Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 06.06.2009 23:08

http://www.symbian-freeware.com/downloa ... ition.html

Bardo fajna rzecz. Taki przewodnik na komórkę o Chorwacji. Wiele ciekawych informacji i szybki do nich dostęp.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 07.06.2009 06:31

Rzeczywiście miły dodatek na komórkę, kompedium wiedzy to to nie jest ale nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać :D
Ostatnio edytowano 09.06.2009 06:23 przez Fuzi, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.06.2009 06:49

Crokuski
A możesz łopatologicznie wytłumaczyć, jak zrobić?
Jestem dyletant komp.
Mam Nokię E66 i wgrany Nokia Suit.
Dzięki.
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 07.06.2009 09:16

FUX, spróbuję, jakby tłumaczenie było słabe, to daj znać:

1. wchodzisz na http://www.mobiexplore.com/
2. w polu edition wybierasz Croatia
3. w polu language wybierasz język
4. w polu device wybierasz nokia
5. w polu model wybierasz e66
6. klikasz na download
7. klikasz na "download to mobile"
8. ściąga ci na komputer plik mxc-en_s603rd.sis
9. ten plik musisz jakoś przetransportować do telefonu i tak:
- za pomocą podczerwieni (nie wiem czy twój sprzęt to ma)
- za pomocą bluetooth (nie wiem czy twój sprzęt to ma)
- za pomocą nokia suite (instalacja oprogramowania bodaj...nie pamiętam)
- nagrywając go na kartę pamięci w telefonie (przez czytnik)
- podpinając kabel do nokii, włączając ją w tryb "pamięci masowej" i nagrywając na kartę
10.odpalasz plik na telefonie i instaluje się sam.
- jeśli wgrałeś plik za pomocą jednego z trzech pierwszych sposobów program pojawi się jako pierwsza pozycja w wiadomościach
- jeśli wgrałeś plik za pomocą jednego z dwóch ostatnich sposobów plik odnajdujesz na karcie za pomocą programu w telefonie "manager plików" i klikasz "open"
11.program długo się instaluje na telefonie (kilka minut) więc sięnie irytuj.
12.program będzie próbował się łączyć z siecią, aby pobrać najnowsze dane, ale możesz odmówić.
13.to tyle :-)

To takie po łebkach tłumaczenie, bo trochę się spieszę, ale raczej niczego nie skopałem. Może Ci wystarczy.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 07.06.2009 09:36

Crokuski napisał(a):http://www.symbian-freeware.com/download-mobiexplore-croatia-v1-00-for-s60-3rd-edition.html

Bardo fajna rzecz. Taki przewodnik na komórkę o Chorwacji. Wiele ciekawych informacji i szybki do nich dostęp.

Crokuski bardzo fajny ten przewodnik zainstalowałem go w telefonie.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 08.06.2009 14:50

alpin napisał(a):Na Europe zdecydowanie polecam IGO sprawdzone kilkakrotnie.
natomiast jeśli chodzi o Polske to zdecydowanie lepsza jest Automapa.

Nie wiem, czemu wszyscy tak się zachwycają Automapą. W zeszłym roku wypróbowałem najnowszą wtedy Automapę 5.0. Fakt, że program ma mnóstwo bajerów (średnio wg mnie potrzebnych, ale to kwestia gustu). Mapa Polski jest dobra, ale w porównaniu do mapy Polski Igo 8.0 jest zauważalnie gorsza. Ok, Igo nie ma 3d, ale w przeciwieństwie do Automapy potrafi mnie zaprowadzić nie tylko pod mój blok, ale dokładnie do bramy garażu.
A co do Chorwacji, Automapą jest zupełną tragedią. Równie dobrze po przekroczeniu granicy węgierskiej można ją wyłączyć. Igo wypróbuję w tym roku, chociaż też nie spodziewam się rewelacji.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 08.06.2009 15:45

tomb napisał(a):
alpin napisał(a):Na Europe zdecydowanie polecam IGO sprawdzone kilkakrotnie.
natomiast jeśli chodzi o Polske to zdecydowanie lepsza jest Automapa.

Nie wiem, czemu wszyscy tak się zachwycają Automapą. W zeszłym roku wypróbowałem najnowszą wtedy Automapę 5.0. Fakt, że program ma mnóstwo bajerów (średnio wg mnie potrzebnych, ale to kwestia gustu). Mapa Polski jest dobra, ale w porównaniu do mapy Polski Igo 8.0 jest zauważalnie gorsza. Ok, Igo nie ma 3d, ale w przeciwieństwie do Automapy potrafi mnie zaprowadzić nie tylko pod mój blok, ale dokładnie do bramy garażu.
A co do Chorwacji, Automapą jest zupełną tragedią. Równie dobrze po przekroczeniu granicy węgierskiej można ją wyłączyć. Igo wypróbuję w tym roku, chociaż też nie spodziewam się rewelacji.

ja miałem wersje AM 5.0.5 rok temu i prowadziła świetnie przez Słowacje Węgry route 86 i Chorwacja na Hvar jedynie na Hvar świrowała a tak wszystko było idealnie wiec nie siej propagandy ze po przejechaniu granicy polski można nawigacje wyłączyć teraz wersja 5.5.1 wiec będzie jeszcze lepiej choć nie ma ostatniego odcinka autostrady ma dokładniejsza mapę wiec jak ktoś korzysta z nawigacji tylko dla orientacji w terenie to jest AM rewelacyjna IGO8 nigdy nie używałem wiec sie nie wypowiadam a jak ktoś nie umie trafić do swojego garażu bo potrzebuje GPS-a to wszystkiego najlepszego :roll:
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 09.06.2009 06:46

Panowie po co się nakręcać - zarówno IGO jak i AutoMapa są systemami na których można komfortowo nawigować po Europie. W zeszłym roku jechałem na urlop z AutoMapą a wracałem na IGO i obydwie spisywały się znakomicie (Polska, Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja, Włochy, Niemcy). Myślę że nie ma sensu spierać się o to, która z nich jest lepsza.

A tak z ręką na sercu - to ile razy tak naprawdę korzystamy z jej podpowiedzi na odcinku 1500 km może trzy, cztery ? Dla mnie nawigacja robi się naprawdę przydatna tylko na ostatnim kilometrze trasy kiedy szukam hotelu w jakimś większym mieście.

Pozdrawiam i życzę słońca podczas długiego weekendu.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 16.06.2009 13:14

To miło, że komuś AM dobrze działała w Chorwacji, ale mnie nie. Słowacja i Węgry były ok, ale w okolicach Osijeka stała się bezużyteczna. Wcale nie wiem, czy IGO się lepiej sprawdzi, wypróbuję w tym roku. Natomiast porównanie map Polski wypadło na korzyść IGO, która jest znacznie dokładniejsza. Czego nie zmieną prymitywne docinki niektórych.
matio_turbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matio_turbo » 16.06.2009 21:57

Jeszcze nie jechałem do Chorwacji ani na Am ani na iGO, ale z analizy map wynika, że jeśli użyjemy do iGO odpowiednich map (w Chorwacji, na Węgrzech czy w Słowenii dostawców lokalnych) to jest ono lepsze.
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 16.06.2009 22:47

Dokladnie , automapa to generalnie najslabszy program, majacy najgorszy stosunek ceny do jakosci oferowanych map. Na sama Chorwacje najlepszy jest Igo z mapami od lokalnego dostawcy. Juz lepsze mapy na Chorwacje ma TomTom
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 17.06.2009 08:38

Ja mam Garmin nuvi 255WT i powiem wam że mapa fajnie pokazuje Cro.
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 17.06.2009 09:26

claude napisał(a):Automape omijam z daleka ale jesli chodzi o I-GO i mapy Chorwacji to sa 3 rodzaje ->Croatia Navigo Sistem 090403, Croatia TeleAtlas 090218 i starsza od Navteq-a 081204.

i ktora jest najlepsza? ze nawet w mniejszych miejscowosciach sa uliczki itd?
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 17.06.2009 10:06

Używam nawigacji od pięciu lat. Powiem krótko: Automapa jest najlepszym programem do nawigacji po Polsce. Natomiast w przypadku Europy - mogę polecić tylko i wyłącznie IGO. Przejechałem na nim całą Europę Zachodnią (Niemcy, Austria, Francja, Włochy, Szwajcaria oraz całe Bałkany (Bośnia, Serbia, Chorwacja, Czarnogóra). Nigdy nie miałem problemów z trasą.
Owszem, raz tylko - jadąc z Belgradu do Szegedu IGO poprowadziło mnie przez 40 km drogi polnej przez las, co potem okazało się moim błędem, bowiem będąc w Belgradzie włączyłem tryb pieszego w celu odnalezienia bankomatu i potem zapomniałem ten tryb wyłączyć :D
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 17.06.2009 10:16

infonet napisał(a):Używam nawigacji od pięciu lat. Powiem krótko: Automapa jest najlepszym programem do nawigacji po Polsce. Natomiast w przypadku Europy - mogę polecić tylko i wyłącznie IGO. Przejechałem na nim całą Europę Zachodnią (Niemcy, Austria, Francja, Włochy, Szwajcaria oraz całe Bałkany (Bośnia, Serbia, Chorwacja, Czarnogóra). Nigdy nie miałem problemów z trasą.
Owszem, raz tylko - jadąc z Belgradu do Szegedu IGO poprowadziło mnie przez 40 km drogi polnej przez las, co potem okazało się moim błędem, bowiem będąc w Belgradzie włączyłem tryb pieszego w celu odnalezienia bankomatu i potem zapomniałem ten tryb wyłączyć :D

a ktora dokladnie wersja iGo najlepsza? i ktore mapy z tych trzech co pisalem?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone