Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 08.04.2010 21:12

Od ponad dwóch miesięcy Nokia udostępnia darmową nawigację dla wybranych modeli telefonów. Dwa dni temu rozszerzyli ofertę na (raptem!) dwa kolejne, starsze modele, w tym e71, co mnie żywo interesowało :)

Bardzo fajnie to działa, mapy i nawigacja faktycznie za darmo, można sobie zaciągnąć praktycznie dowolny kraj.

Jest to również ciekawa opcja dla mapy papierowej podczas pobytu w obcym mieście - zawsze łatwiej odpalić navi na komórce, niż nosić ze sobą 4-calowy wyświetlacz :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.04.2010 21:37

Dzięki za info, ja też się załapałem, bo dołożyli E66 :lol:
Jednak na trasie to tylko iGO (dla mnie najlepsze na Bałkanach)...w telefon, to sobie można popatrzeć, gdzie fajna knajpa w pobliżu (i Karlovacko nie więcej niż 15 KN :wink: :lol: )
Pozdrav
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 09.04.2010 08:05

To napisz jakie mapy ma to iGo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2010 20:31

MWN napisał(a):To napisz jakie mapy ma to iGo.

Zmieniacz map na pokładzie i chodzą mapy Teleatlas, Navteq i dostawców lokalnych.
darabont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darabont » 10.04.2010 11:57

W zeszłym roku zamknęli nam autostradę przed nosem (koło Makarskiej-Porshe jechało pod prąd).Zjechaliśmy z autostrady zjazdem nie wiadomo gdzie i co dalej?Mieliśmy Dostępną AM i IGO.Zatrzymaliśmy się na pierwszym skrzyżowaniu.Automapa u szwagra była w polu a IGO wszystko ładnie pokazywało.Większość skręciła w lewo (gdzie były jakiekolwiek znaki ,IGO sugerowało w prawo).No i zaryzykowaliśmy.Za nami pojechały jeszcze 2 samochody z PL.Po około 20 km byliśmy z powrotem na "prywatnej" autostradzie.Do samego końca autostrady nie widzieliśmy innych samochodów jadących w naszą stronę.Także jadąc autostradą wystarczy AM, chociaż na tej drodze to nawigacja jest zbędna.Schody zaczynają się w sytuacjach nieprzewidywalnych i tu IGO jest niezastąpione.
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 10.04.2010 13:31

zgadzam się, jechałem przez Austrię, Czechy do Włoch z IGo i polecam
super mapy i nawigacja)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 10.04.2010 14:48

Austria, Czechy, Włochy to cywilizacja zachodnia. Mnie interesuje Sarajevo, Banja Luka czy Beograd. A tu jest Azja (na mapach i nie tylko).
DarekDD
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekDD » 11.04.2010 10:10

witam wszystkich mam clarion770 i mobilemap ale nie mogę znależć nowej wersji a na starej Chorwacja to biała plama.moze ktoś coś wie na ten temat?
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 12.04.2010 08:32

Jeżeli chodzi o mapy do iGO Słowenii, Chorwacji, Bośni i tym podobnych zawsze wybierajcie lokalnych dostawców. Są dokładniejsze. Na kraje przelotowe wystarczą pozostałe.
halski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) halski » 12.04.2010 11:06

Czy wiecie może jak wgrać mapkę z googlemaps do AutoMapy?
http://tinyurl.com/y9ewwxv
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 12.04.2010 18:59

krzychu_72 napisał(a):Od ponad dwóch miesięcy Nokia udostępnia darmową nawigację dla wybranych modeli telefonów. Dwa dni temu rozszerzyli ofertę na (raptem!) dwa kolejne, starsze modele, w tym e71, co mnie żywo interesowało :)

Bardzo fajnie to działa, mapy i nawigacja faktycznie za darmo, można sobie zaciągnąć praktycznie dowolny kraj.

Jest to również ciekawa opcja dla mapy papierowej podczas pobytu w obcym mieście - zawsze łatwiej odpalić navi na komórce, niż nosić ze sobą 4-calowy wyświetlacz :)

Potwierdzam, działa ona znakomicie, też zainstalowałem ją w swojej Nokii E66. Jak ktoś sporadycznie korzysta z navi, takie "telefoniczne" rozwiązanie zupełnie wystarcza. Mały wyświetlacz nie jest wadą, teraz w erze oglądania filmów na komórce navi w telefonie spełnia swoje zadanie. Do tej pory miałem zainstalowanego Garmina ale niestety działa gorzej niż Ovi Maps. Garmin wymaga większych zasobów sprzętowych, wiesza się z tego powodu, interfejs przygotowany pod ekran dotykowy. W Ovi Maps 99% funkcji można obsługiwać przy złożonej klawiaturze telefonu gdy jest on umieszczony w uchwycie samochodowym. Działa szybko i płynnie, zużywa dużo mniej energii niż Garmin. Świetna sprawa to stronka, na której możemy zaprojektować własne trasy a potem zsynchronizować je z telefonem. Ja już swoją zaprojektowałem i czeka ona na lipiec :)
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 18.04.2010 14:22

halski napisał(a):Czy wiecie może jak wgrać mapkę z googlemaps do AutoMapy?
http://tinyurl.com/y9ewwxv

Puki co nie ma takiej możliwości. Zresztą w miejscowości Ptuj namieszałeś z przejazdem (no chyba,że celowo chcesz zwiedzać TO miasto). Poza tym AM jest dokładniejsza od googlemap - bo jej najnowsza wersja (bodaj 6.2)ma już wspomnianą obwodnicę w/w miejscowości, którą polecam w objeździe autostrady.

I jeszcze jedno:
Pisząc o konkretnej nawi lub programie proszę podawajcie o jakiej wersji jest mowa - bo pomiędzy wersjami jest czasem duuuża różnica. Pomijanie tych informacji sprawia, że dyskusja staje się bardziej akademicja niż rzeczowa!
Wiem i piszę a piszę bo wiem co piszę. AMEM
miguel06
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miguel06 » 24.04.2010 23:57

Garmin City Navigator 2010 NT,polecam serdecznie,moze nie na chorwacje,ale na Polske i europe Srodkowa/zachodnia,jezdze na niej od miesiaca i musze powiedziec,ze widze duza roznice w przeciwienstwie,do poprzedniej wersji CNT 09,a na Chorwacje oczywiscie jak juz wczesniej pisalem nowa AdriaRoute 3.0.Z garmina polecam tez GP Mape,na polske idealna,prowadzi pod drzwi.wlasciwie na karcie mam zainstalowane te 3 mapy i jaki adres nie wpisze,pod taki prowadzi jak po sznurku.
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 25.04.2010 17:33

Obecnie wyszła nowa wersja garmina CNE 2011.10 ale pomimo wielu uaktualnień jest mniej dokładna od Adria Route 3.0. Jednak obie mapy są najdokładniejsze dla obszaru Słowenii, Chorwacji i Czarnogóry na dzisiaj.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 28.04.2010 14:49

kaltam napisał(a):Obecnie wyszła nowa wersja garmina CNE 2011.10 ale pomimo wielu uaktualnień jest mniej dokładna od Adria Route 3.0. Jednak obie mapy są najdokładniejsze dla obszaru Słowenii, Chorwacji i Czarnogóry na dzisiaj.
Jak masz obie mapy to sprawdz ten adres Žaborić , Sibenik , ul.Krapanjska .Zacznij od CNE
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone