Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 20.09.2010 12:24

No więc jeśli Navtech to nie Hołowczyc?
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 20.09.2010 12:35

MWN napisał(a):No więc jeśli Navtech to nie Hołowczyc?

Firma Aqurat jest autorem programu Automapa. W programie AM jest dostępny lektor z głosem K.Hołowczyca.
Mapy dla nich przygotowują firmy zewnętrzne - na Polskę - Geosystem a na Europę firma Navteq.

Więc zawarte w AM mapy są tych wydawców - i tylko tych mogą być. Nie ma możliwości wczytania map od innych dostawców.

A swoją drogą - jak wy możecie jeździć słuchając Hołowczyca ?? Przecież on ma tak debilne komentarze że tragedia :roll: Ja od razu podczas instalacji wybieram Marzenkę a Hołka wyrzucam.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.09.2010 12:41

MWN napisał(a):Jeśli chodzi o PL to AM jest bez konkurencji - wiadomo!

Ale bardziej interesuje mnie pokrycie mniejszych miejscowości w CRO: jak Orebic, chociażby. Trasy "przelotowe" moja AM EU ma, ale właśnie szczegóły mnie bardziej interesują.

No i ktoś pisze, że Hołek prowadził go w CRO, a ja mam pytanie: czy wersja AM EU nie jest dziełem NavRoad Map i nie posiada Hołka jako swojego zapowiadacza; czy może jest jakaś inna wersja AM UE o której nic nie wiem? Szukam po prosto najdokładniejszej wersji map europy zwłaszcza południowej.

W tym roku mielismy w cro AM 6.6 zdaje sie. Na calej trasie jak i wcro pieknie dl rade. Byly pewne niedociagniecia ale przy trasie 3500km mialo to marginalne znaczenie. Wgrane dodatkowe POI dawalo np. stacje LPG na trasie czy plaze FKK nad Jadranem :)
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 20.09.2010 12:47

piotrulex napisał(a):W tym roku mielismy w cro AM 6.6 zdaje sie. Na calej trasie jak i wcro pieknie dl rade. Byly pewne niedociagniecia ale przy trasie 3500km mialo to marginalne znaczenie. Wgrane dodatkowe POI dawalo np. stacje LPG na trasie czy plaze FKK nad Jadranem :)

AM 6.6 została opublikowana 20 sierpnia. Ja byłem jeszcze z wersją 6.5 (końcówka lipca).

Jeżeli chodzi o punkty dla EU - tu niestety - baza jest dość uboga. Ale od użytkowników zależy jak szybko będzie powstawać. Każdy (oczywiście właściciel legalnej wersji) może taką plażę lub stację LPG dodać a następnie przesłać do bazy miplo.pl.
Wtedy punkt stanie się ogólnodostępny dla wszystkich użytkowników AM.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.09.2010 14:26

Wszyscy nieźle się zaplątaliście. AM nie ma Chorwacji, więc nie piszcie o AM 6.6 bo to mapa tylko Polski. Na Chorwację jest Navtec Map - najnowsza 8.0.

A co do Hołowczyca to jest on jednym z najbardziej inteligentnych sportowców w PL, a jego komentarze IMHO nie są wcale durne lub przesadzone. Podziękowanie za "wspólną" jazdę uważam za bardzo miłe. No i czy jakiś mężczyzna chciałby żeby jakaś baba mu mówiła jak ma jeździć?
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 24.09.2010 15:17

MWN napisał(a):Wszyscy nieźle się zaplątaliście. AM nie ma Chorwacji, więc nie piszcie o AM 6.6 bo to mapa tylko Polski. Na Chorwację jest Navtec Map - najnowsza 8.0.

Zanim coś napiszesz pomyśl i sprawdź ---> http://www.automapa.pl/?PEI=46925&lng=PL
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.09.2010 07:47

Sami pisaliście, że to nie AM tylko Navtec; więc co nie mam racji?
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 25.09.2010 14:55

MWN napisał(a):Sami pisaliście, że to nie AM tylko Navtec; więc co nie mam racji?

W ten sposób rozumując to Automapa nie ma żadnej mapy bo to tylko program. Mapy Polski też nie są jej tylko firmy Geosystem.

Więc nie mieszaj że AM nie ma map CRO. Po zakupieniu wersji EU masz mapy kilkudziesięciu państw europejskich plus oczywiście mapy Polski.
Mirra_1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirra_1 » 26.09.2010 19:08

Oczywiście, że AutoMapa w wersji EU ma Chorwację. Na bieżąco ściągam wszystkie aktualizacje, i w sierpniu br. jechałam z tą mapą na Bałkany. Brakuje niestety dróg w Bośni i Hercegowinie, ale poza tym Hołek prowadził mnie bardzo dobrze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.09.2010 10:20

Wbrew temu co zapowiedziałem wcześniej, zaczynam powoli zastanawiać się nad navigacją...mam tu na myśli łatwiejsze poruszanie się po polskich miastach i adresach ale naturalnie chcę już aby były i mapy Europy...
Zależy mi na takich rzeczy jak asystent pasa ruchu, info o korkach i tego typu duperele ( wejście na kartę pamięci ) ale bez filmów, muzyki etc. ...ekran max. 4, 3 - chyba wystarczy...
Zastanawiam się nad Navigon, Becker, NavRoad - ogólnie to jestem zielony w tym temacie dlatego postanowiłem bez wstydu poradzić się długoletnich użytkowników navi ( jackkiller ? :wink: )...
Przeczesałem już wiele wątków na ten temat ale dalej nie mam jasnego rozeznania - wytypowałem tylko te trzy firmy...może jakaś pomoc, sugestie, opinie...a może ktoś przekona do czegoś innego ?
Nie śpieszy się, planuję kupić najpóźniej do czerwca tak aby wybór był naprawdę zadowalający, sytuacja na drogach zmienia się z miesiąca na miesiąc więc wolę trochę poczekać jeszcze do lata...
Cena do 700 - 800 zł chyba, że nie ma sensu tyle dawać...to ma być uzupełnienie mapy papierowej i wiedzy...
Pzdr
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.09.2010 11:05

Stendo napisał(a):
MWN napisał(a):Sami pisaliście, że to nie AM tylko Navtec; więc co nie mam racji?

W ten sposób rozumując to Automapa nie ma żadnej mapy bo to tylko program. Mapy Polski też nie są jej tylko firmy Geosystem.

Więc nie mieszaj że AM nie ma map CRO. Po zakupieniu wersji EU masz mapy kilkudziesięciu państw europejskich plus oczywiście mapy Polski.

Czy na Twoim urządzeniu masz osobno obie mapy i jak się nazywa ta część Europejska jak na nią wejdziesz?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.09.2010 11:26

piotrulex napisał(a):W tym roku mielismy w cro AM 6.6 zdaje sie. Na calej trasie jak i wcro pieknie dl rade.

Mam prośbę. Mógłbyś, tak przy okazji, w tej wersji spróbować wpisać "Łomianki" jako punkt docelowy?

Chyba mam jakąś felerną wersje, bo nie mogłem wpisać tej powyższej nazwy.
To znaczy odkrywa, że jest w Łomiankach, ale jak, przy wpisywaniu,
dochodzę do "Ło", to mi od razu, Łomżę proponuje.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.09.2010 11:43

Normalnie to piszesz dalej aż wyświetli to co chcesz. wrócą do domu to sprawdzę...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.09.2010 11:48

MWN napisał(a):Normalnie to piszesz dalej aż wyświetli to co chcesz. wrócą do domu to sprawdzę...

W tej wersji jest tak, że nie ma wyboru - literek nie ma :(
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 29.09.2010 13:37

MWN napisał(a):Czy na Twoim urządzeniu masz osobno obie mapy i jak się nazywa ta część Europejska jak na nią wejdziesz?

Automapa EU ma wspólną mapę dla Polski i Europy. Nic się nie wybiera. Nie ma możliwości wczytania innej mapy niż ta która jest z programem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone