Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2009 17:37

trzeba Marcinowi przyjść z odsieczą bo samotnie walczy........ :D .W ubiegłym roku pierwszy wyjazd, studiowanie trasy w domu przed wyjazdem, a zresztą do samej Puli gdzie byłem oznakowanie ok i właściwie po co navi??. Na miejscu zjeździłem też sporo miejsc, i tez dałem radę. Trochę obawiałem się Budapesztu ale jest oznakowany super więc trudno się zgubić. W tym roku znowu Cro, bez navi a nie powiem ze nie lubię stanąć na przerwę w czasie jazdy i zerknąć na mapę :wink: :D
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 19.01.2009 19:47

Nikomu nie trzeba przychodzić z odsieczą ;)

Do Cro też jeżdżę bez navi. Droga jest tak banalna, że szkoda sobie zawracać głowy. Jednakże, jak ktoś lubi, chce bez namysłu wiedzieć, o której planowo będzie w Brnie, Wiedniu, Mariborze, na bramkach w Macelji...
Można by mnożyć powody, dla których navi jest wygodne - lub też mapa jest wygodna ;)

Niech wszyscy jeżdżą z tym, z czym chcą.

[jeszcze dwa lata temu hołdowałem opinii, że navi "odmóżdża" - zmieniłem zdanie, ale wymaga to sporej ilości przejechanych z navi kilometrów]

pozdorek :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.01.2009 19:52

To pewnie też zależy od tego czy jeździ się samemu czy nie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2009 20:25

I już Cie lubię Parrot... :wink: też tu jestem nowy a taka postawa na forum to ostatnimi czasy rzadkość...na spokojnie i rzeczowo...bez dąsów i nieomylności tego co się pisze..... :papa:
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 19.01.2009 20:31

Zeszły sezon motocyklowo - podróżowy służyło mi MIO P360
z mapą europy iGO 8 zrobiłem z nią ok. 15000km i jestem z tego zestawu bardo zadowolony.
Mapy nawet na Chorwację dość dobre np. jest zaznaczona droga a raczej dróżka na szczyt Biokova sv.Jura
Tak więc mogę z czystym sercem polecić :D
W tym roku zmieniłem MIO na telefon Samsung Omnia w którym też zainstalowałem iGO 8,
zobaczymy co z tego wyjdzie :twisted:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 19.01.2009 21:00

jackiller napisał(a):Problem który poruszyłeś, jest banalny z punktu widzenia użytkownika i sprowadza się do sprawdzenia po prostu, którędy i dlaczego ta mapa ciebie prowadzi. Jest bardzo duża szansa, że miałeś włączoną w opcjach, do których pewnie nie dotarłeś "unikaj autostrad", albo "unikaj płatnych autostrad"... bo nie ma możliwości aby mapa chciała uciekać z "najlepszej" drogi.

Nie, miałem właśnie włączoną opcję jazdy autostradami i drogami płatnymi. To zaznaczałem stawiająć znak "V" ........ chyba że to oznaczało że ma unikać tych dróg. :evil: 8O teraz nie sprawdzę, ustrojstwo już oddałem właścicielowi. ...... ale, ale przecież na terenie Słowacji, Włoch nie kazała mi zjeżdac z autrostrady a takowymi przecież jechałem.
Nie ważne....... jest wynalazek bo jest. Ktoś wymyślił- ktoś musi kupić. Pieniądz musi się obracać. Szkoda tylko młodych i gniewnych ,... jeszcze trochę to ustrojstwo będzie za nich siku robiło. Mózg się zlansuje.
Ja nie mam (póki co) i nie wiedzę potrzeby w jej nabyciu. Cała atrakcja podróży pryska. Jaki problem usiąść i "wyklikać" trasę a później już nie myśleć. Etam..... ja za starty jestem aby mnie "nowinki" rajcowały.
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 20.01.2009 00:01

woka napisał(a):Nie ważne....... jest wynalazek bo jest. Ktoś wymyślił- ktoś musi kupić. Pieniądz musi się obracać. Szkoda tylko młodych i gniewnych ,... jeszcze trochę to ustrojstwo będzie za nich siku robiło. Mózg się zlansuje.
Ja nie mam (póki co) i nie wiedzę potrzeby w jej nabyciu. Cała atrakcja podróży pryska. Jaki problem usiąść i "wyklikać" trasę a później już nie myśleć. Etam..... ja za starty jestem aby mnie "nowinki" rajcowały.

Wiesz... jeden z warszawskich tunerów samochodowych ma takie powiedzenie (jak ktoś chce przedobrzyć ze swoim autem) "Twój cyrk i Twoja małpa".
Nie będę się spierał nad wyższością jednych świat nad drugimi czy dizla nad benzyniakiem. Myślę ze parrot zamknął OT.
W każdym razie testuje teraz Garmina na telefonie z Symbianem i wkrótce podzielę się jakąś informacją/doświadczeniami.
Pozdrawiam
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 20.01.2009 00:22

gaceq napisał(a):Własnie testuję zassaną Automapę 5.3. Może już ktoś działał na niej ? Jakie wrażenia ?
ja tez testuję. Ale automapa to automapa. Zobaczymy jak się z CRO sprawdzi. U mnie będzie prawdopodobnie z LAPKA szła :d:d:d dzieciak bajki a ja - navi
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 20.01.2009 10:40

jackiller napisał(a): automapa to automapa. Zobaczymy jak się z CRO sprawdzi.

Mam tylko AM Polski, ale nie wykluczone, że do lata rozszerzę do EU. Tak dla testów. Do tej pory Bałkany w AM to była porażka (zresztą inne części EU też nie najlepsze), ale po ostatniej aktualizacji z końcem grudnia 2008 AM dostała zupełnie nowe mapy na Europę...potestujemy :)

Jeśli chodzi o dodatkowe atrakcje - mój ekranik ma 7", więc i navi i bajki :twisted:
APIMA
Odkrywca
Z navi czy bez żecz gustu

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 20.01.2009 11:19

Ja używam Garmina i jego zaletą jest to że ma lokalnych przedstawicieli. Dzięki temu poza ogólną mapą europy (City Navigator Europe) gdzie Chorwacja jest jako taka czyli główne drogi, jest na niego mapa AdriaRoute obecnie w wersji 2,20 której dokładność jest już zadowalająca a i ilość POI jest wystarczająca. Fajna jest też wersja nawigacji na PC gdzie na dużym ekranie można sobie zaplanować trasę i wgrać w GPS.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2009 15:50

Dzęki Andrzej za odsiecz...sprawa już się chyba wyjaśniła...skoro więc droga do Cro jest prosta, że nie potrzebna jest ani nawigacja ani wyobraźnia i znajomość topografii to po co my się spieramy ? :lool:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 21.01.2009 13:17

Bardziej polegam na moim "Wisławskim" z mapą obok niż na navi, ale gdy Zuzia śpi, a jechać trzeba, to np. automapa5 świetnie się sprawdza w nocy przy pochmurnym niebie. Pokazuje wcześniej, w którą stronę będzie zakręt, co ułatwia szybszą jazdę.

Przez Wiedeń navi może zbędna, bo świetnie zjazdy oznaczone, lecz chcąc zjechać z głównej trasy i zatrzymać się by pozwiedzać, to nie wiem kto by uznał, że navi zupełnie się nie przyda. No może autochton.

Do wcześniejszych postów.
Droga banalna, ale nie przez Svitavy z Kudowy, gdzie nie ma oznaczeń i nie przez Polskę jadąc bardziej bocznymi, by ominąć Wrocław, a wybierając już go (w 2008 rozkopany był mocno i objazd za objazdem) to po co sie stresować!?
woka jak umiesz dobrze ustawić to Cię w las nie wyprowadzi czy nie nadrobisz więcej, bo za wszelką cenę będzie Cię prowadzić do jakiejś autostrady, która akurat Ci nie pasuje. W tym cała tajemnica.
Dlaczego nie korzystać z czegoś co ułatwia życie?? Po to ktoś się męczył i wymyślił ksero, by nie przepisywać samemu. Zrozumiałem, że lubisz z atrakcjami. Jak kto woli.
Na koniec raz jeszcze powiem - Mi navi ułatwia drogę, a POI nie raz bezcenne się okazuje, a nie myśli za kogoś.
Ostatnio edytowano 21.01.2009 14:11 przez pasażer, łącznie edytowano 2 razy
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 21.01.2009 13:26

lubelski napisał(a):trzeba Marcinowi przyjść z odsieczą bo samotnie walczy........ :D .W ubiegłym roku pierwszy wyjazd, studiowanie trasy w domu przed wyjazdem, a zresztą do samej Puli gdzie byłem oznakowanie ok i właściwie po co navi??.

Planowanie planowaniem, ale są jeszcze nieprzewidywalne "zdarzenia losowe", jak choćby zamknięcie tunelu autostrady w okolicach Rijeki pewnej sierpniowej (2008) nocy i zmuszenie kierowców (sporego strumienia ruchu) do wjazdu do ścisłego centrum bez znaków wskazujących trasę objazdu.

Nie poległem bo miałem navi, a nie wyobrażam sobie kupowania planu każdego miasta "na wszelki wypadek". Oczywiście "koniec języka za przewodnika", ale po co utrudniać sobie życie kiedy technika je ułatwia.

Dla konserwatystów proponuję lekturę ulubionej książki przy świetle świetlików złapanych w słoik - można, ale po co? :roll:
Ostatnio edytowano 21.01.2009 14:58 przez el_guapo, łącznie edytowano 1 raz
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 21.01.2009 13:59

el_guapo napisał(a):Planowanie planowaniem, ale są jeszcze nieprzewidywalne "zdarzenia losowe", jak choćby zamknięcie tunelu autostrady w okolicach Rijeki w tym roku i zmuszenie kierowców (sporego strumienia ruchu) do wjazdu do ścisłego centrum bez znaków wskazujących trasę objazdu.
Nie poległem bo miałem navi, a nie wyobrażam sobie kupowania planu każdego miasta "na wszelki wypadek". Oczywiście "koniec języka za przewodnika", ale po co utrudniać sobie życie kiedy technika je ułatwia.

Myślę, iż wielu zmieni zdanie, gdy na jego drodze postawią znak - objazd, a dalej już na chybił trafił. I to co wyżej napisałem.
lubelski właśnie po to.

Pozdrav :wink:
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 21.01.2009 14:38

W zeszłym roku byłem w Cro z navi i po Dubrovniku śmigałem lepiej niż po Poznaniu że o trasie nie wspomne.
Po co zawracać sobie głowę jakimś studiowaniem mapy, nie po to sa wakacje. Wyznaczyłem 5 głównych miast pzejazdowych i w drogę, za dwa dni na miejscu.
W tym roku wpadam do garmina, aktualizuję mapy bo podobno są dokładniejsze na Bałkany i śmigam do Czarnogóry, bez makulatury oczywiście.

A wcześniej byłem z navi w Bułgarii. rewelacja
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone