Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 07.08.2011 20:03

krakuscity obawiam się, że nie można nic zrobić, brakuje pamięci :cry:
Musisz podzielić trasę na raty :wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 07.08.2011 20:52

nocad napisał(a):krakuscity obawiam się, że nie można nic zrobić, brakuje pamięci :cry:
Musisz podzielić trasę na raty :wink:

Dzięki tak myślałem, że podzielę trasę ( w zasadzie chodziło mi o przejazd przez Budapeszt lub ominięcie go) bo dalej znam. A co do pamięci to pewnie jakbym kupił mikrokartę SD to sprawę też by nie załatwiło.

Fux mam to forum w "ulubionych " i g.... wiem z tego co większość pisze. :lol:
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 07.08.2011 21:09

brakuje pamięci operacyjnej :wink:

Poczytaj trochę na forum garmina, może jest jakiś patent, może można coś usunąć.
Nie zam Garmina ale w Igo pomagało usunięcie wszystkiego co zbędne(poi, dodatkowe głosy i języki)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 07.08.2011 21:16

Dzięki, zarejestrowałem sie na stronie Garmina i można coś więcej tam sie dowiedzieć. :wink:
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 08.08.2011 17:24

Napisz do mnie na priv. Od 10 lat bawię się garminami i korzystam z ich map. Obecnie też mam między innymi 1490T. Pierwsze co zrób to kopię wszystkich plików z nuviego. Pobierz ze strony garmin.com program webUpdater i zaktualizuj soft. Przypomnę Ci, jak nie wiesz to wiedz, że garmin ma program mapsource w którym po wgraniu do niego mapy możesz planować trasy i eksportować je do nuviego. Coś musi być nie tak bo mój nuvi bezproblemowo wytyczy trasę np. z Krakowa do Dubrownika.
Pamiętej że lepiej jest jak jest załączona jedna mapa.
Teska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Teska » 10.08.2011 16:08

Kaltam

a ja mam 3790T i mapsource niestety.....czy ja po prostu nie wiem? linia techniczna garmina podpowiedziala że mapsource nie działa w tym modelu :cry:
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 10.08.2011 16:22

Nowe Garminy pracują na BaseComp, można ściągnąc bezłatnie, natomiast 1490 działa doskonale na MapSource, trase można spokojnie przed komputerem ustalic w domu, zmieniac punkty pośrednie i wybrac najlepszą . Obecnie na Adrie szkoda tracic, nowy City Nawigator 2012.20 (też 2012.10) doskonale pokrywa CRO SLO a także i BiH, posługiwałem się tą mapą w lipcu - Nuvi 2360 - działała doskonale, również małe miejscowości np. Primosten, Skradin itp.
Z pozdrowieniami jerzy26
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 10.08.2011 17:06

@Teska.
To ja wiem, że 3790 nie współpracuje z mapsource. Wg najnowszych wieści Garmin podobno chce uśmiercić mapsource w nowych modelach. Dlatego nadal używam 1490.
Casian
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Casian » 16.06.2012 07:20

witam
NA drogę pożycze od kumpla nawigacje MIO.. Jest ktos obeznany w tych urządzeniach jak spr mapę ? Wiem że muszę ja zaktualizować, ale nie bardzo wiem jak i gdzie to zrobić... Najbardziej chodzi mi o mapy Austrii i Słowenii i Chorwacji..
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.06.2012 07:49

Zawierz bardziej sobie, niż elektronice.
To rada pierwsza.
W tranzycie do Cro, to w zasadzie jest wszędzie prosto i bardzo czytelnie opisane i oznakowane.
Na pewno nie będzie zmian w Polsce w związku z ostatnio oddanymi drogami.
Może jeszcze ktoś ma inne dane lub podpowie.
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 11.07.2012 23:09

Automapa ma wszystkie zmiany w PL, tzn to co na Targeo.pl to i na automapie.

Ja natomiast, może nie tyle polecam bo sam będę sprawdzał w drodze do Włoch za 2 dni, ale informuję, że można pobrać navi na Androida aplikację - OsmAnd

Mapy można pobrać Off-line więc żaden "transfer danych" nam nie grozi.
Dokładność map jak na moje oko całkiem spoko (patrzę akurat na Pag)
http://www.openstreetmap.org/

Będę jechał z Automapą ale na fonie włączę sobie OsmAnd-a i porównam routing, wyznaczanie tras...
W każdym razie chyba warto mieć w kieszeni "cokolwiek" co pomoże nam w przypadku gdy zawiodą inne źródła (z głową włącznie)
Czerwik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czerwik » 12.07.2012 08:59

I jak sprawdził Ci się ten OsmAnd?

A jechał ktoś może na nawigacji NaviExpert na Androidzie?
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.07.2012 23:46

FUX napisał(a):Zawierz bardziej sobie, niż elektronice.
To rada pierwsza.
W tranzycie do Cro, to w zasadzie jest wszędzie prosto i bardzo czytelnie opisane i oznakowane.
Na pewno nie będzie zmian w Polsce w związku z ostatnio oddanymi drogami.
Może jeszcze ktoś ma inne dane lub podpowie.

FUX i tu nie do konca się zgodzę, choć w zeszłym roku postanowiłem Cię sprawdzic i Pakostane okazał się strzałem w dziesiątkę, ale o tym kiedyś w innym wątku.

W zeszłym roku jechałem do Szczecina na AM i musiałem zahaczyć w okolice Poznania.
AM wstepnie wyznaczyla trasę przez A2.
AM legalna, jechałem na traffiku i przed Poznaniem zignorowałem sugestię zjechania na podrzędną drogę. Efekt - pół godziny w korku bo wymieniali asfalt.

Przy nastepnej sugestii zmiany trasy postanowiłem sprawdzić. Zjechałem z A2 na drogi lokalne. Po penym czasie okazało się to słuszne. Lokalne dróżki prowadziły równolegle do A2 i mogłem obserwować biedaków tkwiących w korku, a ja pomykałem spokojnie około 80 km/h bocznymi drogami.
Przy okazji okazało się, ze "słuszna linię ma nasza władza".
Wszedzie nowy asfalt, zero dziur, płynna jazda.

Czasem trzeba zaufać.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.07.2012 07:59

Polemika. :lol:
Bardziej na myśli miałem wyznaczanie trasy, która doprowadzała do rzeki, jeziora, czy górskiego szlaku pasterskiego szeroko omawianego jakiś czas temu w necie.
Również używam dwóch systemów, legalnych, i czasami nijak nie mogę zrozumieć wprowadzania mnie na deptak, pod prąd w jednokierunkową, nakaz jazdy przez wioskę, miasteczko mimo, że na mapie navi jest naniesiona obwodnica, itd. :wink:
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 15.07.2012 11:36

Witam jestem nowy założyłem konto bo jak czytam te wszystkie wypowiedzi o nawigacji flaki mi się lasują. Trochę siedzę w temacie GPS macie dwóch dostawców map różnią się one tylko ustawieniami jakie sami możecie sobie wprowadzić oraz kolorami narzuconymi przez wydawce mapy. Słyszę ceny map ale po co to wam ? nie lepiej zanieść navi do pkt. gdzie się tym zajmują ludzie znąjący się na tym zapłacić 30 zł i mieć aktualna mape? (odblokowanie jesli sie da kosztuje jednorazowo około 20 zl) przerobiona navigacja jest nie do sprawdzenia (zresztą i tak nikt nie sprawdza tego) moim zdaniam najlepsza mapa to automapa testowałem juz igo i nie pasuje mi cos stylistyka tomtom fajny ale problem z aktualizacja i jest bardzo droga, używałem tez beckera ( nie przekonał mnie), jesli ktos jest cierpliwy i ma chwile czasu może sam wgrać sobie mapke trzeba tylko poczytac na forum jak to zrobic jesli wogole sie da sam tak zrobilem ze swoim mio M200(chwile mi zajelo ale sie udalo) automape najlepiej miec urzadzeniu mio ( za niska cene masz wydajne urzadzenie trzeba patrzec zeby mialo wejscie na karte) urzadzenia róznia sie tylko stylistyka i co wazniejsze dla mniej wymagajacych parametrami. Dzieki warto sie zastanowic nad tym co napisalem bo jesli sobie to przeliczyc to sie oplaca. Pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone