Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2009 15:10

Tak ku przestrodze...nawigację kupujemy,mapy dodatkowe już niekoniecznie ,bo po co przepłacać :wink:

16 stycznia br., przed krakowskim sądem rozpoczął się proces byłego posła Platformy Obywatelskiej. Tomasz Sz. oskarżony jest o piractwo komputerowe. Jak donosi Gazeta Prawna, oskarżony nie przyznał się do winy. Prokuratura zarzuca mu nielegalne ściąganie z sieci oprogramowania do podróżowania przy pomocy GPS. Oskarżony miał też posiadać programy usuwające zabezpieczenia uniemożliwiające wykorzystywanie oprogramowania komputerowego w pełnym zakresie.

W trakcie prowadzonego śledztwa Tomasz Sz. stwierdził, że nie miał wiedzy na temat nielegalności posiadanego przez siebie oprogramowania. Prokuratura, która podkreśla incydentalność sprawy, zwraca jednak również uwagę na fakt, że oskarżony pracował w Instytucie Informatyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nie jest więc on przeciętnym internautą.
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 21.01.2009 16:08

he he biedny poseł :lol:
i jaki nie douczony informatyk - nie wiedział ....
:roll: :twisted:
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 24.01.2009 10:10

:papa:
Ostatnio edytowano 26.11.2010 14:04 przez Ndrangheta, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.01.2009 12:11

Ja używam Garmina 276C
Używam GPmapy, CNE oraz Adrię topo. Do każdej z map można się doczepić; jedna za dokładna, inna w niektórych miejscach lakoniczna...
Sprzęt.
Ww. urządzenie na forum garniak czy garmina jest nazywane specyficznym.
I takim jest, za co bedę chwalił.
Bawiłem się sprzętem PDA, Garminem samochodowym z dotykowym ekranem.
Jestem mega zadowolony ze swojego urządzenia.
O takich drobiazgach, jak mozliwość obsługi map morskich czy wodoszczelności nie będę wspominal, aby użytkowników innych systemów nie drażnić... :twisted:
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 24.01.2009 13:16

Ostatnio edytowano 26.11.2010 14:03 przez Ndrangheta, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.01.2009 13:19

Ndrangheta napisał(a):Fakt, Adria Route i Adria Topo są wyrąbiste... Popieram. Jednak ten interfejs...

Ja tam nie narzekam; kwestia wprawy i przyzwyczajenia.
Wiele rzeczy można zrobic z klawiatury komputera i przesłać do urządzenia.
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 24.01.2009 13:56

Ostatnio edytowano 26.11.2010 14:02 przez Ndrangheta, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.01.2009 20:36

Ndrangheta napisał(a):Witam!, od dawna czytam ten wątek i jako, że mam możliwość testowania prawie wszystkich dostępnych na polskim rynku systemów nawigacyjnych ...

Mam pytanie - czy Testowałeś jakąś nawigację w komórce? Jaką? Wrażenia?
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 24.01.2009 21:21

YacJamaha
Mam gps Garmin 760 natomiast mój kumpel komórkę z oprogramowaniem Garmina. Pożyczałem mu swój sprzęt dzięki czemu mógł przetestować i porównać.
Generalnie uważa że dużo trudniej na komórce wyznaczyć trasę, nie ma tylu opcji i skrótów. Ustawienie trasy trwa dużo dłużej. Brak możliwości ustawienia punktów pośrednich. Zaletą jest cena i mniej sprzętu w kieszeni na wyjazdach.
Ja z G 760 byłem w CRO w ubiegłym roku. Na trasie spisał się świetnie, koło Wiednia przetestowałem opcję "objazd" gdy stałem w korku. Raz się pomylił i w Brnie chciał mnie skierować w pole.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2009 21:27

JacYamaha napisał(a):Mam pytanie - czy Testowałeś jakąś nawigację w komórce? Jaką? Wrażenia?

cześć Jacku no właśnie przetestowałem na nokii C702 Naviexpert wer.4.2.1. Moje zdanie to takie: szybko wpisujesz mimo że klawisze malutkie, w miarę szybkie przeliczanie trasy,no i parę fajnych opcji ale mnie jako oponenta navi na nogi nie powaliła i nie przekonała, cały czas chciała mnie do centrum miasta wpakować he he
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 25.01.2009 15:10

JacYamaha napisał(a):... Testowałeś jakąś nawigację w komórce? Jaką? Wrażenia?

ja testuję Garmina na N70
Ogólnie GARMIN jest najbardziej "rozpracowanym" interfejsem w POLSCE. Fora dyskusyjne "garniak.pl" czy "peb.pl" - choc ta traktuje o wszystkich... podobnie symbianos.pl czy gps24.pl, dają WSZYSTKIE rozwiązania. Można łączyć mapy, tworzyć własne, edytować je. Podają przepisy jak odblokować urządzenia i korzystać np: z darmowych aplikacji bazujących ma mapach GOOGLE czy zeskanowanych mapach własnych.

Co do Nokii N70 (symbian s60v2) i garmina wersji 4xxx. Ja nie jestem zachwycony. Niestety procesor tam się znajdujący nie daje rady. Zwłaszcza jak się ścigam z mapę i w trakcie drogi próbuję kilka razy zmienić trasę Garmina to zanim on to 2x przeliczy i się zorientuje co i jak to ja już 1 km przejadę albo więcej.
N70 jest lipna. Będę testował to na E65 (symbian s60v3) i garmina 5xxx to powiem co i jak.
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 25.01.2009 21:31

lubelski napisał(a):[ Naviexpert wer.4.2.1.

pamiętajmy, że Naviexpert wymaga do działania korzystania z INTERNETU (wystarczy GPRS). W PL - to nie problem ale za granicą ?? - chyba porażka. Oczywiście ktoś powie, przecie to żaden transfer... parę kilobajtów... ale ja bym nie zaryzykował Naviexperta do CRO.
Na Polskę - jak najbardziej polecam (ale to nie forum o Polsce). Z podobnych platform można wymienić jeszcze Nav4All i AmAze - też wymagają podłączenia do internetu.
Jest jeszcze platforma chłopaków zza wschodniej granicy MapNav. Nie jest to navigacja a raczej program do śledzenia trasy. Moduł ten pozwala na UWAGA !! - pobranie map z GOOGLE dla rożnych powiększeń, które później pozwolą korzystać w programie z funkcji ZOOM. Mapy są na karcie pamięci !!. Może to być mapa satelitarna jak i drogowa więc bardzo fajne i przydatne narzędzie. testowałem na Warszawskich ulicach idealnie te mapy są skalibrowane i mój ślad którym jadę idealnie pokrywa się z zarysem ulic. Przydaje się to tez w terenie (las, góry) zapisujemy sobie nasza trasę na bieżąco i w lesie możemy po tej ścieżce wrócić do punktu wyjścia...
Jak znajdę chwile a będzie zainteresowanie to wrzucę instrakszyn z obsługi i przykłady działania.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 26.01.2009 20:39

ja bym nie zaryzykował Naviexperta do CRO

Ja zaryzykowałem. Nie NaviExperta, ale połączenie z internetem przez GPRS; dobrze, że PlusGSM zachował się fair i zadzwonili do mnie, czy aby na pewno wiem, co robię. Nie wiedziałem. Rachunek za sieć wyniósł 600PLN, a obejrzałem raptem kilka lekkich stron... przelicznik wyszedł jakieś 1PLN za kilobajt. To było w 2006. Licząc w ten sposób - NaviExpert odpada ze względów ekonomicznych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.01.2009 20:52

Mam NaviExperta na Noki N80 . W tamtym roku wykupiłem abonament na jeden miesiąc - zagranica. By uniknąć niespodzianek zakupiłem kartę za 100zł. Droga Polska- Austria - Słowenia - Chorwacja , opłata w dwie strony razem około 45zł. Zdarzyło sie kilka błędów, ale byłem bardzo zadowolony, druga sprawa to zawsze dobry atlas u pilota.Pozdrawiam. :lol:
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 27.01.2009 18:23

Nie wiem jak w Twoim fonie ale mimo wszystko nie polecam. Używając Naviexperta uzależniasz sie od kolejnej zmiennej jaką jest dostęp do internetu.
Ma to wpływ na dwie rzeczy... sam dostęp jako dostęp albo jego brak oraz mimo wszystko spowolnienie działania, bo nie dość że program musi pobrać mapy to jeszcze je przetworzyć. A procesory w fonach są mizerne i u mnie, jak w Warszawce zmienię trasę, to zanim on to pobierze i przeliczy to już często zdążę dojechać na miejsce..Poza tym jeśli chodzi planowanie tras, to jakoś tego nie widzę, zwłaszcza jak mówimy o punktach pośrednich.
(dodam... testowałem wersję Naviexperta ponad rok temu - więc może się zmieniło
W ogóle navi na fona to jedna sprawa a navi-dedykowane to druga.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone