Stendo napisał(a):Po drugie - podobno 'siedzisz trochę w temacie gps' a piszesz takie głupoty że jest dostępnych dwóch dostawców map
Widzę, że niewiele osób ma pojęcie jak działają programy nawigacyjne, więc dorzucę swoje trzy grosze, najwyżej zostanę rozgromiony
Rację miał przedmówca (nie o piraceniu, ale o dostawcach map), więc to nie głupoty.
Programów nawigacyjnych jest dziesiątki, a dostawców map rzeczywiście dwóch (mowa teraz o Europie).
1) Navteq - dostarcza mapy do Automapy, Garmina, Destinatora, i innych
2) Teleatlas - dostarcza mapy do TomToma, IGO i innych
Program nawigacyjny to tylko sam program, który wykorzystuje te mapy. Jeżeli występuje jakiś błąd na mapie (brakuje ulicy, jest ulica która nie istnieje, brak mostu, itp.) - nie jest to wina programu, tylko dostawcy map. Jeżeli na dwóch różnych urządzeniach mamy mapy z tego samego okresu, to zarówno na Automapie jak i na Garminie ten błąd będzie występował.
Inaczej ma się sprawa z wytyczaniem trasy. Tym już zajmują się algorytmy wewnątrz programu. Tak więc Automapa może wytyczyć lepszą trasę niż Garmin (lub odwrotnie) na podstawie tych samych map.
Aby poprawnie określić lokalizację wystarczy połączenie z trzeba satelitami, a nie z pięcioma jak ktoś wcześniej pisał. Współrzędne są obliczane dokładnie tak samo, jak obliczaliśmy powierzchnie i obwody na geometrii w podstawówce (na osiach X, Y, Z).
System TCM, w który są zaopatrzone niektóre urządzenia to system ostrzegania o korkach, wypadkach, itp.
Przesyłany jest częstotliwością radiową FM - tak jak RMF, Radio Zet i Trójka. Transmisja jest bezpłatna. W Polsce chyba jeszcze nie działa. Automapa do tego celu korzysta z systemu LiveView - wykorzystując transmisję danych przez sieć komórkową (płatna).
Użytkownicy nawigacji wyposażonych w TCM często narzekają, że będąc np. we Włoszech GPS prowadzi ich dziwną trasą i każe zjeżdżać z autostrady. Ano każe dlatego, że za pomocą systemu TCM otrzymał informację, że najbliższy odcinek autostrady będziesz jechał o godzinę dłużej (z powodu korków), niż gdy wybierzesz drogę wiejską równoległą. W tym roku przejechałem 8.000 km z systemem TCM i nie zawiodłem się ani raz.
Jakie mapy są najlepsze?
Do dziś trwają spory między użytkownikami Navteqa i Teleatlasu. Problem nie rozstrzygnięty. W niektórych lokalizacjach lub krajach lepszy będzie TomTom (Teleatlas), a w niektórych Automapa (Navteq).
Sam używam nawigacji odkąd weszła pod strzechy i przebrnąłem już przez Destinatora, Igo, TomToma, Garmina, Automapę. Subiektywnie powiem, że najbardziej mi leży Automapa. Nie tylko interfejs jest udany, ale również jest bardzo szybka. Maniacy Garmina nie widzą świata poza Garminem. Teraz właśnie mam Garmina, ale jego ideologia kompletnie nie przypadła mi do gustu, zwłaszcza makabryczne wyznaczanie trasy przez jakiś punkt na mapie. Wróciłem do Automapy.
Bezapelacyjnie najlepszym programem był dla mnie IGO. Niestety - w Polsce praktycznie już niedostępny i nie wspierany. Szkoda. Tak więc jeśli chodzi o Europę - najlepiej wybrać taki system, który komuś przysłowiowo "leży" - intuicyjnie, interfejsowo i wizualnie.
Inaczej ma się sprawa w przypadku map Polski. Tutaj akurat Automapa ma własną mapę, z naniesionymi własnymi POI i bezapelacyjnie to najlepsza mapa i nawigacja dla Polski.