Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nav
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nav » 03.07.2008 07:31

czy ktos w AutoMapie 5.05 probowal wyznaczyc trase za pomoca numerow drogi??? czy jest to wogole mozliwe?
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 03.07.2008 11:06

Moje doświadczenia z podróży do Loparu na wyspie Rab w czerwcu 2008 r.
Jechałem z Wrocławia przez Boboszów, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor.
Nawigacja Garmin 760 myli się raz w Brnie gdzie mijam zjazd na Bratysławę a po kilkuset metrach każe mi skręcić przez barierki w pole. Na stacji paliw za Brnem spotkałem rodaków którzy mówili mi o tym samym błędzie w ich nawigacji ale niestety nie zapytałem jakiej firmy nawigacji używali.
W samej Chorwacji nawigowałem zaznaczając punkty na mapie ponieważ drogi były zaznaczone ale brakowało nazw miejscowości Senj i Jablanac. Na wyspie Rab brakowało równiez dróg ale to niewielka wyspa.
Nawigacja to fajna sprawa, pozwala na odpoczynek pasażera ale jednak trzeba uważać na tablice kierunkowe i mieć w zapasie komplet map.
Osobiście zawsze przed podróżą robię sobie ściągawkę którą mam zawsze pod ręką na której zaznaczam trasę, miasta i numery dróg.
Ale czasem i to nie pomaga jak pasażer śpi a na decyzję czy jechać prosto czy skręcać mamy sekundy.
polak:)
Podróżnik
nawigacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) polak:) » 18.07.2008 00:25

Ja planuje w tym roku jechać z nawigacją w telefonie, z wewnętrznym modułem NAVIBE z oprogramowaniem Garmin Mobile City Nawigator NT 2008 z rozszerzeniem Chorwacji AdriaRoute 2.01. Zobaczymy co z tego będzie. W Polsce ta nawigacja radzi sobie całkiem nieźle. Chociaż czasami straci satelity:P
pavio
Odkrywca
Re: nawigacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavio » 18.07.2008 09:38

polak:) napisał(a):Ja planuje w tym roku jechać z nawigacją w telefonie, z wewnętrznym modułem NAVIBE z oprogramowaniem Garmin Mobile City Nawigator NT 2008 z rozszerzeniem Chorwacji AdriaRoute 2.01. Zobaczymy co z tego będzie. W Polsce ta nawigacja radzi sobie całkiem nieźle. Chociaż czasami straci satelity:P

Mam identyczny zamiar :D Jaki masz telefon?Mi w N70 nie gubi żadnych satelit.Kiedy jedziesz? (ja dopiero 31 sierpnia)
shyenne
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shyenne » 23.07.2008 08:54

witam wszystkich,
Mój mąż kupił gps Garmin navigo czy jakos tak. Ktos wie jak ten gps sie sprawdza, jesli ktos sie wybiera autem do Chorwacji?
wowek99
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wowek99 » 23.07.2008 17:03

Powiem tak

GPS to bardzo pożyteczna rzecz, aczkolwiek zawsze warto mieć przy sobie komplet aktualnych map drogowych i wcześniej zaplanować trasę łącznie z numerami dróg i mieć je w pamięci.

Co do nawigacji Garmina to generalnie jest w porządku, ale zdarza się jej również skutecznie wyprowadzić kierowcę w pole :D , wiem z własnego doświadczenia. Raz zawiodła mnie w Budapeszcie, grugi raz w Koszycach, a trzeci przy poszukiwaniu stacji benzynowej gdzieś za Balatonem. Mianowicie doprowadziła mnie w miejsce w którym wcale stacji nie było :D. Należy również uważać na wielopoziomowych węzłach drogowych, bo jak to już było powiedziane wcześniej czasami każe skręcać z barierek prosto w pole, albo co gorsze w drogę która znajduje się pod wiaduktem.

Przyjemnej podróży :wink:
shyenne
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shyenne » 24.07.2008 08:27

Serdeczne dzięki za odpowiedź. No juz zrozumiałam od jakiegoś czasu że bez map papierowych ani rusz. Jedziemy w podróż zagraniczną samochodem tak w ogóle to pierwszy raz, więc momentami jestem przerażona.
Jeszcze raz dzięki!!! :D
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 23.08.2008 19:31

Panowie pomóżcie kobiecie. Co wgrać do Nokii N95 żeby chodziło i do CRO dało się dojechać? :)
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 23.08.2008 19:59

garmin lub TT, choc bardziej polecam garmina /nowsze mapy/
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 27.08.2008 20:21

Wgrałam Garmina. Niestety, mimo wielu prób, nie wyłapuje satelit. W czym jest problem?
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 27.08.2008 22:21

bo generalnie wbudowany gps w n95 jest o kant dupy rozbic. niestety trzeba wykosztowac sie na osobny odobiornik by moc normalnie korzystac nawigacji. warto sie zastanowic czy nie lepiej zatem kupic pna, ktore mozna rozblokowac...
black_diablo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_diablo » 28.08.2008 08:31

W tym roku wypróbowałem w Chorwacji Garmina 250W z mapą Adria Route 2.10 i... zawiodłem się:(. Pokazywał że jadę obok drogi albo kierował mnie na nie istniejącą drogę. Wyłączyłem go po pierwszym dniu. Chorwacja jest b. dobrze oznakowana i raczej ciężko się pogubić. W sumie zrobiłem na miejscu 2 kkm (Chorwacja i Bośnia) bez żadnych problemów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GPS-urządzenia do nawigacji,palmtopy,oprogramowanie,POI. - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone