napisał(a) sirk » 30.05.2013 19:57
Używam Naviexperta na co dzień w Polsce i jestem zadowolony. Za granicą jeszcze nie używałem, a mam taki plan w tym roku. Piszesz, że może to wynieść nawet 200 zł za transfer GPRS. Na blogu navi dają takie rady:
Aby zminimalizować ilość zużywanych przez NaviExpert danych za granicą, warto po jej przekroczeniu w menu: Narzędzia → Ustawienia aplikacji → Połączenie internetowe:
wyłączyć autowysyłanie punktów użytkownika na serwer
wyłączyć Udział w społeczności Community Traffic online
wyłączyć Automatyczną aktualizację
Transfer danych można dodatkowo zmniejszyć dzięki odznaczeniu opcji automatycznego przeliczania trasy w menu: Narzędzia → Ustawienia → Ustawienia trasy. W przypadku zjechania za trasy system nie będzie przeliczał jej automatycznie, czyli nie będzie każdorazowo pobierał danych. Jeśli przy takich ustawieniach zjedziemy z trasy, możemy w każdym dowolnym momencie na nią wrócić - bez konieczności dodatkowego przeliczania.
Ponadto warto układać trasy korzystając z dostępnych punktów WiFi. Podczas nawigowania poza granicami kraju NaviExpert nie pobiera dodatkowych danych. Trasa wraz z potrzebnym otoczeniem pobierana jest w całości podczas jej układania.
Na pewno będzie to kosztować 200 zł? Tu cennik na ten rok od 1 lipca 2013:
(maksymalne stawki detaliczne):
w EUR bez VAT w PLN bez VAT w PLN z VAT
połączenia wychodzące (min) 0,24 0,99 1,22
połączenia przychodzące (min) 0,07 0,29 0,36
SMS wysłany 0,08 0,33 0,41
Transmisja danych (MB) 0,45 1,87 2,30
Komentarz: 1 EUR = 4,1608 zł (średnia kursów z dnia 1. marca, 3. kwietnia i 1. maja 2013 roku)