napisał(a) SingSing74 » 19.09.2017 10:50
Obiecałem zrecenzować TomTom`a GO61, więc oto moja krótka opinia.
Myślałem, że w nawigacji niewiele może już zaskoczyć. Jednak TomTom`owi się to udało. Zacznę od wad, a raczej wady. Bardzo długi zimny rozruch. To, że wyświetli nam się główny ekran i ikonki ("przyciski"), wcale nie oznacza, że zaczniemy sobie spokojnie korzystać. Należy dać mu jeszcze około 1 minuty na "poukładanie" danych w pamięci. Poza tym czasem (rzadko) zaskoczy nas niewielkim opóźnieniem w reakcji na dotknięcie ikonki. Pewną wadą może być również nowe, wymagające nauki menu.
Z wad to tyle, teraz zalety:
-dobra mapa (można wgrać mapy całego świata),
-świetnie trzyma zasięg, a po wyjeździe z tunelu błyskawicznie go odnajduje,
-rozbudowane menu (choć wymaga przyzwyczajenia)
-możliwość planowania trasy na komputerze i wrzucenia pliku do urządzenia.
To zalety które ma większość nawigacji, więc napiszę o wisience na torcie, czyli pasku postępu i funkcjom on-line, które uzyskamy po podłączeniu do internetu (z telefonu).
Pasek postępu trasy wyświetlany z boku informuje nas ikonką o:
-dwóch najbliższych stacjach benzynowych na naszej trasie,
-zdarzeniach drogowych (jeśli mamy np. do wypadku 20 km. to w środku ikonki podawana jest aktualizowana na bieżąco liczba minut, które stracimy),
-remontach,
-korkach (długość oraz czas pozostały do jego pokonania),
-radarach,
-odcinkowych pomiarach prędkości (w tym przypadku pokazuje kiedy pomiar się rozpocznie, a później ile jeszcze pozostało, na bieżąco podając nam naszą średnią prędkość na tymże odcinku - jak ktoś zagalopuje się na początku, to ma szansę poprawić się pod koniec pomiaru).
Klikając na którąkolwiek z ikonek otrzymujemy dokładniejsze informacje na dany temat.
Na dole paska jest podawana jest odległość do najbliższej z wyświetlonych (wspomnianych wyżej) ikonek. Np. pierwsza ikonka stacji - 23 km, kiedy ją miniemy, podawana jest odległość np. do kolejnej po niej informacji - zwężenia, kolizji itd.
Część komunikatów jest podawana głosowo wraz z informacją o numerze drogi i o ile wydłuży się nasza podróż.
Jestem z nawigacji bardzo zadowolony tym bardziej, że zawiera "dożywotnie" aktualizacje map, fotoradarów i informacje o korkach.
Niestety (albo stety) nie miałem okazji skorzystać z proponowanego przez nawigację ominięcia np. korka. Widocznie uznała, że nie ma szybszej drogi.
Jest też sterowanie głosowe, ale jeszcze go nie opanowałem.