napisał(a) wielbiciel » 21.06.2015 07:24
KarKoz napisał(a):GREG_G napisał(a):Taniej skorzystać że smartfona z androidem i darmowym free navigatorem z darmowymi mapami. Ja używałem w zeszłym roku na trasie PL-Slo-Hu-Srb-Maced-Grecja-Albania i na powrót. Zadnych problemów, dość dokładna i po polsku.
Chodzi o:
MapFactor: GPS Navigation
Tak to jest to. Spróbuj sobie jeszcze BE-ON-ROAD. Również darmowy na mapach open street jak MapFactor lecz ma lepszy, bardziej przyjazny interfejs tzn. łatwiej się planuje i wprowadza punkty trasy oraz ma ładniejszy widok ekranu. Dodatkowo używa dwa systemy nawigacyjne GPS i GLONASS więc nie gubi zasięgu co się często zdarza w pochmurne dni. Warunkiem jest smart też pracujący w dwóch systemach nawigacyjnych, ale to sprawdzisz w danych technicznych.
Uważam że najlepszym programem na smarta jest SYGIC pracujący na mapach tomtom-a, z bardzo czytelnym asystentem pasa ruchu, interfejs jat jak w płatnych programach czytelny i wyraźny, prosty w obsłudze i mamy dożywotnie aktualizacje map, tylko potrzeba zapłacić jednorazowo ok.25E. Warto.
Systemy oparte o mapy open street mają dużo przekłamań w przypadku ruchu lokalnego, dodatkowo informacje głosowe nie zawsze pokrywają się z graficznymi (graficzne są prawidłowe). Sprawdzone to jest na przykładzie aglomeracji Górnego Śląska gdzie oba darmowe pokazują podobne błędy. Nie mniej główne drogi pokazują prawidłowo. Za to SYGIC tych błędów jest pozbawiony.
Jako że dla mnie navi jest niepotrzebne w zakresie prowadzenia po trasie tylko dla informacji, za ile będę lub gdzie jest parking, przetestowałem oba w/w darmowe systemy w roku ubiegłym jeden "do" drugi "z powrotem" i mogę powiedzieć że są ok. na głównych drogach oraz gubią się trochę na lokalnych miejskich odcinkach. No ale to jest wybór za darmo albo płać.