napisał(a) Loucipher » 18.08.2009 14:23
Poza Chorwacją na trasie dobrze sprawdzają się mapy NAVTEQ. Wersja 2008.Q4, datowana na kwiecień 2009, prawie nie zawiera błędów. Na Węgrzech raz "poszła w pole" na nowo oddanym odcinku M86 (odcinek drogi ekspresowej w ciągu węgierskiej "86". Poza tym bez zarzutu.
Natomiast Chorwacja i BiH - tylko mapy lokalnego dostawcy Navigo Sistem d.o.o. Niemal się nie myliły. Fakt, brakuje siatek dróg w małych miejscowościach... ale po co siatki, skoro tam "dwie drogi na krzyż" i żadnej filozofii? Drogi mające znaczenie komunikacyjne odwzorowane są dobrze. Zauważyłem tylko lekki "rozjazd" na drodze z Metković do przejścia granicznego oraz niezbyt gęstą siatkę dróg w BiH - nie wszystkie lokalne drogi są uwzględnione. Ale z Metković do Mostaru, a potem z Mostaru do Medjugorje i z powrotem do Chorwacji poprowadziła bezbłędnie, choć nie zawsze dobrymi drogami.
Właściwie tylko na to trzeba uważać - nawigacja czasem kieruje na drogi praktycznie nieprzejezdne dla samochodu. Ale od czego jest wyobraźnia kierowcy? Ja właśnie w Chorwacji nauczyłem się, aby nie pchać się na drogi wątpliwej jakości, nawet, jeśli tak prawi nawigacja...