Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 25.08.2009 14:03

weldon napisał(a):
PETERENZO napisał(a):Czy są nazwy ulic?

Nie ma.

-> iGO 8.3.2.9... z ostatnimi mapami z tego czeskiego(?) serwera.

pzdr

Dzięki wielkie za informację.
Czyli moja zacna automapa będzie wystarczająca - też mam rozrysowane ulice tylko bez nazw.
A pisali, że IGO 8 to kosmos i do Chorwacji tylko z IGO.

PS.
Pobrałem również demo apliakcji ADRIA robionej dla Garmina. Demo to pełna wersja tylko bez możliwości podłączenia GPS. To mapa robiona tylko na CHR, BiH oraz CG. Ale w tej mapie nawet ulic w niektórych miejscowościach nie ma.
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 25.08.2009 17:59

Adria Route 2.30 jest bardzo dokładna z nazwami ulic i nr domów. Demo map garmina to nie jest "pełna wersja bez możliwości podłączenia" tylko demo jest wersją możliwą do wgrania do urządzeń garmina bez szczegółów takich jak np. nazwy ulic , szczegółowość itp. Proszę nie wprowadzać w błąd jak się nie używa danego sprzętu. Sprzętu i map garmina używam od 8 lat. Dla zainteresowanych polecam odpowiednia fora w internecie np. garniak.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 26.08.2009 07:35

kaltam napisał(a):Adria Route 2.30 jest bardzo dokładna z nazwami ulic i nr domów. Demo map garmina to nie jest "pełna wersja bez możliwości podłączenia" tylko demo jest wersją możliwą do wgrania do urządzeń garmina bez szczegółów takich jak np. nazwy ulic , szczegółowość itp. Proszę nie wprowadzać w błąd jak się nie używa danego sprzętu. Sprzętu i map garmina używam od 8 lat. Dla zainteresowanych polecam odpowiednia fora w internecie np. garniak.

Nikogo nie wprowadzam w błąd. To co napisałem jest zgodne w rzeczywistością ponieważ sam to sprawdziłem. Nie napisałem, że mapa nie ma nazw ulic, a jedynie, że w niektórych miejscowościach nie ma nazw ulic. A pokrycie siatką ulic (bez nazw) w przypadku miejscowości do której akurat ja się wybieram AM ma lepszą niż Adria. I to mnie właśnie zaskoczyło. Nie twierdzę, że w innych miejscowościach nie będzie lepiej - nie weryfikowałem tak dokładnie.

PS.
Widzę, że na temat demo nic nie wiesz. Kontaktowałem się z dystrybutorem tych urządzeń w Polsce i to on polecił mi skorzystać z serwisu internetowego producenta (Navigo Sistem) gdzie dostępny jest do pobrania instalator produktu AdriaROUTE, w najnowszej, aktualnie dostępnej wersji. Tak zrobiłem i dzięki temu, zainstalowałem mapę na własnym PC. Instalacja przebiega dokładnie tak samo jak wersji z licencją, tyle tylko, że ja odblokowuję AdriaROUTE z użyciem kodu DEMO dzięki czemu na PC dostępna jest pełna szczegółowość mapy - to zapewnia producent.

Dodatkowo zalecenie producenta (widnieje również na stronach dystrybutorów w Polsce) jest następujące "Mapy odblokowanej za pomocą kodu DEMO nie należy instalować w urządzeniu GPS. Dokonanie tej operacji, spowoduje automatyczne przejście urządzenia w tryb symulacji (moduł GPS zostanie wyłączony). Normalne funkcjonowanie urządzenia przywrócić można jedynie poprzez usunięcie mapy demostracyjnej."

Więc poczytaj, zadzwoń, poszukaj zanim komuś zarzucisz brak wiedzy. Jeżeli chodzi o garniak - wybacz, ja jednak wolę dowiedzieć się czegoś od producenta softu i zrobić to legalnie.
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 26.08.2009 11:34

Wiem bo używałem Adria route 2.30 (kupiłem przed wyjazdem). Nigdy nie porównuj mapy demo z wersją komercyjną bo różnice są olbrzymie - a dystrybutor mówi to co mówi.Tyle w temacie. Każda mapa jest dobra która doprowadzi do celu. Co do garniaka to zauważ że jest to forum na którym piractwo piętnuje się przede wszystkim a poruszane tematy dotyczą użytkowania legalnego oprogramowania i urządzeń firmy garmin bo nie wszystko jest dopowiedziane do końca np. w instrukcjach obsługi.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 26.08.2009 12:18

kaltam napisał(a):Wiem bo używałem Adria route 2.30 (kupiłem przed wyjazdem). Nigdy nie porównuj mapy demo z wersją komercyjną bo różnice są olbrzymie - a dystrybutor mówi to co mówi.Tyle w temacie. Każda mapa jest dobra która doprowadzi do celu. Co do garniaka to zauważ że jest to forum na którym piractwo piętnuje się przede wszystkim a poruszane tematy dotyczą użytkowania legalnego oprogramowania i urządzeń firmy garmin bo nie wszystko jest dopowiedziane do końca np. w instrukcjach obsługi.

Podaję link do oficjalnej strony producenta skąd można pobrać najnowszy update tej mapy http://www.navigo-sistem.hr/proizvod/426/1 - możesz sam zweryfikować. Nie jest to wersja demo tylko pełna dla użytkowników posiadających licencję. Ograniczenie przy rejestracji jako demo dotyczy tylko wykorzystania mapy do nawigacji. Ale mniejsza o to. Myślę, że AM też poradzi sobie dobrze. Zawsze zostaje jeszcze "nawigacja manualna" czyli przechodnie i mieszkańcy :)
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 26.08.2009 19:23

No coments
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 26.08.2009 19:29

Generalnie AM sobie nie radzi...chyba że w dużych miastach. Ja jeżdzilem na IGO Amigo, z najnowszą mapą NS. Radziło sobie dobrze lepiej niz AM.

Jednak i na IGO wjechalem na ślepe uliczki , kazala skręcać na trasy których nie ma.

Mimo wszystko IGO znalazlo drogi gruntowe pod samo może ...dla porównania w AM (5.5.1 bodajże) jeździlem po zielonej łące.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 26.08.2009 22:44

kaltam napisał(a):No coments

czego nie komentujesz?
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 26.08.2009 22:49

Idzik napisał(a):Generalnie AM sobie nie radzi...chyba że w dużych miastach. Ja jeżdzilem na IGO Amigo, z najnowszą mapą NS. Radziło sobie dobrze lepiej niz AM.

Jednak i na IGO wjechalem na ślepe uliczki , kazala skręcać na trasy których nie ma.

Mimo wszystko IGO znalazlo drogi gruntowe pod samo może ...dla porównania w AM (5.5.1 bodajże) jeździlem po zielonej łące.

Pytalem już o IGO, jednak nie wypadlo lepiej niż AM. Nic to - jak miewal mówić Pan Wolodyjowski - damy radę. Nawigacja to jedynie wsparcie. Zawsze "koniec języka za przewodnika" - podstawowa zasada, której żadna nawigacja nie posiada. :lol:
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 31.08.2009 07:54

PETERENZO napisał(a):Pytalem już o IGO, jednak nie wypadlo lepiej niż AM. Nic to - jak miewal mówić Pan Wolodyjowski - damy radę. Nawigacja to jedynie wsparcie. Zawsze "koniec języka za przewodnika" - podstawowa zasada, której żadna nawigacja nie posiada. :lol:

Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Jak już pisałem - dokładność IGO lub AM jest uzależniona TYLKO od zainstalowanej mapy, i w zasadzie program na to nie ma wpływu.
Więc decydującą cechą jest funkcjonalność, obsługa i szybkość programu.
Pod tym względem Automapa to niedorobiony muł. I nie tylko o szybkość chodzi. Spróbuj za pomocą Automapy w czasie nawigacji przesuwać swobodnie ekran, wyszukiwać POI lub adresy nie znajdujące się na trasie :)
Inaczej: automapa spełni wymagania użytkownika, który wymaga od nawigacji tylko doprowadzenia od punktu A do punktu B. I tyle.
Natomiast jeśli ja chcę w trakcie nawigacji wyszukać POI, który ZNAJDUJE SIĘ na trasie mojego przelotu (w Automapie to jest abstrakcja niemożliwa do realizacji), lub wygenerować na szybko trasę dojazdu do innego POI, a potem wrócić do starej trasy (kolejna abstrakcja dla AM) - zrobię to TYLKO i WYŁACZNIE w IGO :)

Takich przykładów znalazłem kilkanaście w trakcie testowania Automapy i IGO, już ich nie pamiętam, jednak na pewno AM już nie uruchomię :)
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 31.08.2009 14:02

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Jak już pisałem - dokładność IGO lub AM jest uzależniona TYLKO od zainstalowanej mapy, i w zasadzie program na to nie ma wpływu.
Więc decydującą cechą jest funkcjonalność, obsługa i szybkość programu.
Pod tym względem Automapa to niedorobiony muł. I nie tylko o szybkość chodzi. Spróbuj za pomocą Automapy w czasie nawigacji przesuwać swobodnie ekran, wyszukiwać POI lub adresy nie znajdujące się na trasie :)
Inaczej: automapa spełni wymagania użytkownika, który wymaga od nawigacji tylko doprowadzenia od punktu A do punktu B. I tyle.
Natomiast jeśli ja chcę w trakcie nawigacji wyszukać POI, który ZNAJDUJE SIĘ na trasie mojego przelotu (w Automapie to jest abstrakcja niemożliwa do realizacji), lub wygenerować na szybko trasę dojazdu do innego POI, a potem wrócić do starej trasy (kolejna abstrakcja dla AM) - zrobię to TYLKO i WYŁACZNIE w IGO :)

Takich przykładów znalazłem kilkanaście w trakcie testowania Automapy i IGO, już ich nie pamiętam, jednak na pewno AM już nie uruchomię :)

Bardzo dziękuję za te informacje. Rzadko używam nawigacji dlatego zastanawiałem się czy jest sens inwestować w nową mapę czy nie. Najważniejsze aby mnie doprowadziła na miejsce i tyle. Trasę znam na pamięć dlatego pytałem tylko o konkretną lokalizację, której dokładność była identyczna w IGO i AM. Mimo wszystko dzięki.
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 09.09.2009 10:33

Panie i Panowie

A jakiż to problem sobie to po prostu sprawdzić co i gdzie daje sobie radę i jakiej części Adria czy w jakim mieście i na jakiej trasie.
Nie wiem jak z Igo ale Garmin i Automapa bez problemu można odpalić na PC-cie.
Ja tak zrobiłem przed wyjazdem i zauważyłem, że te mapy się nieco różnią.
Automapa ma na prawdę dużo (zwłaszcza części adriatyckiej). Ma ulice, może nie zawsze z numerami ale nie popadajmy w skrajności.
Garmin z mapą Adriaroute ma to wszystko bardziej szczegółowo... ale chodzi na navi (przynajmniej mojej) znacznie wolniej i jest mniej UserFriendly (IMHO).
natomiast Garmin z z Mapą CNE2010 (City Navigator Europe) ma znowu uliczki i dziury dojazdowe (np zjazdy na plażę etc...) czego nie ma zajebiaszczy zdaniem niektórych Adriaroute.
p.s.
Nie udało mi się nałożyć tych dwóch map na siebie niestety (ale to z braku czasu).

Ostatecznie zabrałem dwie karty pamięci jedną z Automapą, gdzie na kompie sobie zaprogramowałem i zapisałem trasę tam i powrót i przegrałem ja do navi a druga z garminem gdzie wgrałem adriaroute i wycięta Chorwację z mapy CNE2010. Miałem więc tak na prawdę 3 rożne mapy,a na miejscu używałem ich naprzemiennie.

Miałem raz taki przypadek jadąc z miasta Nin na Pag że na skrzyżowaniu było Pag w lewo a navi AM kazała jechać prosto (bo tej drogi w lewo nie miała) i nadrobić z 50km. Oczywiście skręciłem jak znaki kazały natychmiast zmieniłem kartę pamięci na Garmina który owa drogę już miał... i z garminem dojechałem bez problemu do celu (choć wystarczyły same znaki... ale ja uzywam navi jako pomoc zamiast CB o ewentualnych "miśkach" itp)

Pozdrawiam i miłego nawigowania życzę.
btw.
Zawsze można wgrać skany map z JPG-a i nawigować w użyciem OZIExplorera czy Trekbuddy czy MapNav (który ściaga mapy z google'a on line albo możemy je sobie ściagnąc wcześniej i wgrać na kartę i który obsluguje zoom, oczywiście jako kolejne ściagnięte mapy o odpowiedniej skali)
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 09.09.2009 10:54

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):...Automapa to niedorobiony muł. I nie tylko o szybkość chodzi. Spróbuj za pomocą Automapy w czasie nawigacji przesuwać swobodnie ekran, wyszukiwać POI lub adresy nie znajdujące się na trasie ... trakcie nawigacji wyszukać POI, który ZNAJDUJE SIĘ na trasie mojego przelotu (w Automapie to jest abstrakcja niemożliwa do realizacji), lub wygenerować na szybko trasę dojazdu do innego POI, a potem wrócić do starej trasy (kolejna abstrakcja dla AM) - zrobię to TYLKO i WYŁACZNIE w IGO :)...

Jareczku... pozwole się z Toba niezgodzić... zrobię wszystko to co napisałeś że się nie da w AM a jej szybkość zależy od proca sprzętu, co nie zmienia faktu że stawiam ja wyżej od IGO... wcale ich nie porównuje bo IGO nie uzywałem
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 11.09.2009 10:25

jackiller napisał(a):
JAREKPIOTROWICZ napisał(a):...Automapa to niedorobiony muł. I nie tylko o szybkość chodzi. Spróbuj za pomocą Automapy w czasie nawigacji przesuwać swobodnie ekran, wyszukiwać POI lub adresy nie znajdujące się na trasie ... trakcie nawigacji wyszukać POI, który ZNAJDUJE SIĘ na trasie mojego przelotu (w Automapie to jest abstrakcja niemożliwa do realizacji), lub wygenerować na szybko trasę dojazdu do innego POI, a potem wrócić do starej trasy (kolejna abstrakcja dla AM) - zrobię to TYLKO i WYŁACZNIE w IGO :)...

Jareczku... pozwole się z Toba niezgodzić... zrobię wszystko to co napisałeś że się nie da w AM a jej szybkość zależy od proca sprzętu, co nie zmienia faktu że stawiam ja wyżej od IGO... wcale ich nie porównuje bo IGO nie uzywałem

Szybkość każdego programu zależy od parametrów urządzenia. Ja porównuję AM i IGO DO SIEBIE, więc akurat tutaj prędkość procesora nie ma znaczenia.
A jeśli chodzi o IGO, to naprawdę porównywanie go do AM pod względem wydajności mija się z celem.
A funkcje, które opisałem jako niemożliwe do wykonania w AM rzeczywiście takie są - ale W PRAKTYCE. Może w teorii jest to możliwe, ale wiąże się to ze sporą udręką i duuużą dozą cierpliwości użytkownika ;)
mstomek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mstomek » 11.09.2009 13:02

Do Jackiller

Ciekawe podejście nie używałeś IGO, więc nie znasz ale z góry uznajesz że jest gorszy niż AM.
W przeciwieństwie do Ciebie ja używałem obu programów więc mogę porównać, i IGO stawiam wyżej niż AM, zarówno pod względem obsługi - ale to są odczucia subiektywne, jak i pod względem dokładności oraz sposobu wyznaczenia trasy - co potwierdzają posty na tym forum. Wcale nie oznacza to że AM jest zła, jest trochę gorsza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone