Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 30.05.2013 20:47

dodatkowa mapa europy na karcie do szybkiej ewakuacji a Słowacja mi nie po drodze
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.05.2013 20:58

Witam.
Szukam fachowca od AutoMapy. Pomożecie? :smo:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2013 21:01

Nie wiem, jak można się zgubić, jadąc do cro...
Navi mam od 2006, legal w całości!
Poprzednich kilkanaście wyjazdów na papierze z szukaniem adresów w wielkich miastach włącznie.
Oprócz szukania konkretnego adresu np. w Splicie, Wiedniu, czego nie musiałem robić, to resztę załatwiał język, mapa, plan miasta.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2013 21:02

jara napisał(a):Witam.
Szukam fachowca od AutoMapy. Pomożecie? :smo:

O co chodzi ???
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.05.2013 21:09

Ustalam trasę, z punktami przelotowymi, tak, jak chcę jechać, z punktu A do punktu B, zapisuję. Odpalam nawi, wczytuję trasę i...nic.Cała trasa jest widoczna na ekranie, kursor też, ale nic się nie dzieje. Ustalanie miejsca docelowego od początku odpala nawigowanie, tylko to już nie jest ta trasa, którą sobie wymarzyłem. Ot i to mój problem.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.05.2013 21:13

FUX napisał(a):Nie wiem, jak można się zgubić, jadąc do cro...
.

Punkt widzenia ... jest zmienny od punktu siedzenia .

Fux popatrz oczami tego co jedzie pierwszy raz , a są tacy co za granicę dalej niż 2 państwa pojadą po raz pierwszy .. Ty , ja znamy już drogę , jednak ja pamiętam pierwszy swój wyjazd do Włoch Fiatem UNO 1,1 :mrgreen:

Młody człowiek z prowincji wjechał na autostrady i czułem się dziko ,a najgorzej było we Wiedniu 6 pasów o 16 tej ,wszystko zapchane, a rozjazd autostrad był kiepsko oznakowany (potem go przebudowali , a teraz jest S1 ) i wywaliło mnie do centrum :mrgreen: potem musiałem kręcić po ciągłych pasach żeby zawrócić ( dobrze że mnie nie namierzyli ) .

Też nie maiłem nawi tylko mapę , nie każdy jest takim obierzyświatem jak Ty :wink:
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 30.05.2013 21:17

auto_gt napisał(a):Tego o ustawieniach nie wiedziałem , ale przyznasz że ten sposób jest trochę niewygodny ,

Bo ja wiem czy to niewygodne, raptem kilka kliknięć w telefonie, zajmuje w porywach do 20 sekund. Choć i tak bardziej ufam oznakowaniu na drogach, nawigacja tak na wszelki wypadek.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2013 21:20

W 1987 roku navi nie było i do Berlina Zachodniego pod adres się jechało.
Reasume.
Da się. I to bez żadnych frustracji i biegłego niemieckiego.
Wystarczał przyzwoity wzrok i mapa BZ za 8 DEM.

Dzisiaj mamy pokolenia rewizjonistyczne, roszczeniowe, leniwe, agresywne, etc.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2013 21:25

auto_gt napisał(a):Policja jest wyczulona i jak widzi urządzenie nawi to zapyta o licencję , jeśli się jdzie na piracie mogą być kłopoty.

W Słowacji uważajcie, bo tam przepis że na szybie przedniej nie może być przyklejona Nawi , będzie "pokuta" :lol:

Policja ma w du..e nasze nawigacje, była chwilowa nagonka w mediach, spowodowana przez producentów oprogramowania (głównie firma Aqurat, producent AM) bo spadły im wyniki sprzedaży. Na różnych forach nie spotkałem się z postem kogoś kogo by kontrolowali. Policja po za tym nie ma prawa sama "włazić" nam do auta, więc nawet jak by poprosili o navi to zawsze zdążę wyjąć kartę.
Sprawa nawigacji na szybie w Słowacji, wyjaśniona jest tutaj, ostatni post .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2013 21:29

jara napisał(a):Ustalam trasę, z punktami przelotowymi, tak, jak chcę jechać, z punktu A do punktu B, zapisuję. Odpalam nawi, wczytuję trasę i...nic.Cała trasa jest widoczna na ekranie, kursor też, ale nic się nie dzieje. Ustalanie miejsca docelowego od początku odpala nawigowanie, tylko to już nie jest ta trasa, którą sobie wymarzyłem. Ot i to mój problem.

Z jakiego miejsca wczytujesz trasę i jak ją zapisujesz, napisz krok po kroku ? spróbuj tak: Menu-Trasa-Modyfikuj-Wczytaj-Z dysku -(tam powinna być zapisana twoja trasa)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.05.2013 21:32

w Słowacji ...
"Wg rzecznika ministerstwa transportu Stanislava Jurikoviča
"Zorné pole vodiča je nutné posudzovať pre každý typ vozidla individuálne, pretože plocha čelného skla nie je pri všetkých vozidlách rovnaká so zorným poľom vodiča." Všeobecne platí, že ak je navigácia umiestnená tak, že zakrýva iba výhľad na kapotu a nie na cestu, je to v poriadku."

czyli
"Pole widzenia kierowcy nalezy oceniac indywidualnie dla kazdego typu pojazdu dlatego, ze powierzchnia szyby czolowej nie jest we wszystkich pojazdach jednakowa z polem widzenia kierujacego. Jesli nawigacja jest umieszczona tak, ze zakrywa jedynie maske samochodu, a nie droge, to jest to w porzadku.
"

Niech sobie zobaczy maskę w moim Espace :lol: szybciej czoło rozbije o szybę...

znaczy u góry szyby może być - bo przysłoni niebo .
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.05.2013 21:34

jara napisał(a):Ustalam trasę, z punktami przelotowymi, tak, jak chcę jechać, z punktu A do punktu B, zapisuję. Odpalam nawi, wczytuję trasę i...nic.Cała trasa jest widoczna na ekranie, kursor też, ale nic się nie dzieje. Ustalanie miejsca docelowego od początku odpala nawigowanie, tylko to już nie jest ta trasa, którą sobie wymarzyłem. Ot i to mój problem.

Fachowcem od AM nie jestem ale kiedyś po wczytaniu trasy "z dysku" nie chciała nawigować trochę się nią bawiłem. Spróbuj kliknąć na "niebieską strzałkę" w prawym dolnym rogu, wyskoczy Ci okienko "wybierz cel" w którym będą ostatnie wpisywane adresy i zielona strzałka (kompas) kliknij na tą strzałę. Może pomoże :wink: :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.05.2013 21:35

szaki17 napisał(a):

Z jakiego miejsca wczytujesz trasę i jak ją zapisujesz, napisz krok po kroku ? spróbuj tak: Menu-Trasa-Modyfikuj-Wczytaj-Z dysku -(tam powinna być zapisana twoja trasa)

tak robię, ona na ekranie się wyświetla, cała, w dużej skali, z kursorem na starcie, lecz nie nawiguje.
Użytkownik usunięty
Re: GPS-urządzenia do na aliwigacji,palmtopy,oprogramowanie,

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2013 21:36

No to ty masz pecha, u mnie widać maskę. Ale ja mam Skodę i Czesi projektując ten samochód brali po uwagę dziwne wymysły "braci" Słowaków i przewidzieli także i ten :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2013 21:39

tak robię, ona na ekranie się wyświetla, cała, w dużej skali, z kursorem na starcie, lecz nie nawiguje.

Masz złapanego "fixa" (satelity) , i czy ona ci "stoi" podczas jazdy ??
Tak masz od początku, czy tylko jak wyznaczasz trasę z pkt.VIA
Spróbuj wyznaczoną trasę "puścić' w symulacji. Menu-Trasa-Demo
Ostatnio edytowano 30.05.2013 21:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 61
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone