Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 29.04.2010 17:44

kaltam napisał(a):Obecnie wyszła nowa wersja garmina CNE 2011.10 ale pomimo wielu uaktualnień jest mniej dokładna od Adria Route 3.0. Jednak obie mapy są najdokładniejsze dla obszaru Słowenii, Chorwacji i Czarnogóry na dzisiaj.

Siłą przyzwyczajenia (mam od 6lat) kupiłem kolejną wersję AM wersja 6.2.0.
Porównywałem uliczki w kilku małych miasteczkach HR z AdriaRoute 3.0. Fakt AM (czyli dla HR Navteq) jest mniej dokładna. Nie są to wielkie różnice, ale są.
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 01.05.2010 14:39

Tak dla pewności, bo się za bardzo nie znam:
Czy AdriaRoute 3.0 działa tylko na urządzeniach Garmina czy też może na innych?
Z góry dzięki za odpowiedź.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.05.2010 14:55

Na Garminie na pewno; inne nie wiem.
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 01.05.2010 17:29

Adria Route działa tylko na urządzeń garmin i w telefonach (palmtopach itp) po wgraniu odpowiedniej aplikacji (Garmin Mobile XT) i oczywiście mapy.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.05.2010 17:59

jasio napisał(a):
kaltam napisał(a):Obecnie wyszła nowa wersja garmina CNE 2011.10 ale pomimo wielu uaktualnień jest mniej dokładna od Adria Route 3.0. Jednak obie mapy są najdokładniejsze dla obszaru Słowenii, Chorwacji i Czarnogóry na dzisiaj.
Jak masz obie mapy to sprawdz ten adres Žaborić , Sibenik , ul.Krapanjska .Zacznij od CNE

W Automapie 6.2 jest :)
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 02.05.2010 07:06

Adres Sibenik, ul. Krapanjska jest w CNE 2010.11 a w AdriaRoute nie ma jest tylko Zaboric (dzielnica chyba) bez dróg. Oczywiście AdriaRoute jest bardziej dokładna od CNE ale są wyjątki. Jeździłem na obu mapach w zeszłym roku (co prawda stare wersje) i wtedy AR była dużo dokładniejsza. Nowa wersja CNE z wersji na wersje są coraz dokładniejsze. Trzeba wziąć pod uwagę że Garmin (Navteq) cały czas uzupełnia sieć dróg i POI państw Europy Wsch. i myślę że za dwa lata pokrycie będzie jak państw Europy Zach.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 02.05.2010 14:37

Witam, podłączając sie do wątku urządzeń GPS spytam:
W handlu są do kupienia przedziwne odbiorniki GPS (nie nawigacje). Ceny jeszcze dziwniejsze. Może ktoś wyjaśni co kupić, ceny zaczynają się chyba od ok 90zł a kończą na 250zł ( to co widziałem) O co tu biega i nie mam na myśli dodatkowych funkcji np zapisu śladu czy jak to można nazwać. Czy te droższe są dokładniejsze ? czy może dać luz i kupić jakąś tanią.
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 02.05.2010 16:15

Zależy do czego potrzebujesz i jakiego oczekujesz wsparcia od producenta. Używam garminów (do samochodu, do wędrówek, na łódź - inne modele) od ponad 10 lat i nie zamienię na inne . Fakt, że są jedne z droższych ale mam dostęp do map całego świata. Jeżeli ci to niepotrzebne to kup coś tańszego ale polecam te firmy które aktualizacją mapy RP i EU przynajmniej 2 razy w roku. Więcej poczytaj na forach dedykowanych.
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 02.05.2010 17:10

Kupujesz nawigację za 250 zł i wgrywasz automapę EU, masz to samo co markowe nawigacje.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 02.05.2010 19:54

kokos0 napisał(a):Kupujesz nawigację za 250 zł i wgrywasz automapę EU, masz to samo co markowe nawigacje.

Jest tak jak piszesz ale ja pytałem o coś innego :(
Czym różnią się odbiorniki GPS poza ceną ... itd. Ale tak konkretnie bo nie sztuka wydać pieniądze.
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 02.05.2010 21:08

Niczym się nie różnią :D
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.05.2010 22:59

kokos0 napisał(a):Niczym się nie różnią :D
taaa... meś od malucha również.. i jedno i drugie ma 4 koła:P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2010 23:07

"Kozaczku " to ja, kupując nawigacje nie płacisz za urządzenie, tylko za mapy. Za 250 możesz kupić jakieś badziewie z aktualizacja w ciągu 30 dni.
Porządne urządzeniem zaczyna się od około 650,700 zł.
Przy zakupie pamiętaj spytaj o mapy, jaki obszar Europy pokrywają i w jakim zakresie można je aktualizować, spytaj również o procesor.
Jak zauważyłem sprzedawcy po niższych cenach wypychają teraz te wolniejsze.
KokosO wgrywa pewnie pirata i nie odróżnia nawigacji GPS, od odbiornika GPS który jest obecnie w prawie każdym telefonie komórkowym.
Te odbiorniki pewnie działają tak; połączy się i musisz zapłacić jak np.NaviExpert, za przesył danych lub połączenie internetowe, co za granicami Polski może być już kosztowne.
Pozdrawiam.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 03.05.2010 05:53

ba to ja kozaczek przestań mnie prześladować i po raz kolejny apeluję do Ciebie czytaj i jeszcze raz czytaj co piszę (nie tylko ja hehe) i staraj się pojąc o co chodzi- potem możesz pisać.NIe pytam o nawigację tylko o odbiorniki GPS (wiesz takie małe skrzyneczki co nie mają map ani programów i nie są ani PDA ani PND), czym się różnią poza ceną i nie pytam o to z czym i jak działają :( itd .. zresztą sam poczytaj.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 03.05.2010 07:24

kozak napisał(a):ba to ja kozaczek przestań mnie prześladować i po raz kolejny apeluję do Ciebie czytaj i jeszcze raz czytaj co piszę (nie tylko ja hehe) i staraj się pojąc o co chodzi- potem możesz pisać.NIe pytam o nawigację tylko o odbiorniki GPS (wiesz takie małe skrzyneczki co nie mają map ani programów i nie są ani PDA ani PND), czym się różnią poza ceną i nie pytam o to z czym i jak działają :( itd .. zresztą sam poczytaj.

Ojjj mogą się różnić wieloma rzeczami, np ilością obsługiwanych kanałów. Mogą być też oparte na różnych chipsetach np Sirf Star I, II, III czy NemeriX i takie tam. Różnią się szybkością startu czy czułością co skutkuje komfortem pracy. Poczytaj. Google Twoim przyjacielem!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone