Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 16.07.2012 13:36

kozak napisał(a):tylko przed wyjazdem dossałem utrudnienia w ruchu no i wyszło szydło z worka hehe.

Co to znaczy zassałeś utrudnienia w ruchu ?? Co i skąd wgrałeś ??
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 16.07.2012 13:38

FUX napisał(a):Ale to jest informacja jednokierunkowa. To nie leci po necie.
Sygnały idą do urządzenia z satelity GPS.
Akceptujesz lub nie i jedziesz dalej.

Jakie dane lecą z satelity do urządzenia ?? Jaka informacja jednokierunkowa ??
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 16.07.2012 14:12

Opamiętajcie się, z satelity są tyko i wyłącznie wysyłane impulsy na określonej częstotliwości, wedlug których a konkretnie pomiaru czasu ich drogi, określa się miejsce odbiornika GPS, te impulsy muszą pochodzić z kilku satelit, przy 5 można dość dokładnie określić miejsce odbiornika do kilku metrów - jeżeli podłożę pod ten punkt mapę to znam miejsce a resztę zrobi komputer z odpowiednim programem w GPS - lepszy lub gorszy z mapą lepszą albo gorszą, i to wszystko, cała baza do określenia drogi jest wgrywana do GPS-u, i to wszystko. z pozdrowieniami :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.07.2012 16:31

Ok. Zagalopowałem się z tym TMC z satelity.
konar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) konar » 19.07.2012 10:58

O,k dostałem Garmiaka 1490t wszystko pięknie tylko jak zaprogramować trasę tak by omijała słoweńską autostardę.
Dałem początek i koniec i co dalej -podzielić ją na kawałki czy jak?
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 19.07.2012 11:27

Mam Tom Toma i zrobie to tak ze zaplanuje drogę do GRAZ albo kawałek dalej zobacze na papierowej mapie a parę minut postoju się przyda ,potem w ten sam sposób miasto w SŁO i zaplanuje drogami nie płatnymi.Myślę że to będzie dobre a potem już do miejsca docelowego normalnie
konar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) konar » 19.07.2012 11:31

Chyba tak albo dwie trasy jedna a do z , druga z objazdem
konar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) konar » 19.07.2012 11:55

Dodałem do trasy punkty pośrednie czyli Lenart Mureck Ptuj i......................................już , tak myslę przynajmniej.
levix
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) levix » 19.07.2012 12:00

konar, ja w swoim garniaku trasę programowałem następująco: z trasy: http://goo.gl/maps/4hi1 wprowadziłem współrzędne GPS punktów jako ulubione a następnie możesz zaplanować trasę wprowadzając miejsce docelowe. Garniak wyznaczy Ci trasę to wracasz do menu i tam dalej dokąd, wybierasz ulubione i współrzędne pierwszego punktu objazdu i "jedź" tam pojawi się zapytanie czy dodać jako punkt trasy czy jakoś tak więc to wybierz i czekaj aż wyznaczy ci trasę i dalej tak samo z kolejnymi punktami. Ja mam Garmin Nuvi 200.
Swoją trasę podzieliłem sobie na punkty, które ułatwią mi programowanie trasy jak będzie mi wygodnie. Mogę jako całą lub też odcinkami.
Mając wcześniej wprowadzone współrzędne GPS łatwo wyznaczyć trase powrotną :lol:
konar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) konar » 19.07.2012 15:49

dzięki
shaut
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shaut » 08.09.2012 09:04

Witam na wstępie. Mam takie pytanie za tydzień wybieram się na Chorwację. Mam nawigację Mio 168 więc cudówsię na nią nie spodziewam, ale jakie mapy w miarę aktualne warto wgrać?. Dwa lata temu jechałem na TomTom tym Eastern Europe bodajże, ale pokrycie było słabe. Co byście polecili aktualnie?. Dzięki za pomoc.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 08.09.2012 09:53

Jak widzisz, to już 55 strona o tym temacie. Osobiście polecam Auto Mapę (najnowsza jest dość dokładna). Od kiedy aktualizacje wychodzą 3-4 razy w roku, nie można na nią narzekać. A i tak każdy ma własne zdanie na temat "własnej" mapy. Powodzenia!
shaut
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shaut » 08.09.2012 11:54

Tak czytałem o niej niestety na moim Mio 180 nie pojdzie bo tam jest Windows Mobile 2003, a ona potrzebuje windows mobile już 5 lub 6 dlatego zmuszony jestem poszukać innej, ale dzięki mimo wszystko za pomoc.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.09.2012 17:27

W Chorwacji w zasadzie nawigacja to by się przydała w takim Splicie, czy Zagrzebiu, aby znaleźć jakąś zakamuflowana ulicę...
Dojechanie do pomniejszych miejscowości nie powinno nastręczać problemów.
Oj dzieci neostrady i kompów, oj dzieci.
A papierowa mapa to juz odeszła w niepamięć?
W moim aucie papierowe wersje jeżdżą zawsze.
A co będzie, jak Ci navi padnie w takim Wiedniu?
Staniesz na pasie awaryjnym i zapłaczesz?

:wink:
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 08.09.2012 17:34

Mialem auto mape i mio map w drugiej nawigacji co by nie stac na awaryjnym i nie plakac i rzeczywiscie pokrycie jest niezle np w Splicie ale w mniejszych miejscowosciach na wybrzezu to kicha mialem tez mape klasyczna z biezacego roku zakupiona na allegro za 22 Pln i ta byla najpotrzebniejsza
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone