Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 25.07.2009 21:37

Nie jestem wielkim fanem I-go ale chyba nie zmeczyles sie mysleniem przy pisaniu tego posta ? AM ma jak napisales - biala plame BiH , nie sprawdzila sie na Slowenii a i na Wegrzech tez srednio ale jest o niebo lepsza od I-GO ??? Polecam Ci kupic legalna wersje I-go i poswiec kilka minut na przeczytanie helpu do tego programu - nie bedziesz wtedy pisal bzdur. Na marginesie , nie ma zadnych map dla I-go z lipca
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 26.07.2009 16:16

Witam zgadzam się całkowicie z Claude
Z tym że ja jestem wielkim fanem Igo po zeszłorocznej wyprawie do Cro (pierwsza wyprawa do tego pięknego kraju- bez problemowy dojazd na igo z uwzględnieniem objazdu w Słowenii)
Fakt że w Austri nie widziała drogi tymczasowej przy budowie autostrady przed Wiedniem – no ale soryy o to nie można mieć pretensji
Am jest super jeśli chodzi o Polskie
W Igo komunikaty o przekroczeniu dozwolonej prędkości się wyłańcza jak i komunikaty o radarach (potrafi bardziej zrzędzić od mojej kobiety "zwolnij bo za szybko" itp)
Jak menu nie pasuje to można sobie wgrać skorka GJ_6.9_PL i po problemie :)
Obecnie wrzuciłem mapę Croatia 83 NS 2009.02
odwzorowanie na sucho terenu bardzo dobre nawet lepsze w porównaniu do Croatia 83 TA 2009.02.1 np camping na który jadę pokazuje dokładniej drogi wewnętrzne z uwzględnieniem jedno kierunkowych dróg campingu
Wyjeżdżamy w wtorek :lol: i jestem pewny że będzie ok
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 26.07.2009 16:51

Też w tym roku miałem tą mapę Croatia 83 NS 2009.02
i potwierdzam że spisała się rewelacyjnie :D
A tu ją można pobrać http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8_3.html
Szerokości Obrazek
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 27.07.2009 13:45

claude napisał(a):Nie jestem wielkim fanem I-go ale chyba nie zmeczyles sie mysleniem przy pisaniu tego posta ? AM ma jak napisales - biala plame BiH , nie sprawdzila sie na Slowenii a i na Wegrzech tez srednio ale jest o niebo lepsza od I-GO ??? Polecam Ci kupic legalna wersje I-go i poswiec kilka minut na przeczytanie helpu do tego programu - nie bedziesz wtedy pisal bzdur. Na marginesie , nie ma zadnych map dla I-go z lipca

Drogi Claude - Słowacja a Słowenia to jakby nie patrzeć dwa różne kraje - to tak dla ścisłości. A poza tym nigdzie nie napisałem, że mapy z IGO były z lipca - one były aktualne. I kto tu nie zmęczył się pisząc.........
orim
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) orim » 27.07.2009 17:00

cześć mam igo 2006 na pda mio 360 i pobrałem sobie aktualną bazę fotoradarów w wersji punktów POI. IGO widzi punkty ale nie ostrzega mnie o nich ;/. Czy wystarczy mi jakaś dodatkowa skórka (a jak tak to bardzo bym prosił o nazwę\link ) czy też muszę inaczej kombinować. Od razu powiem że jestem użytkownikiem od bardzo niedawna i całkowicie zielonym. z góry dzięki za pomoc
Medley
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Medley » 28.07.2009 21:06

Witam!
Chcę kupić nawigację Blaupunkta TravelPilot 500. Czy ktoś wie coś o tej nawigacji? Nie wiem czy będzie się ona dobrze sprawować w Chorwacji. Testował ją ktoś w Chorwacji?
matio_turbo
Globtroter
iGO 8

Nieprzeczytany postnapisał(a) matio_turbo » 28.07.2009 23:54

Byłem w Chorwacji i używałem iGO z mapami dostawców lokalnych (EMapa, CEDA, TopMap i Navigo System). Na Słowacji mapa CEDA ma dwa poważne błędy.
Pierwszy w Żylinie (w drodze do HR) link do mapki podglądowej zjeżdżając z Estakady w Kragujevską wg mapy mamy "jechać prosto", a jest tam ewidentny skręt w prawo.

Drugi błąd (już w drodze powrotnej) w Dolnym Kubinie: link do mapki Mapa uważa że nie można jechać tak na węźle i każe wcześniej skręcić w lewo i gdzieś bardziej na północ włączyć się do E77.
(Te dwa błędy chyba nie występują na mapach innych producentów, ale ja jechałem na CEDA, bo tylko z nią nie rozjeżdżają się granice z EMapą i TopMap Węgier).

Na Węgrzech błędów nie zauważyłem, chociaż czasem lepiej byłoby, gdyby we wsiach przy drodze 86 słyszeć komunikat "jedź główną drogą" zamiast "trzymaj się prawej".

W Chorwacji Navigo Sisitem wypada dobrze, chociaż dziwnie prowadzi na węźle Sestanovac (inaczej niż znaki, ale do celu bez problemów dojedziemy).
Ktoś pisał jakiś czas temu, że wybiera iGO, bo jest mapy Baski Vody. Są, ale mapa kompletnie nie rozróżnia dróg przeznaczonych dla samochodów od ulic, które są schodami 8O Na szczęście iGO błyskawicznie oblicza nową trasę, więc wystarczy kierować się zdrowym rozsądkiem i skręcać tylko w ulice dostosowane do ruchu samochodowe, a nawigacja wzorowo wprowadzi/wyprowadzi nas z miejscowości.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 01.08.2009 19:10

Włąśnie wróciłem i muszę powiedzieć, że Automapa 5.5.3 jest rewelacyjna. Jedyny minus to brak map BiH oraz obwodnicy Ptuja. Tasm przydało się Igo8. Niestety w BiH gdy wracałem do Bristu z Wodospadów Kravica dwa razy zaprowadziło mnie do niewłaściwych przejść granicznych i dopiero za trzecim razem do właściwego. Niestety jak się gubiło to miało większy niż AM problem z wyliczeniem włąściwej trasy. Poza tym czasami bywało tak, że kazało skręcić w drogę i po skręcie był komunikat o ponownym wytyczaniu trasy więc nie do końca było tak jak bym chciał. Natomiast w trakcie przejazdu do Chorwacji z z powrotem wszystko było w porządku.
JKotek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JKotek » 04.08.2009 13:46

[quote="pioszczep"]Właśnie wróciłem z HR - trasę "tam" pokonywałem z AM 5.5.3, droga powrotna z IGO 8.
Zatem:
- AM w żaden sposób nie chciała pokierować mnie na drogę nr 68 omijającą "autostradę" w Słowacji, lekkie "wariacje" w Budapeszcie. Byłem w BiH która dla AM stanowi białą plamę poza drogą do Mostaru. Ogólnie - w/g mnie jest to najlepszy program nawigacyjny, doskonały interfejs a do tego doskonała dokładność map.
- IGO8 wyłączyłem jeszcze przed dojechaniem do Budapesztu. Nie mogłem dalej znieść tego programu. Irytujące komunikaty o przekroczeniu dozwolonej prędkości 80 km/h na autostradzie. Interfejs tragiczny o mapach już nie wspomnę a miałem w miarę aktualne jak na połowę lipca mapy.
Moim zdaniem - IGO8 to tragedia.[/quote]

Witam,

Czy, jeżeli w Automapie zadasz pytanie o drogi płatne i wybierzesz że nie chcesz jechać płatną "nibyautostradą" z Preszowa do Koszyc przez słowację to nie pokierowało Cię drogą boczną 68??
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 04.08.2009 14:27

czy ktos z Cromaniakow jechal do Cro za pomoca Garmina?Mam wgrana w nim mape City Navigator Europe NT2008 i nie wiem jak sie bedzie sprawowalo to urzadzenie :?
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 04.08.2009 15:42

http://www.tylkogps.pl/product.php/1,19 ... uropa.html
Tutaj zobaczysz pokrycie Europy przez najnowsza mape garmina, do Wegier bedzie ok pozniej juz slabiej. Chyba ze dokupisz AdriaRoute 2.3
Medley
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Medley » 04.08.2009 16:59

Czy AdriaRout jest tylko pod garmina czy pod inne nawigacje też?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.08.2009 18:15

claude napisał(a):http://www.tylkogps.pl/product.php/1,19/12650/Garmin-nuvi-255-Europa.html
Tutaj zobaczysz pokrycie Europy przez najnowsza mape garmina, do Wegier bedzie ok pozniej juz slabiej. Chyba ze dokupisz AdriaRoute 2.3

Adria Route 2.30NT kladzie Garmina 2010NT na łopatki...
Ta pierwsza tylko na Garmina...
Medley
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Medley » 04.08.2009 19:49

Co wybrać na trasę: Słowacja, Węgry (Budapeszt - zwiedzanie raczej pieszo i komunikacją miejską), Chorwacja i BiH (tu chcemy troszkę pozwiedzać) IGO8 czy garmin + AdriaRoute
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.08.2009 19:51

Ma Adrię i Garmina. Nie narzekam.

Poglądowo ZAWSZE mapa/atlas papierowo!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone