Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ma987
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma987 » 10.04.2009 09:00

Witam. Planuję zakup GPS-a przed wyjazdem na CRO. Czy mogę liczyć na pomoc?

To co powinno (chciałbym) się znaleźć:

1. Szczegółowa mapa Polski, Chorwacji

2. Mniej szczegółowa mapa Czech, Austrii, Słowacji (i może Włoch)

3. Jeżeli istnieje możliwość wgrania map do proponowanego GPS-a, punkty nr. 1 i 2 odpadają, a w zamian proszę o podanie wersji map, czy jakoś tak
:roll: (pierwsze kroki w sprawach gps-owych)

4. cena w okolicy 500 - 600 zł

5. wydajność baterii (chyba ze istnieje możliwość podłączenia "na stałe" poprzez ładowarkę samochodową

6. bez dużych refleksów, bez wypadania "z bazy"

7. dosyć szybkie wyszukiwanie satelity

8. może jakieś dodatkowe bajery (czas dojazdu, średnia prędkość itp.)

9. duża ilość punktów POI (stacje benzynowe itp.)

10. możliwość ominięcia (np. w Słowenii) dróg płatnych

11. inne ważne, nie wymienione powyżej sprawy, które ze względu na niewiedzę ominąłem.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 10.04.2009 10:59

MIO P360 + AutoMapa Europy = pełny sukces
ma987
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma987 » 10.04.2009 11:12

Zestaw, który podałeś kosztuje 1199 zł (oficjalna strona), oczywiście bez mapy znacznie taniej 8). Ale może coś tańszego... do tych 500, w razie potrzeby max 600 zł?
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 10.04.2009 12:15

Brałem pod uwagę cenę samego urządzenia :D
Do 500 zł nie kupisz nic konkretnego. A na pewno nic co by spełniało Twoje wymagania .
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 10.04.2009 12:51

ma987 napisał(a):Witam. Planuję zakup GPS-a przed wyjazdem na CRO. Czy mogę liczyć na pomoc?

To co powinno (chciałbym) się znaleźć:

1. Szczegółowa mapa Polski, Chorwacji

2. Mniej szczegółowa mapa Czech, Austrii, Słowacji (i może Włoch)

3. Jeżeli istnieje możliwość wgrania map do proponowanego GPS-a, punkty nr. 1 i 2 odpadają, a w zamian proszę o podanie wersji map, czy jakoś tak
:roll: (pierwsze kroki w sprawach gps-owych)

4. cena w okolicy 500 - 600 zł

5. wydajność baterii (chyba ze istnieje możliwość podłączenia "na stałe" poprzez ładowarkę samochodową

6. bez dużych refleksów, bez wypadania "z bazy"

7. dosyć szybkie wyszukiwanie satelity

8. może jakieś dodatkowe bajery (czas dojazdu, średnia prędkość itp.)

9. duża ilość punktów POI (stacje benzynowe itp.)

10. możliwość ominięcia (np. w Słowenii) dróg płatnych

11. inne ważne, nie wymienione powyżej sprawy, które ze względu na niewiedzę ominąłem.

Witam ...
za te pieniądze możesz kupić TomToma (Bardzo dobre urządzenie)
ma wszystko co wymieniasz.

Co do oprogramowania i map poszukaj na www.peb.pl
co do poi to poszukaj www.poiplaza.com

Pozdrawiam....
:D
jack007
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jack007 » 10.04.2009 13:13

Witam gorąco
Ja osobiście używam Mio P360 mam wgrane AutoMapę która spisuje się świetnie ale w Polsce , poza Polską korzystam z nawigacji Igo8 która nie zawiodła ani razu i prowadzi jak po sznurku. :roll:
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 10.04.2009 20:41

Pierwsze urządzenie jakie miałem to Mio P360
teraz kupiłem na allegro Mio P560 trochę używane za 680zł
Urządzenie działa na sys Windows instalujesz każdą mapę jaka ci pasuje.
Ma wifi czyli łączność internetowa ze światem zapewniona :D
oraz bluetooth
Bardzo je polecam :D
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 11.04.2009 13:07

A ja ci proponuje Larka 4,3 w sklepie sprzedaje go w cenie 369
Będzie w promocji w Carrefour z udziałem Gazety wyborczej w cenie 269
czyli za nie duże pieniążki masz super sprzęt z beznadziejną mapą
+ Duży wyświetlacz 4,3''
64 MB pamięci SDRAM
Wbudowana pamięć flash 1GB
Obsługa kart SD
Wbudowany,20 kanałowy odbiornik GPS SiRF Star III -
Możliwość ładowania akumulatora poprzez port USB lub ładowarką samochodową
posiada wgraną Mape map PL - beznadziejna :lol:
wówczas wchodzimy na www.peb.pl
znajdujemy pliki odblokowujące Winde (dostępny bardzo fajny pliczek) wówczas mamy dostęp do windowsowego meniu start, pakietu ofice mobile, i innych aplikacji i gier - po odblokowaniu nie tracimy gwarancji bo nakładka nic nie usuwa - można korzystać dalej z mapy map - ale też można z innych map jakie sobie wgramy z karty – polecam przestudiowanie www.peb.pl
oraz
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0

Do Chorwacji proponuje oczywiście IGO8
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 11.04.2009 17:40

Ten Lark pracuje na Windows CE 5.0 więc raju nie ma. O ile mnie pamięć nie myli ta wersja obsługuje karty pamieci do 2GB. Jeżeli jest inaczej proszę o sprostowanie.
gumisiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gumisiek » 11.04.2009 23:05

Fuzi napisał(a):Ten Lark pracuje na Windows CE 5.0 więc raju nie ma. O ile mnie pamięć nie myli ta wersja obsługuje karty pamieci do 2GB. Jeżeli jest inaczej proszę o sprostowanie.

Ten lark to pracuje spokojnie z kartami 8GB. Nie ma problemu z wgraniem jakiejkolwiek mapy. Kolega kupil w carefourze, wgrałem mu moją Automapę (orginał PL) , żeby zobaczyć czy pójdzie (czasami w navi brakuje bibliotek .dll). Poszło bez problemu więc wgrał sobie wersję z witaminką.
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 12.04.2009 06:04

Fuzi napisał(a):Ten Lark pracuje na Windows CE 5.0 więc raju nie ma. O ile mnie pamięć nie myli ta wersja obsługuje karty pamieci do 2GB. Jeżeli jest inaczej proszę o sprostowanie.

Oczywiście że pracuje w Windows CE 5.0 i systemik jest ok co do raju to nie wiem co byś chciał bo jam mam Asus MyPal A696 z Windows Mobile 6 i żadnego raju też nie mam po za WI-FI - tyle że kosztował mie 1200 zł i to w dodatku bez map, Więc naivi za 269 zł z 4,3" ekranikiem, dobrym odbiornikiem sat, bezproblemowym CPU który bez zwieszek pociągnie każdą mapę to chyba ok No chyba że należysz do tego typu klientów którzy uważają że kupując sprzęt za 300 zł będzie on lepszy, będzie miał więcej funkcji itp od tego co kosztuje 1000 - sory ale tak dobrze to tylko w Erze :lol:
Polecam Larka z powodu dobrej ceny do jakość i funkcji
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 12.04.2009 06:58

Pytałem z czystej ciekawości, nigdy nie pracowałem na urzadzeniach z CE ale widzę że spokojnie można im zaufać. Co do HiEnd-u PDA to jakiś czas temu zainwstowałem w kombajn Asusa za ponad 2k zł po miesiącu zabawy i nacieszeniu się tak naprawde nie przydatnymi funkcjami doszedłem do wniosku że używam w nim tylko funkcji, które mają urządzenia za 500zł. Od tego czasu chłodno podchodzę do teo typu urządzeń i staram się nie wydawać więcej na GPS niż 700 zł.
Dzięki temu wątkowi dowiedziałem się również o mapach IGo których nigdy nie miałem okazji sprawdzić. Z pewnoscią w tego rocznym wyjeździe nad Adriatyk sprawdzę ich skuteczność którą tak zachwalacie.
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 12.04.2009 07:12

Fuzi napisał(a): Co do HiEnd-u PDA to jakiś czas temu zainwstowałem w kombajn Asusa za ponad 2k zł po miesiącu zabawy i nacieszeniu się tak naprawde nie przydatnymi funkcjami doszedłem do wniosku że używam w nim tylko funkcji, które mają urządzenia za 500zł.

I w tej kwestji pełna zgoda wydatek 1200 i też 1 miesiąc zabawy nacieszenia się przydatnymi funkcjami a obecnie wykożystuje tylko GPS i sporadycznie Skype tak więc 500 zł to max ile należy wydać na Gps bo ostatecznie bądzie nam służył tylko za GPS bo co to za przyjemność grać w gierki czy łazić po WWW na 3,5" calowym monitorku czy oglądać filmy i inne baiery :? lepiej tą kaske zainwestować w CB GPS+CB to super sprawa, nie zabłądzisz, miej mandatów, miej korków po drodze, no i se pogadasz :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.04.2009 08:59

Ja zainwestowałem w Asusa R600 z ijgołem8. Na razie się sprawdza, zobaczymy co powie w Chorwacji :)
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 12.04.2009 16:48

Ja polecam MIO C720B + AutoMapa. Bedzie elegancko :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone