alessandro1977 napisał(a):weldon - chodzi właśnie o to aby się nie psuł, była dobra, bateria, stabilny uchwyt i nic nie trzeszczało...
faziolot - wytypowałem póki co 3 : NavRoad, Navigon, Becker ale to efekt wielu godzin czytania testów itd.
Witam, przerabiałem niedawno też ten temat więc parę słów - może w czymś pomogę.
U mnie końcowy wybór był pomiędzy Navigon i Navroad. Wybrałem Navroad NR370 Simplo - tutaj specyfikacja
http://www.navroad.com/pl/produkt,99,pl.htm
tutaj ceny
http://www.ceneo.pl/8659537
Dlaczego akurat ten:
1. Rozmiar ma znaczenie
dla mnie ekran 3,5 wystarcza, jeździłem wcześniej z navi na nokia E51 która ma ekran 2 cale (m. in. do Berlina i Czech) i dało radę jechać. Niewygodnie było podczas przeglądania mapy, wytyczonej trasy itp. dlatego zakupiłem j.w.
Ekran 3.5 jest niewygodny tylko do obsługi Win CE (okna z komunikatami są szersze niż ekran - ale z tego co czytałem to na wszytskich 3.5 tak jest). Samo urządzenie spokojnie mieści się np. w kieszeni koszuli i nie przeszkadza.
2. Cena ma znaczenie. Nie chodziło o to żeby kupić najtańszy ale staram się nie przepłacać za coś jak nie trzeba. Do tego ważna sprawa wg mnie - jest to urządzenie które że tak powiem będzie pewnie sporo czasu również spędzać przenoszone w kieszeniach, torbach, plecakach itp. a w takim przypadku zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia (pomijając to że i tak ma prawo się popsuć jak wszystko). Za taką cenę płakać nie będę jak się coś stanie... najwyżej zaklnę pod nosem.
3. Procesor 500 MHz - większość ma 400 z tego co widziałem, specjalistą nie jestem ale podejrzewam że przyda się mocniejszy do szybszego wytyczania tras co ma znaczenie w trasie przy pominięciu manewru.
4. Moduł GPS - czarna magia - SiRF Atlas czyli popularny, póki co zauważyłem że "nadąża" za zmianą kierunku.
5. Rysik jest - przydaje się bardzo.
6. Media odtwarza. Chociaż nie specjalnie przy zakupie mnie to interesowało. Do samochodu na dłuższe trasy mam DVD 7 cali. Ale jakieś tam krótkie bajki wrzuciłem na wszelki wypadek (żeby np w poczekalni u lekarza się dziecko nie nudziło to zawsze można włączyć). Zdjęcia można przeglądać ale nie ma sensu (wyglądają tragicznie).
7. Obudowa, uchwyt - abo ja wiem, na razie nic nie trzeszczy ani się nie połamało
8. Bateria - ogólnie to większość tego typu urządzeń na baterii długo nie pojedzie więc również nie specjalnie mnie to interesowało. Ale jak ktoś będzie ciekaw to sprawdzę ile czasu pociągnie na baterii przy włączonej nawigacji albo przy włączonym filmie.
9. Mapy - Navroad map na Polskę było na stanie. Program to ja sam sobię wybiorę tylko muszę potestować który mi najbardziej przypadnie do gustu. Na razie oprócz w/w uruchomione zostały Sygic Mobile Maps i iGO.
To z grubsza tyle by było, jak pomogłem to fajnie. Jak coś trzeba to pytajcie.