Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.10.2010 09:44

longtom napisał(a):Ja mam AM 6.5.0 Europa, upgrade w VI 2010 i Łomianki mogę wpisać bez problemu. Na 6.6 nie przejde bo mi się licencja skończyła.

A mi dobrze z tą 5.5.0.

Jak wyjeżdżam na drogi, których nie ma w programie, to się taka błoga cisza robi :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2010 10:13

weldon - chodzi właśnie o to aby się nie psuł, była dobra, bateria, stabilny uchwyt i nic nie trzeszczało...

faziolot - wytypowałem póki co 3 : NavRoad, Navigon, Becker ale to efekt wielu godzin czytania testów itd.

Jeżeli chodzi o telefon, telewizor, dvd - ze wszystkim radę daję sobie sam ale z tym za cholerę dlatego pytam o opinie... :roll:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 01.10.2010 10:32

Na AM 6,6 też są te Łomianki, więc jak możesz to sobie zainstaluj.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.10.2010 22:37

Mirra_1 napisał(a): Brakuje niestety dróg w Bośni i Hercegowinie, ale poza tym Hołek prowadził mnie bardzo dobrze.

...mój Hołek zamilkł jakieś 20 km po przekroczeniu granicy BiH w kierunku Mostaru. Po Dubrowniku bez problemu, do Cavtatu tez ładnie prowadził.
aegiss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegiss » 03.10.2010 20:07

alessandro1977 napisał(a):T się rozpisałem niepotrzebnie...heh...
Widać do przekonywania, że GPS to cudowny wynalazek chętnych nie brakuje ale kiedy trzeba coś doradzić w kwestii sprzętu...wiem, że ile ludzi tyle opinii ale jednak są jakieś wiodące marki i modele navi...

jesli dysponujesz wieksza gotówka ~1200 to polecam Pioneer Avic 910BT
2din 5,8 cala seryjnie iGO,po przeróbce co sobie zażyczysz - "wykupisz licencje" :twisted: - anteny nigdzie nie musisz mocowac ,u mnie lezy caly czas w schowku i zasieg elegancki ,a i reszta funkcji sie przydaje (radio ,dvd,itd.)
rid
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rid » 07.10.2010 09:40

alessandro1977 napisał(a):weldon - chodzi właśnie o to aby się nie psuł, była dobra, bateria, stabilny uchwyt i nic nie trzeszczało...

faziolot - wytypowałem póki co 3 : NavRoad, Navigon, Becker ale to efekt wielu godzin czytania testów itd.

Witam, przerabiałem niedawno też ten temat więc parę słów - może w czymś pomogę.
U mnie końcowy wybór był pomiędzy Navigon i Navroad. Wybrałem Navroad NR370 Simplo - tutaj specyfikacja http://www.navroad.com/pl/produkt,99,pl.htm
tutaj ceny http://www.ceneo.pl/8659537
Dlaczego akurat ten:
1. Rozmiar ma znaczenie :wink: dla mnie ekran 3,5 wystarcza, jeździłem wcześniej z navi na nokia E51 która ma ekran 2 cale (m. in. do Berlina i Czech) i dało radę jechać. Niewygodnie było podczas przeglądania mapy, wytyczonej trasy itp. dlatego zakupiłem j.w.
Ekran 3.5 jest niewygodny tylko do obsługi Win CE (okna z komunikatami są szersze niż ekran - ale z tego co czytałem to na wszytskich 3.5 tak jest). Samo urządzenie spokojnie mieści się np. w kieszeni koszuli i nie przeszkadza.
2. Cena ma znaczenie. Nie chodziło o to żeby kupić najtańszy ale staram się nie przepłacać za coś jak nie trzeba. Do tego ważna sprawa wg mnie - jest to urządzenie które że tak powiem będzie pewnie sporo czasu również spędzać przenoszone w kieszeniach, torbach, plecakach itp. a w takim przypadku zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia (pomijając to że i tak ma prawo się popsuć jak wszystko). Za taką cenę płakać nie będę jak się coś stanie... najwyżej zaklnę pod nosem.
3. Procesor 500 MHz - większość ma 400 z tego co widziałem, specjalistą nie jestem ale podejrzewam że przyda się mocniejszy do szybszego wytyczania tras co ma znaczenie w trasie przy pominięciu manewru.
4. Moduł GPS - czarna magia - SiRF Atlas czyli popularny, póki co zauważyłem że "nadąża" za zmianą kierunku.
5. Rysik jest - przydaje się bardzo.
6. Media odtwarza. Chociaż nie specjalnie przy zakupie mnie to interesowało. Do samochodu na dłuższe trasy mam DVD 7 cali. Ale jakieś tam krótkie bajki wrzuciłem na wszelki wypadek (żeby np w poczekalni u lekarza się dziecko nie nudziło to zawsze można włączyć). Zdjęcia można przeglądać ale nie ma sensu (wyglądają tragicznie).
7. Obudowa, uchwyt - abo ja wiem, na razie nic nie trzeszczy ani się nie połamało :lol:
8. Bateria - ogólnie to większość tego typu urządzeń na baterii długo nie pojedzie więc również nie specjalnie mnie to interesowało. Ale jak ktoś będzie ciekaw to sprawdzę ile czasu pociągnie na baterii przy włączonej nawigacji albo przy włączonym filmie.
9. Mapy - Navroad map na Polskę było na stanie. Program to ja sam sobię wybiorę tylko muszę potestować który mi najbardziej przypadnie do gustu. Na razie oprócz w/w uruchomione zostały Sygic Mobile Maps i iGO.

To z grubsza tyle by było, jak pomogłem to fajnie. Jak coś trzeba to pytajcie.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 07.10.2010 11:00

To sprawdź czy masz A4 od Bolesławca do Goerlitz. A wersja mapy pewnie 8?
rid
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rid » 07.10.2010 12:14

MWN napisał(a):To sprawdź czy masz A4 od Bolesławca do Goerlitz. A wersja mapy pewnie 8?

Sygic Mobile Maps 10 v. 8.06, mapy Navteq 2009.10 - jest

Navroadmaps v. 8.15, Polska 2010.01 Emapa - jest

iGO 8, mapa Polska 2010.07 Emapa - jest

Navroadmaps jest na "silniku" Sygic więc różni się detalami. Widziałem nowsze mapy NT do Sygic już gdzieś. Dla Sygic mam też mapy kilku krajów europejskich m. in. Czechy, Słowacja, Austria, Słowenia, Chorwacja :wink: również NT 2009.10 więc jak was interesuje coś po drodze lub dokładność w Chorwacji to pytajcie. Postaram się zrobić zrzuty ekranu żeby było widać co i jak.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 07.10.2010 16:46

to ciekawe ale mam 8.13 i A4 NIE MA!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.10.2010 17:22

Po długich namyśleniach wybrałem Manta 440 MS...
Dobre recenzje i fakt, że ma dużo możliwości...
Pzdr
rid
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rid » 08.10.2010 09:09

MWN napisał(a):to ciekawe ale mam 8.13 i A4 NIE MA!

Rozumiem że chodzi o iGO. U mnie wersja programu to dokładnie 8.3.2.71348 z tym że to akurat nie ma nic do rzeczy.
Ważne są mapy. U mnie jest: Polska 2010.07 Emapa. Sprawdź wersję mapy.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 08.10.2010 11:18

Nie no mi chodzi o NavRoad Map v.8.13 który był zainstalowany na moim NavRoad 560BF.
rid
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rid » 08.10.2010 12:06

otwórz plik \NavRoadMap\MAPS\Polska.mlm
tam będziesz miał podaną wersję mapy jaką masz bo w samym programie o ile pamiętam tego nie ma.
boner
Plażowicz
nagrywanie śladu GPS

Nieprzeczytany postnapisał(a) boner » 08.02.2011 22:54

hej, korzystacie z funkcji nagrywania śladu GPS?

taki plik można następnie załadować na stronie www.traseo.pl i zobaczyć na mapie trasę swojej podróży, a następnie udostępnić znajomym.

I w drugą stronę - możemy z serwisu pobierać gotowe trasy innych użytkowników.
wczasowicz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wczasowicz » 23.02.2011 21:27

[quote="MWN"]Sami pisaliście, że to nie AM tylko Navtec; więc co nie mam racji?[/quote
nie masz kolego racj i nie sprzeczaj się
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone