Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 19.03.2013 22:13

dids76 napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):
mervik napisał(a):
Dobrego TomTom-a na EU można kupić teraz za 450zł :wink:

Kupiłbym jednak ponownie Mantę :wink:

Nawigacje Manty mam juz 5 lat i zadnych problemow. Jesli ta padnie, to ponownie kupie Mante. ;)

Raul73 napisał(a): Instalowałem AM na 4 Mantach (w tym 2 identyczne) - na wszystkich strasznie się muli. W dodatku jedna z nich (500-coś tam) po włączeniu wyszukuje satelity w jakieś 5-6 minut :!: :!: I tak za każdym razem.

Widocznie te starsze były lepsze :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.03.2013 22:25

mervik napisał(a):
Widocznie te starsze były lepsze :wink:

Mam podejrzenia, graniczące z pewnością, że masz rację :D :D
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 25.05.2013 10:31

Ja mam ma telefonie htc hd2 i działa mi już cztery lata lub pięć. Dwa razy w roku wgrywam nową mapę AM i spokój.
Żadnego innego urządzenia mi nie potrzeba.
Każdy woli coś innego. :papa: (najważniejsze, to dobrze skonfigurować/ustawić urządzenie i program)
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 29.05.2013 16:51

Pytanie o nawigację Becker Ready (pytanie głównie do bluesmana, bo wiem, że ma, ale może są i inni posiadacze)

Jakie wady oprócz wysokiej ceny ma to urządzenie?
Co jest w nim na tyle denerwującego, że nie kupił byś go po raz drugi?
Ile wytrzymuje na baterii?
Czy można sobie zaplanować dowolną ilość punktów pośrednich na danej trasie?
Czy można zaplanować trasę wcześniej na laptopie i wgrać ją do nawigacji?
Czy można go używać do spacerów po mieście?
Czy ma wyjście na słuchawkę?
Jak w praktyce funkcjonuje LMU?
Czym różnią się wersje SE i normalna?

Na razie tyle :)
Gdzie kupowałeś/kupowaliście (w sklepie internetowym można nabyć trochę taniej)?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.05.2013 14:06

Htc desire HD android 2,2
- najlepsza jest Navi expert - wada - ciągłe połączenie gprs pobiera mapy ,
- zaleta na bieżąco modyfikuje trasę w razie korków .

2 miejsce ma AM na androida ( obecnie promocja 39 zł za rok )
- wada , jeszcze nie dopracowana na andka tak jak na W.Mobile,
- zaleta może pracować bez połączenia , można wyłączyć tel - (przejście w tryb samolotowy) i bateria starczy na kilka godzin .

Mam jeszcze TomToma One XL z pełną mapą europy i zabieram go na wyjazd jako zapasowy , już kilka razy zastanawiałem się czy go nie sprzedać ,szkoda mi tylko, bo dużo stabilniej trzyma sygnał niż ten HTC ,ale w HTC jest wadliwa antena gps i trzeba ją poprawić temat już rozpoznany.

Bardzo dobrze wspominam AM na WM 6,5 miałem na OMNI ekran był maluci mały ale interfejs AM świetny ,dobrze prowadził , dobry głośnik , OMNIA miała jedna wadę - latem się przegrzewała i robiła zwiechę :cry: , jedyna pomoc to nawiew klimy i chłodzenie :lol:

W tej chwili jest na AM duża zniżka w android market , więc możecie skorzystać i za parę złociszy mieć dobrą nawi na rok .

NawiExpert- kupuję w Lotos diesla dynamic i nabija mi na kartę punkty i tak za 40 punktów mam navi na rok :) za free :D
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 30.05.2013 15:32

Dzięki za zainteresowanie tematem.
Te dwie pierwsze opcje to pewnie wymagają smartfona albo tabletu.

Myślałem o czymś klasycznym chociażby po to żeby nie zrywał połączenia :) .
W opisie Beckera doczytałem się że ma mapę Europy Navteqa ale bez Turcji :( i zaczął mi się mniej podobać.
W Garminie Navteq daje też Turcję.
Patrzyłem też na jakiegoś Tomtoma ale tam z kolei Bałkany mają słabsze pokrycie.
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 30.05.2013 15:50

auto_gt napisał(a):2 miejsce ma AM na androida ( obecnie promocja 39 zł za rok )

W tej chwili jest na AM duża zniżka w android market , więc możecie skorzystać i za parę złociszy mieć dobrą nawi na rok .

Z tą promocja to bym nie przesadzał...

AutoMapa Europe dla Android

Cena podstawowa Cena promocyjna
licencja 7-dniowa 23,99 zł 16,99 zł
licencja 90-dniowa 89,99 zł 59,99 zł
licencja 366-dniowa 219,99 zł 149,99 zł
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.05.2013 18:31

rafgrzeg napisał(a):
Z tą promocja to bym nie przesadzał...

AutoMapa Europe dla Android

Cena podstawowa Cena promocyjna
licencja 7-dniowa 23,99 zł 16,99 zł
licencja 90-dniowa 89,99 zł 59,99 zł
licencja 366-dniowa 219,99 zł 149,99 zł

Owszem nie tanio , jednak za markowe TomTom na andka jest 243 zł za rok ?! podobnie jest na One XL
więc jednak mapa EU za 100 wę taniej .

Jadąc na urlop można 1 raz za granicę nie trzeba kupować mapy na rok ?

TomTom na ONE XL ma jednak zaletę , gdy skończy się subskrypcja , nie blokują nam mapy wytyczania trasy itd. , wszystko działa w 100 % tylko nie mamy aktualizacji nowych dróg ... najwyżej pojedziemy starymi :wink: albo trzeba włączyć myślenie na obwodnicach .

Dobra jest Nawiexpert ale jak wspomniałem ciągnie neta po Gprs i opłaty roamingowe to w przypadku przejazdu do CRO około 200 zł za transfer danych ... 8O

Nawiexpert dobra jest w PL ,kiedy mamy jakiś pakiecik danych wykupiony , gorzej jak wjedziesz poza zasięg anten i nie ma mapy ... , albo będąc blisko granicy "złapie cię" antena z Ukrainy ,czy Słowacji ...płać i płacz .

Nikt nie wspomiana o Google ,darmowa aplikacja mapy świata , jednaka musi być połączenie GPRS i opłaty .
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 30.05.2013 19:57

Używam Naviexperta na co dzień w Polsce i jestem zadowolony. Za granicą jeszcze nie używałem, a mam taki plan w tym roku. Piszesz, że może to wynieść nawet 200 zł za transfer GPRS. Na blogu navi dają takie rady:
Aby zminimalizować ilość zużywanych przez NaviExpert danych za granicą, warto po jej przekroczeniu w menu: Narzędzia → Ustawienia aplikacji → Połączenie internetowe:

wyłączyć autowysyłanie punktów użytkownika na serwer
wyłączyć Udział w społeczności Community Traffic online
wyłączyć Automatyczną aktualizację
Transfer danych można dodatkowo zmniejszyć dzięki odznaczeniu opcji automatycznego przeliczania trasy w menu: Narzędzia → Ustawienia → Ustawienia trasy. W przypadku zjechania za trasy system nie będzie przeliczał jej automatycznie, czyli nie będzie każdorazowo pobierał danych. Jeśli przy takich ustawieniach zjedziemy z trasy, możemy w każdym dowolnym momencie na nią wrócić - bez konieczności dodatkowego przeliczania.

Ponadto warto układać trasy korzystając z dostępnych punktów WiFi. Podczas nawigowania poza granicami kraju NaviExpert nie pobiera dodatkowych danych. Trasa wraz z potrzebnym otoczeniem pobierana jest w całości podczas jej układania.

Na pewno będzie to kosztować 200 zł? Tu cennik na ten rok od 1 lipca 2013:
(maksymalne stawki detaliczne):

w EUR bez VAT w PLN bez VAT w PLN z VAT
połączenia wychodzące (min) 0,24 0,99 1,22
połączenia przychodzące (min) 0,07 0,29 0,36
SMS wysłany 0,08 0,33 0,41
Transmisja danych (MB) 0,45 1,87 2,30
Komentarz: 1 EUR = 4,1608 zł (średnia kursów z dnia 1. marca, 3. kwietnia i 1. maja 2013 roku)
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 30.05.2013 20:23

po sprzedaniu meganki z navi i zakupie nowego auta przyszedł czas na zakup navi. koledzy z pewnego sieciowego sklepu zaproponowali mi zakup najtańszej navi plus wmontowanie na karcie automapy europy.tak też uczyniłem,koszt ok.300 zł wszystko. urządzeni oraz karta na mapę, a za 30 dni przetestuję co do kilometra :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2013 20:29

mariuszula napisał(a):po sprzedaniu meganki z navi i zakupie nowego auta przyszedł czas na zakup navi. koledzy z pewnego sieciowego sklepu zaproponowali mi zakup najtańszej navi plus wmontowanie na karcie automapy europy.tak też uczyniłem,koszt ok.300 zł wszystko. urządzeni oraz karta na mapę, a za 30 dni przetestuję co do kilometra :papa:

Rozumiem, że mapa legal, a urządzenie gratis...
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.05.2013 20:30

Miałem wykupiony pakiet w roamingu jednak i tak ciągną 0 po złożeniu reklamacji w orange powiedziano mi e pakiet jest ale tylko w sieci 1 operatora ,nie pamiętam już którego i tak niewykożystany transfer mam do tej pory nie wykorzystany a kasę wzięli ,

Tego o ustawieniach nie wiedziałem , ale przyznasz że ten sposób jest trochę niewygodny , możesz kupić AM na 7 dni , lub na 3 miesiące i nawi jest do dyspozycji non stop nawet gdy nie masz zasięgu anten np niektóre rejony wysp .

mariuszula napisał(a): a za 30 dni przetestuję co do kilometra :papa:

Lepiej ją testuj przed wyjazdem - AM ma pewną specyfikę wyznaczania trasy , nieraz robi skróty przez Czarnogórę zjeżdżając z autostrad . TomTom prowadzi autostradami ...
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 30.05.2013 20:33

A jak oceniacie nawigację Nokii dostępną bezpłatnie na ich telefony? Jechał ktoś z jej pomocą do i po Chorwacji?
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 30.05.2013 20:36

Navi z mapą polski gratis a że powiedzie do Cro...
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.05.2013 20:43

Policja jest wyczulona i jak widzi urządzenie nawi to zapyta o licencję , jeśli się jdzie na piracie mogą być kłopoty.

W Słowacji uważajcie, bo tam przepis że na szybie przedniej nie może być przyklejona Nawi , będzie "pokuta" :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone