Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2009 19:57

jackiller napisał(a):Nie wiem jak w Twoim fonie ale mimo wszystko nie polecam. Używając Naviexperta uzależniasz sie od kolejnej zmiennej jaką jest dostęp do internetu.
Ma to wpływ na dwie rzeczy... sam dostęp jako dostęp albo jego brak oraz mimo wszystko spowolnienie działania, bo nie dość że program musi pobrać mapy to jeszcze je przetworzyć. A procesory w fonach są mizerne i u mnie, jak w Warszawce zmienię trasę, to zanim on to pobierze i przeliczy to już często zdążę dojechać na miejsce..Poza tym jeśli chodzi planowanie tras, to jakoś tego nie widzę, zwłaszcza jak mówimy o punktach pośrednich.
(dodam... testowałem wersję Naviexperta ponad rok temu - więc może się zmieniło
W ogóle navi na fona to jedna sprawa a navi-dedykowane to druga.

Abonament na dwa lata kosztował mnie po upustach dla stałego klienta około 150,00zł + opłaty miesięczne (5-10zł.) za transfet- internet (trasa przejazdu-czas ściągania danych). Ładuje się bardzo szybko, a plusem jest ciągła aktualizacja map, miejsc niebezpiecznych, radarów ,itp. Koszta transferów map w telefonie ustawiamy tak by ściągał jak najmniej niepotrzebnych danych np: wyłączmy ściąganie przeliczania kilometrów. W mapach można ustawić rodzaje preferencyjnych tras, punktów pośrednich itp.
Pewnie różnice sprawia oprogramowanie i rodzaj telefonu, a i koszta u operatorów. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.01.2009 18:58

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,6210391,Slepo_zaufal_GPS_owi_i_utopil_sobie_samochod.html

Gdybym chciał być złośliwy ,to bym dodał.że gorolom na Śląsku nielekko :wink: :lol:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 28.01.2009 19:45

Drodzy cromaniacy, jeżeli zakładamy jakiś temat to piszmy o nim.
Nie róbmy smietnika.
Bo przecież można wstalić nagą laskę z GPS-em w ręku - i czy to będzie na TEMAT
APIMA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 29.01.2009 13:22

Jak będzie atrakcyjna a GPS fajny to może być laska :lol:
A tak poważnie to trzeba być mocno ograniczonym umysłowo żeby ignorować znaki. Precyzja prowadzenia GPS zależy od jakości map a te aktualizowane są różnie, dla Garmina Europa raz w roku a Polska cztery razy. Trudno dziś znaleźć system który byłby on-line tak naprawdę i uwzględniał zdarzenia drogowe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2009 19:24

APIMA napisał(a):dla Garmina Europa raz w roku a Polska cztery razy. Trudno dziś znaleźć system który byłby on-line tak naprawdę i uwzględniał zdarzenia drogowe.

Akurat ta ulica wyglada tak od lat(Bielszowicka w Rudzie Śląskiej)

Obrazek
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.02.2009 14:56

jackiller napisał(a): ... U mnie będzie prawdopodobnie z LAPKA szła :d:d:d dzieciak bajki a ja - navi

wlasnie

ja sie glowie nad jakims przenosnym malym dvd i zapomnialem ze mam lapka :wink:

trzeba tylko zasilacz samochodowy dokupic i bedzie git

co do navi to mam spv m3000 z AM oraz jakas nokie chyba N73 z TT. wszystko aktualizowane na biezaco wiec mam nadzieje ze latem do cro ten na tym dojade. jest tez jakas akira z AM ale tego nie uzywam ...

podpinam sie pod temat :D
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 12.02.2009 17:03

hepik napisał(a):Akurat ta ulica wyglada tak od lat(Bielszowicka w Rudzie Śląskiej)

Czyli rozumiem, że z map papierowych też ja usunęli ?? kolego... tym tokiem myślenia daleko nie zajdziemy (zajedziemy).

na -->GOOGLE też jest... i proste... nie skręcasz tylko jedziesz dalej a navi wyznacza nową trasę... a takie artykuły to po prostu kompromitacja dla ich bohaterów.
Łosiek
Podróżnik
Gps

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łosiek » 24.03.2009 10:25

Witam
Drogi są oznaczone dość dobrze tak, że polecam szeroko otwarte oczy. Dla mnie nawigacja okazała się niezbędna przy poruszaniu się po dużych miastach gdzie łatwo zginąć w sieci dróg jednokierunkowych, ślepych itd. Dobrze też szczegółowo określić trasę na której nam zależy bo np. IGo z upodobaniem prowadzi na najbliższą przystań promową co nie zawsze jest optymalne. szerokiej drogi
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 05.04.2009 10:36

Witam
Do Cro użyłem Igo8 i jest super, ani razu nie zabłądziłem a jechałem pierwszy raz (Elbląg - Boboszów - Mikulov- Spielfeld - Šibenik)
Zaplanowane omijanie winiet w Czechach i Słowenii
Nawet nabrałem takiej ufności do Gpsu i puściłem się w wycieczkę po Wiedniu i było super (jak by co miałem mapę papierową w schowku)
Naprawdę jazda bez stresowa :lol:
Obrazek
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 05.04.2009 10:45

Moje urządzenie to ASUS MyPal A696
Ma po za Gps ważną funkcje - WiFi i dostęp do www
siada sie wtedy w centrum miasta gdzie są darmowe Hot spoty i nawija się z rodzinką w Polsce przez Skypa za darmo 8) i np sprawdzam co ciekawego pisze się na forum cro.pl
Obrazek
uliczka w Šibenik
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 05.04.2009 11:12

Na pewno jazda z gps nie zwalnia z myślenia - to prawda ale odciąża od myśleniu o trasie - moja droga do Cro zajęła mi 27 godzin bez noclegu z paroma przerwami na tankowanie wypicie kawki czy redbula :lol: rozprostowania kości
Przy takiej jeździe patrzenie w mapę by było przez mnie nie możliwe a opcja pilotowania przez moją żonę zbyt przerażająca 8O
I tu Gps spełnił swoją role w 100 % naprawdę człowiek nie musiał martwić się czy dobrze jedzie czy nie przegapił jakiś znaków (zwracałem uwagę tylko na znaki nakazu i zakazu) i nie miałem jakich kolwiek problemów nawet z objazdem Hitrej Cesty pod Mariborem przebiegł bez problemu i 35 Euro zostało w kieszeni na dobry obiadek dla rodzinki w cro a dla mnie 2 butli Karlovacko :)
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 05.04.2009 22:05

Jakich map używasz w iGO ?
Ja mam w tej chwili iGO 8.3.2.79297 z mapami europy navteq
i stwierdzam że nowe mapy są mniej dokładne niż stare.
Przykładem jest Baśka Voda w tej chwili jest tylko punkt a na starych mapach były najmniejsze uliczki.
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 06.04.2009 16:22

Witam
Ja jechałem na Croatia8_2008.01_080306.fbl
obecnie są do zdobycia Croatia_2008.10_090218.fbl
poczekam na wydanie z sygnaturą 2009.04...... powinno być ok
co do wersji Igo to bez znaczenia ważne są tylko mapy one stanowią o dokładności trasy
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 06.04.2009 22:36

To masz mapy z TeleAtlas
Trzeba będzie podmienić mapy i potestować :twisted:
Jak byś trafił na aktualizację daj znać :wink:
Ostatnio edytowano 07.04.2009 11:35 przez Motoschiza, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.04.2009 08:06

Sławek i Bogusia napisał(a):poczekam na wydanie z sygnaturą 2009.04...... powinno być ok

Jak uda Ci się gdzieś to wyszperać to daj znać :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone