Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2010 07:18

Na jednym urządzeniu jedna mapa przeprowadzi Cię przez wieś, a druga, na tym samym, obwodnicą tejże.
Takie uroki kalkulowania trasy, gradacji dróg, etc.
Dlatego ja najczęściej ukladam sobie trasę w kompie, ustalam różne warianty i nastepnie wrzucam do Garmina.
A czasami i tak się zdziwię, gdyż dolozyli jakąś nowa drogę, której jescze nie mam...
Na marginesie ilość aktualizacji nie zawsze szła w parze z jakością.
W tym roku, chyba po dwoch latach, kupię aktualizację.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.05.2010 07:29

kokos0 napisał(a):
duszek napisał(a):blebleble@gmail.com - Dzięki :wink:

wysłane

Duszek będzie ci wdzięczny ... Ty też wykasuj :D
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 30.05.2010 07:33

weldon napisał(a):
kokos0 napisał(a):
duszek napisał(a):blebleble@gmail.com - Dzięki :wink:

wysłane

Duszek będzie ci wdzięczny ... Ty też wykasuj :D

Zrobione :oops:
duszek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) duszek » 30.05.2010 08:32

Dzięki Wszystkim za życzliwość..sprawie blebleble...A co do nawi...to pogonilem na forach.. odradzaja instalowac cokolwiek innego spoza garmina.. Nie dosc ze nie lyknie to jeszcze moze zawiesic navi..Nie znam sie na tym ale podawali,ze am chodzi pod windowsem a Navi..Garmina nie ma systemu.. :lol: O co chodzi..,O co chodzi ..? :roll: [/code]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.05.2010 07:17

kokos0 napisał(a):Ja mam gotowca ze Świętochłowic do Sukosan przez Słowację i Węgry, gdybyś chciał to mogę podesłać na maila. Pozdrawiam.

Podeślij proszę.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

FUX, rzeczywiście sierota jestem i potrzebuję niestety pomocy.
Ty spędzisz na planowaniu całe popołudnie a mi kolega podeśle gotowca.
Ja sobie w ten sposób pomagam wykorzystując kontakty z forum.
Pozdrawiam.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 31.05.2010 07:40

Ja miałbym dodatkowe pytanie odnośnie wykorzytsania smartfonów Nokii do rali navi. Posiadam Nokie E52 i zainstalowane na niej OVI Maps - wie ktoś jak one wypadają w praktyce? Oczywiście interesuje mnie transa PL - Cro i poruszanie po niej.

Jak ma sie użycie map innych dostawców (szczególnie lokalnych) na tel Nokii?

Z góry dzięki!
Pozdr.
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 31.05.2010 08:16

kaeres napisał(a):FUX, rzeczywiście sierota jestem i potrzebuję niestety pomocy.
Ja sobie w ten sposób pomagam wykorzystując kontakty z forum.
Pozdrawiam.

Może to było do FUXA, ale też się wypowiem. Dla mnie pllanowanie trasy i pobytu nie jest obowiązkiem ani przykrą koniecznością, tylko jedną z najprzyjemniejszych rzeczy w czasie przed wyjazdem, jak to powiedział Kubuś Puchatek - najprzyjemniejsze chwile przy jedzeniu miodku, są te chwile przed jego zjedzeniem
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.05.2010 09:47

kaeres napisał(a):

Uwierz na słowo, że nie...
Na kolanie potrafię to zrobić w samochodzie, gdy padl pomysł wyjazdu do Mostaru, czy Kotoru i dalej.
Dla mnie najbardziej czytelny jest atlas papierowy. Navi słuzy mi jako uzupelnienie.

Prawdą jest, że planowanie trasy wakacji, zwlaszcza podróży w miejsca, których sie jeszcze nie odwiedzało, jest wielką przyjemnością.

Skąd wiesz, że podesłany gotowiec będzie dobry?
Gdyby ktoś mi wyslał np. z trasa przez Kłodzko, Boboszów, to mógłbym być jedynie zły na siebie za swoje lenistwo, że nie sprawdziłem, kędy mam jechać.

Nt. nawigacji w telefonie typu Nokia ileś tam szkoda sie wypowiadać.
Za granica będzie Co kazała co chwila łączyc się z netem, żeby pobrac mapy.
Rachunek może przyprawić o ból głowy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 09:57

FUX napisał(a):....
Nt. nawigacji w telefonie typu Nokia ileś tam szkoda sie wypowiadać.
Za granica będzie Co kazała co chwila łączyc się z netem, żeby pobrac mapy.
Rachunek może przyprawić o ból głowy...

Jeśli chodzi o Navi Nokii jest całkowicie bezpłatna. Cała Europa ma ca. 2,2 GB, trzeba to raz zapakować z strony Nokii na kartę i spokój. W telefonie odhacza się, by nie pobierał na bieżąco map.
Mapy dla Nokii opracował Navteq, jest też zupełnie niezły pakiet POI.

Nie sprawdzałem tego w trasie, bo mam inną nawigację, jedynie na krótkim odcinku odpaliłem i nieźle sobie radziła. Wg mnie zastosowanie może mieć przy znajdowaniu właśnie POI w gęsto zabudowanym mieście obcym (bo telefon nosumy raczej przy sobie). Wersja nawigacji pieszej też fajnie działa, gdy mamy wykonać "manewr skrętu" można ustawić jednkoroty sygnał lub wibrację - wyczuwalną w ręcę.
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 14.06.2010 19:36

Slapol - dokładnie.
Wydaje się że ma niezłe te mapy, których szczegółowość można sobie zresztą sprawdzić na stronie (jak i zaplanowac trasę - jeszcze nie wiem jak z jej ew. eksportem)
http://maps.ovi.com/
Jedyne co, to nie wiem czy to odhaczenie o którym piszesz, nie jest po prostu wyłączeniem funkcji AGPS (czyli wspomaganie GPS-a tradycyjnego danymi z BTS-ów, porażka... bo i po co, jak seryjny (przynajmniej w nokii5230 działa lepiej niż w navi profi). Ale może u Ciebie jest inaczej.

Pozdro.
po powrocie z wyjazdu podziele się wrażeniami z działanie tej OVI w porównaniu do AM.
W zeszłym roku AM była w miarę spoko, ale nie miała kilku odcinków dróg i często gęsto używałem Garmina. W tym roku na nowych mapach ?? zobaczymy.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 17.06.2010 10:12

Jaką nawigację wybrać w kwocie 799 zł ewentualnie coś droższego http://www.vobis.pl/oferta/nawigacja_gp ... lista.aspx może ktoś coś podpowie.
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 17.06.2010 17:24

gonzo napisał(a):... w kwocie 799 zł ewentualnie coś droższego ...

...a nie może być coś tańszego?
Trochę mi to nie pasuje - ustalać DOLNY pułap ceny przy zakupie czegokolwiek.

Moja rada: Kupić jak najtańszy model z niezablokowanym Win CE (zawsze bezproblemowo można wgrać dodatkowe mapy) a do tego dobry program z aktualną mapą. Nie warto inwestować w wielki ekran, na trasie i tak głównie słucha się komunikatów navi.
- takie jest moje zdanie.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 17.06.2010 18:31

Miałem nawigację MIO Moov S505 tak często mi się psuła że mam możliwość wymiany na inną w kwocie jak wyżej 799zł, w sklepie vobis.
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 17.06.2010 18:57

gonzo napisał(a):Miałem nawigację ... mam możliwość wymiany na inną w kwocie jak wyżej 799zł ...

...a to trzeba było tak od razu :-)

Ja bym wziął AutoMapę + NavRoad (kolejność nieprzypadkowa) i nie dla tego że w zestawie jest akurat NavRoad, tylko że jest AutoMapa, ale to jest moje zdanie i pewnie za chwilę się odezwą oburzeni zwolennicy innych systemów navi. :-)
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 17.06.2010 19:26

Ja myślałem o tej http://www.vobis.pl/oferta/nawigacja_gp ... o_730.aspx ewentualnie coś innego i dopłata chciałbym żeby był asystent pasa ruchu i TMC
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone