Plumek napisał(a):j_w napisał(a):Wracałem z Sybenika do Razanac. Posługiwałem się automapą 5 w Clarionie. "Clara" przed jednym wzniesieniem pokazywała drogę prostą z lekkim łukiem w lewo.... hm coś mnie "tknęło w podświadomości" i zwolniłem przed wzniesieniem (często byłem świadkiem jak chorwaci potrafią wyprzedzać na wzniesieniach) aaaaa za pagórkiem DOSŁOWNIE ZARAZ SKRĘT 90 stopni. Zanaczam przed wzniesieniem nie było znaku informującym o tym zakręcie bo zawróciłem by to sprawdzić. Gdybym jechał za szybko to bym "wylondował" w 2 metrowym rowie otaczający skręt bez barierek.
Nie zawsze trzeba ufać mapom z nawigacji. Szczególnie jak to dotyczy przejazdu przez małe miejscowości i terenu poza nimi.
Nie zrozumiałam chyba: nie było znaku drogowego na drodze, czy nawigacja pokazała co innego?.
Nawigacja nie pokazała że jest skręt 90 stopni lecz prostą lekko odchylona w lewo (czyli była nie dokładna) do tego nie było znaku przed wzniesieniem. Kierując pojazdem zdając się na mape navi i brak znaku na poboczu mogłem "wylondować" w rowie. Sam dobrze wiesz że jak nie ma nikogo na drodze w Cro to jeździ się troszke szybciej.