Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zpoe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zpoe » 06.07.2010 11:27

fakt, że urządzenia takiego nie musisz odblokowywać/łamać aby przejść z fabrycznego oprogramowania do nawigacji na inne

w nowych Larkach nic nie trzeba odlokowywać itp. instaluje się aplikacje z mapą, wskazuje w menu ścieżkę i wsio

owszem jeżeli ktoś potrzebuje funkcje które są w PDA to jak najbardziej...ja np. nie korzystam z urządzeń "do wszystkiego i do niczego" tzn. telefon służy do dzwonienia więc z niego dzwonię nie robię zdjęć czy nie kręcę filmików bo do tego moim zdaniem służy aparat i kamera, to samo wifi...używanie małego ekranu do przeglądania internetu w ogóle mi nie odpowiada do tego służy komputer/notebook (miałem okazję przeglądać internet na pda, psp, telefonach) tak samo navi powinna służyć do wyznaczania trasy, a nie słuchania mp3, przeglądania zdjęc i innych wodotrysków...jak wyżej napisałem jest to tylko moje zdanie :twisted:
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 06.07.2010 11:47

zpoe napisał(a):
fakt, że urządzenia takiego nie musisz odblokowywać/łamać aby przejść z fabrycznego oprogramowania do nawigacji na inne

w nowych Larkach nic nie trzeba odlokowywać itp. instaluje się aplikacje z mapą, wskazuje w menu ścieżkę i wsio

owszem jeżeli ktoś potrzebuje funkcje które są w PDA to jak najbardziej...ja np. nie korzystam z urządzeń "do wszystkiego i do niczego" tzn. telefon służy do dzwonienia więc z niego dzwonię nie robię zdjęć czy nie kręcę filmików bo do tego moim zdaniem służy aparat i kamera, to samo wifi...używanie małego ekranu do przeglądania internetu w ogóle mi nie odpowiada do tego służy komputer/notebook (miałem okazję przeglądać internet na pda, psp, telefonach) tak samo navi powinna służyć do wyznaczania trasy, a nie słuchania mp3, przeglądania zdjęc i innych wodotrysków...jak wyżej napisałem jest to tylko moje zdanie :twisted:

Co do Larka: mniemam, że urządzenie to hula na systemie WinCe5. Może za rok lub dwa, wydawcy AM czy innych programów do nawigacji odpuszczą sobie supportowanie tego systemu operacyjnego. Tego nie wiemy, to tylko gdybanie :) Sądzę, że użytkownicy urządzeń z WM5/6 cieszyć się będą tym przywilejem dłużej :)

Proszę nie porównuj telefonu komórkowego do PDA. Również jestem wyznawcą tego, że telefon służy do dzwonienia a nie robienia zdjęć czy słuchania muzyki.
Tak samo PDA służy mi głównie do nawigacji a nie surfowania po necie. Ale parokrotnie znalazłem się w sytuacji w której wbudowane WIFI w PDA umożliwiło mi przejrzenie pilnej poczty, czy też uzyskanie informacji o godzinach wstępu do muzeów itp., w sytuacjach w których byłem pozbawiony dostępu do własnego komputera czy też niemożliwe było znalezienie w szybkim czasie kafejki internetowej. Niestety nie praktykuję ciągania ze sobą laptopa, tak aby komfortowo korzystać z internetu, nie zawsze jest na niego miejsce w samochodzie/plecaku, stąd też uznaję wyższość PDA nad dedykowanymi urządzeniami do nawigacji. Jeśli miałbym położyć 800 zł na nawigację z "wyższej półki" to z pewnością kupiłbym ponownie PDA!
Jestem przekonany, że mimo tego, że Twój telefon komórkowy służy Ci głównie do prowadzenia rozmów a nie do robienia zdjęć, to wykonałeś nim niejedno podchwycone zdjęcie...
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 06.07.2010 11:58

Może sie mylę ale jakoś Lark kojarzy mi się z instalowaniem map bez licencji. Za około 500 zł można mieć firmową nawigację z oryginalną mapą. Ile można zaoszczędzić bo nie orientuję się w cenie urządzenia?
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 06.07.2010 12:00

Wejdź na http://www.my-navia.pl tam koledzy są zorientowani bardziej w temacie, a jak już polecą Ci coś konkretnego to http://www.ceneo.pl i szukajka, a później zakup urządzenia w wybranym przez Ciebie sklepie
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 07.07.2010 20:51

Jakiego GPS kupić w kwocie około 800 tak żeby był asystent pasa ruchu i TMC. Mio odpada.
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 09.07.2010 09:37

W każdym razie AM6 bezproblemowo poprowadziła nas z WAWy na PAG (dwie niewielkie różnice w Ptuju)

Powrót planuję na nokia/OVI maps
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 09.07.2010 10:26

jackiller napisał(a):W każdym razie AM6 bezproblemowo poprowadziła nas z WAWy na PAG (dwie niewielkie różnice w Ptuju)

A czy wiesz, że mapy noki potrzebują połączenia z internetem? Jak użyjesz poza granicami Polski możesz się niemile zdziwić.
Pozdrawiam
pavio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavio » 09.07.2010 10:58

pablo2222 napisał(a):
jackiller napisał(a):W każdym razie AM6 bezproblemowo poprowadziła nas z WAWy na PAG (dwie niewielkie różnice w Ptuju)

A czy wiesz, że mapy noki potrzebują połączenia z internetem? Jak użyjesz poza granicami Polski możesz się niemile zdziwić.
Pozdrawiam

Nieprawda nie potrzebują żadnego połączenia z internetem na 100%.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 09.07.2010 11:16

Potwierdzam.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 09.07.2010 11:41

U mnie za każdym razem w czasie uruchamiania aplikacji ovi mapy telefon "pyta o zgodę" łączenia się przez internet. Korzystając z tej nawgacji telefon uruchamia gps i internet.
W telefonie nie zainstalowały się mapy tylko jakaś mała aplikacja o wielkości około 2 Mb. Czy mapy europy zajełyby tak mało miejsca na dysku? Chyba że mylę aplikacje.
Pozdrawiam
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 11.07.2010 12:43

pablo2222 napisał(a):U mnie za każdym razem w czasie uruchamiania aplikacji ovi mapy telefon "pyta o zgodę" łączenia się przez internet. Korzystając z tej nawgacji telefon uruchamia gps i internet.
W telefonie nie zainstalowały się mapy tylko jakaś mała aplikacja o wielkości około 2 Mb. Czy mapy europy zajełyby tak mało miejsca na dysku? Chyba że mylę aplikacje.
Pozdrawiam

Podłącz telefon do programu Nokia Ovi Suite i pobierz potrzebne Ci mapy.
Wtedy napewno przy korzystaniu NIE będzie potrzebne połączenie z netem.

Sprawdziłem właśnie: przykładowo mapa Polski ma 107 mb, Chorwacji - 30mb, Wegier - 60mb, Słowacji - 53mb.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2010 14:50

Już gdzieś pisałem...cała Europa ok. 2,2 GB jak (pisał Stendo poprzez Nokia Ovi Suite) i potem zero łączenia się z netem.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 11.07.2010 14:58

slapol napisał(a):Już gdzieś pisałem...cała Europa ok. 2,2 GB jak (pisał Stendo poprzez Nokia Ovi Suite) i potem zero łączenia się z netem.

A jeżeli ktoś się boi o łączenie via net to włączyć telefon w trybie off-line i jazda.
Ale na 100% nie pobiera żadnych danych.
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 15.07.2010 19:44

Dla garminowców. Jest AdriaRoute 3.1 NT - najnowsza i najdokładniejsza.
cayak
Autostopowicz
POI z kampingami

Nieprzeczytany postnapisał(a) cayak » 15.07.2010 20:08

Szukam POI z kampingami w CRO do Automapy 6.5... Widzial ktos gdzie to znalezc?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone