Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 22.12.2008 10:48

Plumek napisał(a):
j_w napisał(a):Wracałem z Sybenika do Razanac. Posługiwałem się automapą 5 w Clarionie. "Clara" przed jednym wzniesieniem pokazywała drogę prostą z lekkim łukiem w lewo.... hm coś mnie "tknęło w podświadomości" i zwolniłem przed wzniesieniem (często byłem świadkiem jak chorwaci potrafią wyprzedzać na wzniesieniach) aaaaa za pagórkiem DOSŁOWNIE ZARAZ SKRĘT 90 stopni. Zanaczam przed wzniesieniem nie było znaku informującym o tym zakręcie bo zawróciłem by to sprawdzić. Gdybym jechał za szybko to bym "wylondował" w 2 metrowym rowie otaczający skręt bez barierek.
Nie zawsze trzeba ufać mapom z nawigacji. Szczególnie jak to dotyczy przejazdu przez małe miejscowości i terenu poza nimi.

Nie zrozumiałam chyba: nie było znaku drogowego na drodze, czy nawigacja pokazała co innego?.

Nawigacja nie pokazała że jest skręt 90 stopni lecz prostą lekko odchylona w lewo (czyli była nie dokładna) do tego nie było znaku przed wzniesieniem. Kierując pojazdem zdając się na mape navi i brak znaku na poboczu mogłem "wylondować" w rowie. Sam dobrze wiesz że jak nie ma nikogo na drodze w Cro to jeździ się troszke szybciej.
Ostatnio edytowano 22.12.2008 10:53 przez j_w, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.12.2008 10:52

j_w napisał(a):
Plumek napisał(a):
j_w napisał(a):Wracałem z Sybenika do Razanac. Posługiwałem się automapą 5 w Clarionie. "Clara" przed jednym wzniesieniem pokazywała drogę prostą z lekkim łukiem w lewo.... hm coś mnie "tknęło w podświadomości" i zwolniłem przed wzniesieniem (często byłem świadkiem jak chorwaci potrafią wyprzedzać na wzniesieniach) aaaaa za pagórkiem DOSŁOWNIE ZARAZ SKRĘT 90 stopni. Zanaczam przed wzniesieniem nie było znaku informującym o tym zakręcie bo zawróciłem by to sprawdzić. Gdybym jechał za szybko to bym "wylondował" w 2 metrowym rowie otaczający skręt bez barierek.
Nie zawsze trzeba ufać mapom z nawigacji. Szczególnie jak to dotyczy przejazdu przez małe miejscowości i terenu poza nimi.

Nie zrozumiałam chyba: nie było znaku drogowego na drodze, czy nawigacja pokazała co innego?

Nawigacja nie pokazała że jest skręt 90 stopni lecz prostą lekko odchylona w lewo (czyli była nie dokładna) do tego nie było znaku przed wzniesieniem. Kierując pojazdem zdając się na mape navi i brak znaku na poboczu mogłem "wylondować" w rowie.

To, że nawigacja pokazała lekki łuk, to olać - ma wskazywać kierunek, pokazać, gdzie skręcić, znaleźć drogę do celu i takie tam.
Gorzej, ze znaku drogowego na drodze nie było - to skandal.

I mogłeś "wylĄdować" w rowie ;)
cerlicht
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerlicht » 23.12.2008 08:47

Cześć '' szeryfie''.
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 23.12.2008 09:00

Plumek napisał(a):
j_w napisał(a):
Plumek napisał(a):

Nie zrozumiałam chyba: nie było znaku drogowego na drodze, czy nawigacja pokazała co innego?

Widziałeś że pisze w " " to po co się wykazujesz gramatyką :wink:
Kupiłem nawigacje po to jak mnie zapeniano w salonie aby widzieć dokładnie drogę. Tak to bym się zwykła mapą posługiwał.

Nawigacja nie pokazała że jest skręt 90 stopni lecz prostą lekko odchylona w lewo (czyli była nie dokładna) do tego nie było znaku przed wzniesieniem. Kierując pojazdem zdając się na mape navi i brak znaku na poboczu mogłem "wylondować" w rowie.

To, że nawigacja pokazała lekki łuk, to olać - ma wskazywać kierunek, pokazać, gdzie skręcić, znaleźć drogę do celu i takie tam.
Gorzej, ze znaku drogowego na drodze nie było - to skandal.

I mogłeś "wylĄdować" w rowie ;)

Widziałeś że pisze w " " to po co wykazujesz gramatykę :wink:
Kupiłem nawigacje po to jak mnie zapeniano w salonie - aby widzieć dokładnie drogę. Tak to bym się zwykła mapą posługiwał.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2008 09:55

Może nawigacja to i dobra rzecz ale jakoś nie mam do niej przekonania, jeszcze bardziej po tym jakiego psikusa mojemu kumplowi zrobiła ( tak to jest jak nie chce się z mapami wcześniej zaznajomić )...ja mam nawigację w głowie, przynajmniej dokładnie analizuję dość długo drogę przed podróżą i jeszcze się na takiej "nawigacji" nie zawiodłem... :lol: ...pozostane przy tym - przed podróżą zresztą dla kogoś kto lubi geografię to znakomita rozrywka i pożyteczne zajęcie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2008 10:00

alessandro1977 napisał(a):....pozostane przy tym - przed podróżą zresztą dla kogoś kto lubi geografię to znakomita rozrywka i pożyteczne zajęcie...

To masz dokładnie tak jak ja ;-)
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 23.12.2008 10:04

alessandro1977 napisał(a):Może nawigacja to i dobra rzecz ale jakoś nie mam do niej przekonania, jeszcze bardziej po tym jakiego psikusa mojemu kumplowi zrobiła ( tak to jest jak nie chce się z mapami wcześniej zaznajomić )...ja mam nawigację w głowie, przynajmniej dokładnie analizuję dość długo drogę przed podróżą i jeszcze się na takiej "nawigacji" nie zawiodłem... :lol: ...pozostane przy tym - przed podróżą zresztą dla kogoś kto lubi geografię to znakomita rozrywka i pożyteczne zajęcie...

Ja też staram się zaznajomi przed wyjazdem z mapą danego terenu. Lecz ogólno dostępne mapy opierają się na kierunku. Nie uwzględniają takich zakrętów. Po to kupiłem dokładną mapę do nawigacji ( bo tak mnie zapewniano w sklepie) aby jechać szybko i bez pilota :wink: czyli mojej małżonki która sobie odpoczywa podczas jazdy :)
Automapa bardzo mi pomogła np w Wrocławiu ze względu na brak znaków co do kierunków jazdy do innych miast.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.12.2008 10:48

Przykład. Wyraźna ścieżka, idę bo wiem co na końcu i cel obrany. Po ok. 10 km zbliżam się do wybranego celu i już .... i płot w poprzek. I spowrotem. (cel- dojście do punktu widokowego w pobliżu pewnego skandynawskiego lotniska (spotting).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2008 11:03

Piotrek_B napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):....pozostane przy tym - przed podróżą zresztą dla kogoś kto lubi geografię to znakomita rozrywka i pożyteczne zajęcie...

To masz dokładnie tak jak ja ;-)

To jest naprawdę świetna frajda i przy okazji można się nowego dowiedzieć...między innymi jakie ciekawe miejsca w pobliżu są , na co warto zwrócić uwagę...w tym roku zaraz za granicą SLO-HR miałem zarezerwowany nocleg w hotelu Vuglec Breg w Skaricevo...piękne miejsce, nie wiem czy jakaś nawigacja dotarłaby tam a i ja się zdziwiłem, że dojechałem tam bez żadnego problemu a naprawdę nie było to łatwe zadanie...oczywiście bardzo długo i wnikliwie studiowałem mapy, przewodniki - wiedziałem, że dużo tam zieleni i ładne okolice ale , że aż tak piękne tego się nie spodziewałem...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2008 11:06

alessandro1977 napisał(a):...oczywiście bardzo długo i wnikliwie studiowałem mapy, przewodniki...

ja się posiłkuje jeszcze GoogleEarth
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2008 11:09

j_w napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Może nawigacja to i dobra rzecz ale jakoś nie mam do niej przekonania, jeszcze bardziej po tym jakiego psikusa mojemu kumplowi zrobiła ( tak to jest jak nie chce się z mapami wcześniej zaznajomić )...ja mam nawigację w głowie, przynajmniej dokładnie analizuję dość długo drogę przed podróżą i jeszcze się na takiej "nawigacji" nie zawiodłem... :lol: ...pozostane przy tym - przed podróżą zresztą dla kogoś kto lubi geografię to znakomita rozrywka i pożyteczne zajęcie...

Ja też staram się zaznajomi przed wyjazdem z mapą danego terenu. Lecz ogólno dostępne mapy opierają się na kierunku. Nie uwzględniają takich zakrętów. Po to kupiłem dokładną mapę do nawigacji ( bo tak mnie zapewniano w sklepie) aby jechać szybko i bez pilota :wink: czyli mojej małżonki która sobie odpoczywa podczas jazdy :)
Automapa bardzo mi pomogła np w Wrocławiu ze względu na brak znaków co do kierunków jazdy do innych miast.

Spotkałem w Cro kolegę i umówiliśmy się na wspólny wypad następnego dnia na Hvar...jechaliśmy jego samochodem i on był kierowcą a ja tylko podziwiałem panoramy...miał nawigację, która wprowadziła go w błąd..na szczęście od razu zorientowałem się, że coś nie gra...może to zależy też od nawigacji ale ta chyba - jak pokazuje przykład czasami - się myli i ciężko byłoby właśnie bez znajomości drogi...najgorsze jest to, że niektórzy tylko na tym bazują...ja - choć znam się trochę na różnego rodzaju sprzęcie - na temat nawigacji nie mam zielonego pojęcia i gdybym miał kupować to chyba nie dałbym rady sam... :(
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.12.2008 11:09

A ja mam po prostu dobrego pilota. Nie tylko do map i na trasę :) .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2008 11:13

JacYamaha napisał(a):A ja mam po prostu dobrego pilota. Nie tylko do map i na trasę :) .

Ja akurat wolę sam sobie zaufać bo moja dziewczyna jak podziwia to co jest za oknem samochodu to zapomina o tym co się wokół niej dzieje a do tego jeszcze słodko kima :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 23.12.2008 11:45

alessandro1977 napisał(a):Spotkałem w Cro kolegę i umówiliśmy się na wspólny wypad następnego dnia na Hvar...jechaliśmy jego samochodem i on był kierowcą a ja tylko podziwiałem panoramy...miał nawigację, która wprowadziła go w błąd..na szczęście od razu zorientowałem się, że coś nie gra...może to zależy też od nawigacji ale ta chyba - jak pokazuje przykład czasami - się myli i ciężko byłoby właśnie bez znajomości drogi...najgorsze jest to, że niektórzy tylko na tym bazują...ja - choć znam się trochę na różnego rodzaju sprzęcie - na temat nawigacji nie mam zielonego pojęcia i gdybym miał kupować to chyba nie dałbym rady sam... :(

A gdzież się na Hvarze pogubić można? Dwie drogi na krzyż...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 23.12.2008 11:49

j_w napisał(a):Ja też staram się zaznajomi przed wyjazdem z mapą danego terenu. Lecz ogólno dostępne mapy opierają się na kierunku. Nie uwzględniają takich zakrętów. Po to kupiłem dokładną mapę do nawigacji ( bo tak mnie zapewniano w sklepie) aby jechać szybko i bez pilota :wink: czyli mojej małżonki która sobie odpoczywa podczas jazdy :)

No ale przecież nawigacja zadziałała OK. Nawet na dokładnej mapie zakręt nie jest opisany, że jest o 90 stopni! Prowadząc autko i tak trzeba patrzeć na drogę, znaki i myśleć. Od tego Cię nic nie zwolni :) Albo siedzieć na miejscu pasażera albo lecieć samolotem, o!

Nie przesadzajmy - nawi jest tylko urządzeniem POMAGAJĄCYM w planowaniu trasy i w jeździe. Ale nie jest AUTOPILOTEM - to wciąż jeszcze melodia przyszłości :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone