Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 28.08.2008 08:33

Ja jechałem z automapa5 (trasa optymalna). Wgrana do Mio A501 (GPS PDA Phone - trzy w jednym + aparat). Posiada SiRF starIII, więc bez problemu trzyma sygnał, w tunelach wiadomo - gubi na moment. Mio A702 ma już klawiaturę. SiRF III można osobno dokupić, ok 120zł.
Na Polskę automapa5 uważam, że bardzo dobra, ma nr domów. Za granicą równie dobrze się spisała.
Mam ją od niedawna, więc kilka razy wbijałem punkty docelowe, a przed końcem następne. Można od razu wyznaczyć całą trasę i przez co ma jechać, ale nie było czasu by się tym wcześniej pobawić.
Polecam
sysgone
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sysgone » 01.09.2008 11:53

dojechałem do Baski na Automapie 5.0.5 z najnowszymi mapami ( z czerwca ), w sumie dała sobie radę.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.09.2008 21:49

Wracałem z automapą 5.0.5 z Plitvickich Jezer do miejscowości Senj. Jako że droga nr 52 była w remoncie (ruch wahadłowy, szuter), to zażyczyłem sobie od Krzysia innej trasy. No i wyznaczył, najpierw drogą 42 a potem zjazd na drogę lokalną, sprawdzałem w atlasie CRo i wszystko było OK. No i droga 42 była OK, ta lokalna przez chwilę też,potem przez jakieś 20km był szuter, szerokość drogi taka że 2 auta miały by problem z minięciem. Najbardziej podobały mi się znaki z trupią czaszką oznajmiające o minach i zakazie wstępu do lasu ,jak zobaczyła to moja żona to myślałem że mnie udusi a nawigacje wywali przez okno (dobrze że nie wywaliłem bo pomiędzy te miny to chyba by po nią nikt nie poszedł). Ale Krzysiu wyprowadził nas na normalną drogę i dojechaliśmy do celu(cały czas prowadził bez zarzutu).
Na drugi dzień była kupa śmiechu z tej trasy (zresztą jest do dzisiaj), ale stresu trochę było, szczegulnie że jechaliśmy już po zmierzchu i co było ewidentnie moją winą wskaźnik poziomu paliwa zbliżał się do rezerwy.Ale za to będziemy tą trasę pamiętali przez kilka lat!
ps. Auto mapa naprawdę jest dobra!!
Ostatnio edytowano 02.08.2015 10:51 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 29.09.2008 17:51

dids76 napisał(a):wachadłowy, szażyczyłem,wyawali,wywaliłe, dojechsaliśmy, szczegulnie

Zgadzam się że Auto Mapa jest OK - ale Twoja wypowiedź .... masakra !!!
Może skorzystasz na przyszły raz ze słownika ? :D

kurrr. dorośli ludzie - a wypadało by podstawówkę " Poftużyć"
polak:)
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) polak:) » 30.09.2008 17:40

ja jechałem do Chorwacji na Garminie w telefonie. Polecam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.09.2008 18:27

polak:) napisał(a):ja jechałem do Chorwacji na Garminie w telefonie. Polecam

Jeżeli już, to na CNE :roll: ...
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.09.2008 19:36

Jacek L napisał(a):
dids76 napisał(a):wachadłowy, szażyczyłem,wyawali,wywaliłe, dojechsaliśmy, szczegulnie

Zgadzam się że Auto Mapa jest OK - ale Twoja wypowiedź .... masakra !!!
Może skorzystasz na przyszły raz ze słownika ? :D

kurrr. dorośli ludzie - a wypadało by podstawówkę " Poftużyć"

upsssss uczony sie trafil !!! UWAGA !!!
polak:)
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) polak:) » 30.09.2008 21:32

FUX napisał(a):
polak:) napisał(a):ja jechałem do Chorwacji na Garminie w telefonie. Polecam

Jeżeli już, to na CNE :roll: ...

No prawda, ale Garmin to ogólna nazwa a City Navigator Europe NT 2008:D to mapy.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 30.09.2008 22:06

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.09.2008 23:01

Dzięki Popielu za przypomnienie akcji BYKOM-STOP :lol: :papa:
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 02.10.2008 07:39

Ja jechałem na Tom Tomie i CNE w telefonie, większa część trasy na Tom Tom'ie i jechało się bardzo dobrze :D
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 24.10.2008 18:59

joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 26.10.2008 21:13

Miałem Adria route dla garmina, duża dokładność w porównaniu z CN 2008, ale nawigacja to głupie urządzenie i kieruje drogą taką jaką widzi na mapie dobrą a ta dobra nie zawsze jest dobra, raz w drodze z Senj do Plitvic skierowała mnie takim skrótem że dobrze że jechałem motorem bo auto by nie przejechało. Za to jak przejechałem raz koło fotoradaru (zaraz za nim się zatrzymałem) i nie miałem pewności co czai się za górką to zawróciłem dałem nawigacji objazd i świetnie mnie wyprowadziła inną-b.dobrą drogą.
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 22.12.2008 08:32

Wracałem z Sybenika do Razanac. Posługiwałem się automapą 5 w Clarionie. "Clara" przed jednym wzniesieniem pokazywała drogę prostą z lekkim łukiem w lewo.... hm coś mnie "tknęło w podświadomości" i zwolniłem przed wzniesieniem (często byłem świadkiem jak chorwaci potrafią wyprzedzać na wzniesieniach) aaaaa za pagórkiem DOSŁOWNIE ZARAZ SKRĘT 90 stopni. Zanaczam przed wzniesieniem nie było znaku informującym o tym zakręcie bo zawróciłem by to sprawdzić. Gdybym jechał za szybko to bym "wylondował" w 2 metrowym rowie otaczający skręt bez barierek.
Nie zawsze trzeba ufać mapom z nawigacji. Szczególnie jak to dotyczy przejazdu przez małe miejscowości i terenu poza nimi.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.12.2008 10:38

j_w napisał(a):Wracałem z Sybenika do Razanac. Posługiwałem się automapą 5 w Clarionie. "Clara" przed jednym wzniesieniem pokazywała drogę prostą z lekkim łukiem w lewo.... hm coś mnie "tknęło w podświadomości" i zwolniłem przed wzniesieniem (często byłem świadkiem jak chorwaci potrafią wyprzedzać na wzniesieniach) aaaaa za pagórkiem DOSŁOWNIE ZARAZ SKRĘT 90 stopni. Zanaczam przed wzniesieniem nie było znaku informującym o tym zakręcie bo zawróciłem by to sprawdzić. Gdybym jechał za szybko to bym "wylondował" w 2 metrowym rowie otaczający skręt bez barierek.
Nie zawsze trzeba ufać mapom z nawigacji. Szczególnie jak to dotyczy przejazdu przez małe miejscowości i terenu poza nimi.

Nie zrozumiałam chyba: nie było znaku drogowego na drodze, czy nawigacja pokazała co innego?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone