 11:35

To jak wszystko gra to usuwam .
Pozdrówka :papa:
Ostatnio edytowano 31.05.2013 11:57 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.05.2013 11:42

szaki17 napisał(a):Masz legala czy legalną "inaczej" ??? Bo może coś w ustawieniach masz namieszane, jak nie dasz rady tego poukładać , to przywróć navi do ustawień fabrycznych + wyczyszczenie wszystkich wpisów (trasy, pkt-y, historia itp). Ale to ostateczne rozwiązanie.

Właśnie wróciłem z prób. Wg.mnie jest ok. Wczytałem trasę po złapaniu sygnału GPS, zacząłem jechać, skala zmalała do ustawionych, bodajże 18 km., kursor prowadzi, komputer pokazuje ile drogi do celu, ile czasu itp.
Tak więc podejrzewam, że przed wczytaniem trasy trzeba złapać sygnał. Nie jeżdżę dużo tras, ale przed urlopem jeszcze to skontroluję.
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrav
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.05.2013 11:43

dids76 Tobie też dziękuję
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.05.2013 11:56

jara napisał(a):Ustalam trasę, z punktami przelotowymi, tak, jak chcę jechać, z punktu A do punktu B, zapisuję. Odpalam nawi, wczytuję trasę i...nic.Cała trasa jest widoczna na ekranie, kursor też, ale nic się nie dzieje. Ustalanie miejsca docelowego od początku odpala nawigowanie, tylko to już nie jest ta trasa, którą sobie wymarzyłem. Ot i to mój problem.

Takie zachowanie AM to standard! Ja mam tak za każdym razem.

Jeśli wczytujesz gotową, zapisaną wcześniej trasę, to zawsze przed ruszeniem:
Menu-GPS-wyłącz,
Menu-GPS-start.

I musi działać.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.05.2013 12:13

Raul73 napisał(a):

Takie zachowanie AM to standard! Ja mam tak za każdym razem.

Jeśli wczytujesz gotową, zapisaną wcześniej trasę, to zawsze przed ruszeniem:
Menu-GPS-wyłącz,
Menu-GPS-start.

I musi działać.

Dzięki. Drukuję Wasze uwagi, niech leżą w aucie :oczko_usmiech:
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 31.05.2013 14:34

FUX napisał(a):Rozumiem, że mapa legal, a urządzenie gratis...

Pewnie jeszcze dopłacili mu, bo AM EU kosztuje ok. 400 zł :D
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 31.05.2013 14:37

auto_gt napisał(a):W Słowacji uważajcie, bo tam przepis że na szybie przedniej nie może być przyklejona Nawi , będzie "pokuta" :lol:

Gdzieś już to dementowali, w ubiegłym roku podobno się zmieniło. Zresztą jeszcze nie słyszałem o nikim kogo by za to ukarali.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.05.2013 16:34

Stendo napisał(a):
auto_gt napisał(a):W Słowacji uważajcie, bo tam przepis że na szybie przedniej nie może być przyklejona Nawi , będzie "pokuta" :lol:

Gdzieś już to dementowali, w ubiegłym roku podobno się zmieniło. Zresztą jeszcze nie słyszałem o nikim kogo by za to ukarali.

I słusznie dementowali, bo ktoś sobie zrobił nadintepretację tego przepisu i zasiał panikę.

Przeżyłem to na własnej skórze, więc mogę napisać z całą pewnością, jak jest naprawdę.

Jadąc pierwszy raz przez Słowację zdjąłem GPS-a z szyby. Pech chciał, że na autostradzie miałem kontrolę policyjną. Skorzystałem z okazji i dopytałem policjantów słowackich o ten przepis.

GPS może być na przedniej szybie, tylko nie może być przyklejony na wprost, czyli na linii wzroku kierowcy i nie wysoko. Przy policjantach wyjąłem go i nakleiłem na samym środku szyby, nad nawiewami, nisko, oparty o tapicerkę - powiedzieli, że tak jest OK.

Ma nie ograniczać pola widzenia kierowcy - czyli ma być nisko i nie nad licznikiem.

To samo prawo obowiązuje zresztą w Polsce i wielu innych krajach.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 31.05.2013 18:01

Raul73 napisał(a):GPS ...
Ma nie ograniczać pola widzenia kierowcy - czyli ma być nisko i nie nad licznikiem.

Chyba że ktoś ma licznik na środku kokpitu.

Tak sobie oglądam różne urządzenia i widzę że niektóre firmy oferują uchwyty montowane do kratki nawiewu na desce rozdzielczej. Mnie by coś takiego odpowiadało.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.05.2013 19:12

demi-duox napisał(a):Chyba że ktoś ma licznik na środku kokpitu.

Widziałem w Yarisce - osobiście nie wiem, jak można z takim wynalazkiem jeździć.

W takim przypadku nie mam pojęcia, jak prawidłowo zamontować nawigację :mrgreen: :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.05.2013 19:14

Raul73 napisał(a):

Widziałem w Yarisce - osobiście nie wiem, jak można z takim wynalazkiem jeździć.

W takim przypadku nie mam pojęcia, jak prawidłowo zamontować nawigację :mrgreen: :mrgreen:

A z lewej strony kierowcy? Przy końcu szyby.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.05.2013 19:29

jara napisał(a):
Raul73 napisał(a):

A z lewej strony kierowcy? Przy końcu szyby.

Nie wiem - teoretycznie powinno być OK - ale pewnie to zależy od wielkości urządzenia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone