Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 02.05.2009 19:46

Sławek i Bogusia napisał(a):
Łosiek napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):
FUX napisał(a):A co oznacza "odblokowana" ?

To znaczy że możesz na niej odpalić mapki innych dostawców np. TomTom, iGo, Navigon etc

odpowiednik SimLoka z komórki

O wiele prościej jest odblokować gps niż zdjąć Simloka z GSMa i jak odblokujesz to nie tracisz gwarancji (pod warunkiem że nie pousuwasz nakładek - a nie ma takiej potrzeby)
jak odblokujesz gps to zamiast jakiejś Firmowej nakładki to masz normalnego windowsa - tz nie normalnego ale w wersji CE
czyli pulpit - menu start - programy - itp możesz mieć MOfice, gierki, itp

W sprzedaży są już fabrycznie odblokowane nawigacje, jak choćby Pentagram Nomad. Można kupić wersję z Automapą lub bez niej i wgrać cokolwiek.
Z innych firm z odblokowanym Windows CE są m.in.: BLOW, Navroad, Trak, Modecom. Również Becker umożliwia prosty dostęp do Windows CE, a co za tym idzie zainstalowanie dodatkowych map, choć firma specjalnie się tym nie chwali. Nawigacja fabrycznie ma wgrany program Igo 8, bez problemu można doinstalować Automapę, która podmienia menu startowe, dzięki czemu mamy wybór między Automapą a Igo.
Łosiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łosiek » 04.05.2009 09:45

Łosiek napisał(a):
Sławek i Bogusia napisał(a):Na pewno jazda z gps nie zwalnia z myślenia - to prawda ale odciąża od myśleniu o trasie -..... :)

a przy tym daje wiele radości. Ja po wyjeździe z tunelu dowiedziałem się że właśnie w tym tunelu pomyliłem drogi i powinienem natychmiast zawrócić. Na Węgrzech wjechał w pola i po ok. 150 km zoriętowała się gdzie jesteśmy. Jest extra. Można jej naupychać i nie odszczeknie w odróżnieniu od od każdego innego pilota.

kwestia dokładności zależy od rodzaju mapy i jej aktualizacji
W przypadku tunelu moje Igo wylicza średnią prędkość przed tunelem i w tunelu dalej gada jak jechać mimo że nie widzi satelity np w Wiedniu - problem bywa tylko z tą średnią :lol: co do Węgier to jak masz 20 kanałowy odbiornik GPS SiRF Star III np Manty Larki itp to z określeniem pozycji nie powinno być problemu potrzebne są 3 satelity do określenia swojego położenia czwarta jest kontrolna (zapasowa)
swojego czasu w Biedrze sprzedawali jakąś Akire za niewielkie pieniążki tylko że ona miała 6 kanałówkie przez co często gubiły satelity i błądziły

w zeszłym roku jechałem z Binatone Carrera X430 (też z jakiejś promocji za małe pieniądze) i mapami Igo 8 ilości kanałów nie pamiętam ale do pozycjonowania używał min. 4 satelit. Szkoda tylko że obsługiwał tylko karty SD 2 GB. A może i to można jakoś przeskoczyć bez przekładania kart. Na Polskę zdecydowanie preferuje Auto Mapę.
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 04.05.2009 10:39

Fuzi napisał(a):Ten Lark pracuje na Windows CE 5.0 więc raju nie ma. O ile mnie pamięć nie myli ta wersja obsługuje karty pamieci do 2GB. Jeżeli jest inaczej proszę o sprostowanie.

Osobiście używam Larka 43 z mapą MapaMap6.0 wersja TOP na terenie Polski. Jest ona dużo dokładniejsza niż AutoMapa 5.3PL EU. Na zagranicę testowałem w innej nawigacji mapę IGO 8 i się sprawdziła. Teraz będę jechał do Chorwacji na AutoMapie 5.3.
Lark 43 jest zablokowany. Posiada jednak funkcję obsługi innych map. Wystarczy wgrać na pamięć dokładana drugą mapę i używać na przemiennie. Osobiście mam taką konfigurację: Mapamap6.0 TOP na Polskę z licencją i alternatywny program AutoMapa 5.3 PL EU na pamięci zewnętrznej do jazdy za granicę Polski.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 07.05.2009 13:08

ma ktoś najnowsze POI na Europe do AM?
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 07.05.2009 17:37

volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 07.05.2009 18:40

ufokking napisał(a):ma ktoś najnowsze POI na Europe do AM?

Poza fotoradarami - www.miplo.pl
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 08.05.2009 08:17

ufokking napisał(a):ma ktoś najnowsze POI na Europe do AM?

A spróbuj tu: www.poiplaza.com
Pozdrawiam...
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 08.05.2009 12:54

wielkie dzięki Panowie za pomoc :D
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 08.05.2009 16:34

AdamBo napisał(a):Osobiście używam Larka 43 z mapą MapaMap6.0 wersja TOP na terenie Polski. Jest ona dużo dokładniejsza niż AutoMapa 5.3PL EU. Na zagranicę testowałem w innej nawigacji mapę IGO 8 i się sprawdziła. Teraz będę jechał do Chorwacji na AutoMapie 5.3.

Witam właśnie testowałem Larka 43.1 z mapą MapaMap 6.1 Promo z GW w Carrefour - mapa dalej nie dokładna jak w poprzednich wersjach. Duże miasta 90% widzi ulic - małe miasta to tragedia - no ale ta tą cene to użądzenie super a mape można dograć np Am lub Igo i furka nie żle :lol:
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 10.05.2009 20:39

AdamBo napisał(a):Osobiście używam Larka 43 z mapą MapaMap6.0 wersja TOP na terenie Polski. Jest ona dużo dokładniejsza niż AutoMapa 5.3PL EU. Na zagranicę testowałem w innej nawigacji mapę IGO 8 i się sprawdziła. Teraz będę jechał do Chorwacji na AutoMapie 5.3.

Witam właśnie testowałem Larka 43.1 z mapą MapaMap 6.1 Promo z GW w Carrefour - mapa dalej nie dokładna jak w poprzednich wersjach. Duże miasta 90% widzi ulic - małe miasta to tragedia - no ale ta tą cene to użądzenie super a mape można dograć np Am lub Igo i furka nie żle :lol:

Mam nowiutką nawigacje AKIRA 4,3cala (Akira stadion ...ok 400pln , ale mozna kupić taniej)... Mapki MapaMap na Polske to nie porozumienie - odrazu skasowalem. Jeżdze na AUTOMAPIE. Poza tym mam win Ce, przenosny komputerek (filmy śmigają itp)...

MYŚLĘ JEDNAK NAD MAPAMI na chorwację ....z tego co czytalem z postów wnioskuje że dobre mapy ma iGO 8. (wezme zatem A-M oraz iGO8).
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 11.05.2009 05:55

Idzik napisał(a):MYŚLĘ JEDNAK NAD MAPAMI na chorwację ....z tego co czytalem z postów wnioskuje że dobre mapy ma iGO 8. (wezme zatem A-M oraz iGO8).

czy ktoś możne to potwierdzić ze iGO8 po Chorwacji lepsza niż AM 5.3??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2009 09:12

iGO ma na pewno dokładniejsze plany miast i miejscowości od AM.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 11.05.2009 09:55

slapol napisał(a):iGO ma na pewno dokładniejsze plany miast i miejscowości od AM.

Sporo zależy od tego, jakie mamy ma Igo8 - bo biorą je zarówno od Navteq jak i TeleAtlas. Te pierwsze bierze też Automapa, te drugie mają opinie dokładniejszych.
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 11.05.2009 12:13

Do tego Larka musisz aktualizować sobie do wersji TOP. W wersji Easy którą najprawdopodobniej masz wgraną jest ona mocno okrojona.
Oczywiście można wgrać na pamięć np. Automapę 5.3 PL EU w wersji bez instalacyjnej i menu wyboru ścieżki nawigacji wybierasz ścieżkę do pliku exe automapy na pamięci dokładanej.

Tak dla informacji to bez problemów chodzą filmy w divx ach tylko rozszerzenie trzeba zmienić w na .wmv i w przypadku muzyki mp3 lub inne na .wma
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 11.05.2009 12:19

Idzik napisał(a):

Mam nowiutką nawigacje AKIRA 4,3cala (Akira stadion ...ok 400pln , ale mozna kupić taniej)... Mapki MapaMap na Polske to nie porozumienie - odrazu skasowalem. Jeżdze na AUTOMAPIE. Poza tym mam win Ce, przenosny komputerek (filmy śmigają itp)...

MYŚLĘ JEDNAK NAD MAPAMI na chorwację ....z tego co czytalem z postów wnioskuje że dobre mapy ma iGO 8. (wezme zatem A-M oraz iGO8).

I tu zrobiłeś błąd, MapaMap instalowana w nawigacjach do tych za 400zł jest w wersji Easy (jest ona okrojona i co za tym idzie do d..y). Wystarczy dokupić wersję TOP i masz dokładną mapę Polski do której Auto Mapa 5.3 i mapa IGO się umywa.
Oczywiście używałem tych map więc wiem co piszę. Na Polskę Mapa Map 6 w wersji TOP, na zagranicę za to AM lub IGO w zależności od upodobań.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone