Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
crodream
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 08.09.2012 18:06

wermar napisał(a):Mialem auto mape i mio map w drugiej nawigacji co by nie stac na awaryjnym i nie plakac i rzeczywiscie pokrycie jest niezle np w Splicie ale w mniejszych miejscowosciach na wybrzezu to kicha mialem tez mape klasyczna z biezacego roku zakupiona na allegro za 22 Pln i ta byla najpotrzebniejsza

piszesz o wadach automapy czy mio?? Jeżdżę po Chorwacji na automapie i jeszcze nie zauważyłem żeby jakiejś drogi nie było? może to kwestia uaktualnienia, albo regionu który na razie zbiegiem okoliczności omijałem :).
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 08.09.2012 21:00

A co Wasze nawigacje pokazują w tunelach takich jak Mala Kapela czy Sv.Rok?
shaut
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shaut » 08.09.2012 22:48

FUX tak się składa, że dwa lata temu trase to przejechałem praktycznie na samej papierowej mapie. Chodziło mi o to, że navi przydałaby mi się do szukania ulic już w konkretnej miejscowości. Chociaż i z tym idzie sobie poradzić.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.09.2012 07:08

demi-duox napisał(a):A co Wasze nawigacje pokazują w tunelach takich jak Mala Kapela czy Sv.Rok?

Przesuwającą się drogę.
shaut napisał(a):FUX tak się składa, że dwa lata temu trase to przejechałem praktycznie na samej papierowej mapie. Chodziło mi o to, że navi przydałaby mi się do szukania ulic już w konkretnej miejscowości. Chociaż i z tym idzie sobie poradzić.

Tam, gdzie ostatnio bywałem, to nawet google ulic nie widziało... :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.09.2012 08:33

A ja to lubię sam sobie jakiś trudny odcinek naszkicować,co by nie stawać,gdy jadę sam...
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 10.09.2012 16:05

Stendo napisał(a):Po drugie - podobno 'siedzisz trochę w temacie gps' a piszesz takie głupoty że jest dostępnych dwóch dostawców map :twisted:

Widzę, że niewiele osób ma pojęcie jak działają programy nawigacyjne, więc dorzucę swoje trzy grosze, najwyżej zostanę rozgromiony :)

Rację miał przedmówca (nie o piraceniu, ale o dostawcach map), więc to nie głupoty.
Programów nawigacyjnych jest dziesiątki, a dostawców map rzeczywiście dwóch (mowa teraz o Europie).

1) Navteq - dostarcza mapy do Automapy, Garmina, Destinatora, i innych
2) Teleatlas - dostarcza mapy do TomToma, IGO i innych

Program nawigacyjny to tylko sam program, który wykorzystuje te mapy. Jeżeli występuje jakiś błąd na mapie (brakuje ulicy, jest ulica która nie istnieje, brak mostu, itp.) - nie jest to wina programu, tylko dostawcy map. Jeżeli na dwóch różnych urządzeniach mamy mapy z tego samego okresu, to zarówno na Automapie jak i na Garminie ten błąd będzie występował.
Inaczej ma się sprawa z wytyczaniem trasy. Tym już zajmują się algorytmy wewnątrz programu. Tak więc Automapa może wytyczyć lepszą trasę niż Garmin (lub odwrotnie) na podstawie tych samych map.

Aby poprawnie określić lokalizację wystarczy połączenie z trzeba satelitami, a nie z pięcioma jak ktoś wcześniej pisał. Współrzędne są obliczane dokładnie tak samo, jak obliczaliśmy powierzchnie i obwody na geometrii w podstawówce (na osiach X, Y, Z).

System TCM, w który są zaopatrzone niektóre urządzenia to system ostrzegania o korkach, wypadkach, itp.
Przesyłany jest częstotliwością radiową FM - tak jak RMF, Radio Zet i Trójka. Transmisja jest bezpłatna. W Polsce chyba jeszcze nie działa. Automapa do tego celu korzysta z systemu LiveView - wykorzystując transmisję danych przez sieć komórkową (płatna).

Użytkownicy nawigacji wyposażonych w TCM często narzekają, że będąc np. we Włoszech GPS prowadzi ich dziwną trasą i każe zjeżdżać z autostrady. Ano każe dlatego, że za pomocą systemu TCM otrzymał informację, że najbliższy odcinek autostrady będziesz jechał o godzinę dłużej (z powodu korków), niż gdy wybierzesz drogę wiejską równoległą. W tym roku przejechałem 8.000 km z systemem TCM i nie zawiodłem się ani raz.

Jakie mapy są najlepsze?
Do dziś trwają spory między użytkownikami Navteqa i Teleatlasu. Problem nie rozstrzygnięty. W niektórych lokalizacjach lub krajach lepszy będzie TomTom (Teleatlas), a w niektórych Automapa (Navteq).
Sam używam nawigacji odkąd weszła pod strzechy i przebrnąłem już przez Destinatora, Igo, TomToma, Garmina, Automapę. Subiektywnie powiem, że najbardziej mi leży Automapa. Nie tylko interfejs jest udany, ale również jest bardzo szybka. Maniacy Garmina nie widzą świata poza Garminem. Teraz właśnie mam Garmina, ale jego ideologia kompletnie nie przypadła mi do gustu, zwłaszcza makabryczne wyznaczanie trasy przez jakiś punkt na mapie. Wróciłem do Automapy.
Bezapelacyjnie najlepszym programem był dla mnie IGO. Niestety - w Polsce praktycznie już niedostępny i nie wspierany. Szkoda. Tak więc jeśli chodzi o Europę - najlepiej wybrać taki system, który komuś przysłowiowo "leży" - intuicyjnie, interfejsowo i wizualnie.

Inaczej ma się sprawa w przypadku map Polski. Tutaj akurat Automapa ma własną mapę, z naniesionymi własnymi POI i bezapelacyjnie to najlepsza mapa i nawigacja dla Polski.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 10.09.2012 16:42

Ja z nawigacji nie korzystałem za często.Jednak jadąc do Chorwacji pożyczyłem jakieś Mio,wrzuciłem tam AM i w drogę.Rozczarowałem się.Już w Bratysławie,na każdym "pająku",kazała mi zjeżdżać i wjeżdżać z powrotem.
Mam fabryczną w aucie,lecz nie można jej zabrać do domu.Ale dalej prowadziła mnie bezbłędnie.No i tradycyjnie "papier".
Stendo
Croentuzjasta
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 10.09.2012 18:16

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):Widzę, że niewiele osób ma pojęcie jak działają programy nawigacyjne, więc dorzucę swoje trzy grosze, najwyżej zostanę rozgromiony :)

Rację miał przedmówca (nie o piraceniu, ale o dostawcach map), więc to nie głupoty.
Programów nawigacyjnych jest dziesiątki, a dostawców map rzeczywiście dwóch (mowa teraz o Europie).

1) Navteq - dostarcza mapy do Automapy, Garmina, Destinatora, i innych
2) Teleatlas - dostarcza mapy do TomToma, IGO i innych

Program nawigacyjny to tylko sam program, który wykorzystuje te mapy. Jeżeli występuje jakiś błąd na mapie (brakuje ulicy, jest ulica która nie istnieje, brak mostu, itp.) - nie jest to wina programu, tylko dostawcy map. Jeżeli na dwóch różnych urządzeniach mamy mapy z tego samego okresu, to zarówno na Automapie jak i na Garminie ten błąd będzie występował.

Niestety mijasz się z prawdą. Jesteśmy na forum poświęconym Bałkanom, więc że tak wspomnę o takich wydawcach map lokalnych jak Contrast czy Navigo z tamtego rejonu. Że już o polskim dostawcy map do Automapy, jakim jest firma Geosystem nie wspomnę. Więc jest tych dostawców sporo więcej niż dwóch.

Co do identycznych błędów w Garminie i AM to zgodzę się że mogą wystąpić na terenie Europy. W Polsce już ta sytuacja nie będzie miała - inny dostawca map.

Aby poprawnie określić lokalizację wystarczy połączenie z trzeba satelitami, a nie z pięcioma jak ktoś wcześniej pisał. Współrzędne są obliczane dokładnie tak samo, jak obliczaliśmy powierzchnie i obwody na geometrii w podstawówce (na osiach X, Y, Z).

Dla dokładnego określenia pozycji jest wymagane raczej 4 satelity - tutaj sporo ciekawej teorii o pozycjonowaniu GPS

System TCM, w który są zaopatrzone niektóre urządzenia to system ostrzegania o korkach, wypadkach, itp.
Przesyłany jest częstotliwością radiową FM - tak jak RMF, Radio Zet i Trójka. Transmisja jest bezpłatna. W Polsce chyba jeszcze nie działa. Automapa do tego celu korzysta z systemu LiveView - wykorzystując transmisję danych przez sieć komórkową (płatna).

TMC, a dokładnie to chyba TMC Pro działa w Polsce. Mogą z nieko korzystać użytkownicy m.in. Garmina i iGo chyba.
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 10.09.2012 20:21

Stendo napisał(a):
Niestety mijasz się z prawdą. Jesteśmy na forum poświęconym Bałkanom, więc że tak wspomnę o takich wydawcach map lokalnych jak Contrast czy Navigo z tamtego rejonu. Że już o polskim dostawcy map do Automapy, jakim jest firma Geosystem nie wspomnę. Więc jest tych dostawców sporo więcej niż dwóch.

Nie przeczytałeś dokładnie, lub ja nie wyraziłem się jaśniej. Napisałem, że chodzi o dostawców, którzy tworzą mapy całej Europy - nawet napisałem: "(mowa teraz o Europie)."
Nie miałem na myśli lokalnych producentów lokalnych krajów, bo tacy są w każdym kraju, nawet zaznaczyłem że w przypadku Polski najlepsza jest Automapa, bo ma własną mapę.
Bo jaki byłby sens jechać przez 6 krajów i mieć 6 różnych programów do nawigacji?

Stendo napisał(a):Co do identycznych błędów w Garminie i AM to zgodzę się że mogą wystąpić na terenie Europy. W Polsce już ta sytuacja nie będzie miała - inny dostawca map.

Właśnie o tym pisałem.

Dla dokładnego określenia pozycji jest wymagane raczej 4 satelity

No, ja się uczyłem teorii, a teoretycznie wystarczą trzy. Z tego co pamiętam wynikową są dwa punkty, z ktorych jeden wyskakuje gdzieś w kosmosie i jest automatycznie odrzucany przez system. Bez czwartego satelity nie jest możliwe wyznaczenie wysokości położenia.

TMC, a dokładnie to chyba TMC Pro działa w Polsce. Mogą z nieko korzystać użytkownicy m.in. Garmina i iGo chyba.[/quote]

no, to nawet nie wiedziałem, albo działa słabo i rzadko. Mam Garmina i jadąc po Europie Zachodniej mam ikonkę aktywaności TMC cały czas włączoną, a w Polsce jeszcze mi się nie uaktywniła nigdy.
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 11.09.2012 05:31

Mam Garmina z TCM, i faktycznie działa, odbiór Polsce na częstotliwości RMF FM, informacja z RDS, częstotliwość środkowa 57 kHz. Za TCM się płaci w cenie urządzenia lub wykupuję się subskrypcję. Faktycznie w czasie jazdy z włączonym TCM należy uważać, bo kieruje w zależności od komunikatów i czasem można się mocno żdziwić. JAREKPIOTROWICZ ma rację z teorią, nieraz takie bajki są pisane na forum, że ........... .A urządzenia - ja mam Garmin Nuvi 2360 i mnie prowadzi bez uwag, - Niemcy( Berlin), Czechy, Austria (Wiedeń), Słowenia, CRO i BiH. Miałem 760 - była wolniejsza i się zawieszała, z 2360 bez problemu i nie chcę innej ale oczywiście to jest moje osobiste zdanie i gust.
Z pozdrowieniami jerzy26 :papa:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.09.2012 11:15

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):
TMC, a dokładnie to chyba TMC Pro działa w Polsce. Mogą z nieko korzystać użytkownicy m.in. Garmina i iGo chyba.

no, to nawet nie wiedziałem, albo działa słabo i rzadko. Mam Garmina i jadąc po Europie Zachodniej mam ikonkę aktywaności TMC cały czas włączoną, a w Polsce jeszcze mi się nie uaktywniła nigdy.

Nie wiem jak w innych, ale producenci AM zapowiedzieli, że nie będą korzystać z TCM, ponieważ mają swoją wersję tego systemu, czyli AM Traffic (Smart Routes i LiveDrive), zintegrowaną z Automapą - dlatego TCM im niepotrzebne.

Inna sprawa, że ta funkcja w AM jest mocno niedopracowana i często bardziej opłaca się toto wyłączyć.
Riddick82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Riddick82 » 13.09.2012 23:53

Ja całą drogę do CRO i z powrotem przejechałem na bezpłatnej nawigacji Nokii. Ani razu się nie pomyliła. Trafnie poprowadziła mnie m.in. przez obwodnicę Budapesztu.
zuczek171
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuczek171 » 28.02.2013 23:05

Witam , chcę kupić nawigację . jaką polecicie ? podstawowe funkcje to zeby byla dokładna , czytelna i zeby miałą np. czas postoju i takie inne :) moga byc oferty z allegro
POLAND
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) POLAND » 01.03.2013 00:27

Drogi kolego , polecam ci GoClever NAVIO 500 PLUS 5" FM BT HD , ew. 7' calówkę , pamietaj że na aukcji musi być wpis iż jest odblokowana , wgrasz sobie wtedy od automapy az po igo , jak chcesz dam namiary na osobe ktora posiada aktualne mapy i systemy :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2013 00:46

zuczek171 napisał(a):Witam , chcę kupić nawigację . jaką polecicie ? podstawowe funkcje to zeby byla dokładna , czytelna i zeby miałą np. czas postoju i takie inne :) moga byc oferty z allegro

Moim zdanie automapa to najlepszy wybór. Ale zapewne wiele różnych będzie 'zdań'.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone