Spearo napisał(a):Na telefony z androidem nadal świetnie spisuje się Igo,Sygic,TomTom,AM i Navigon.
Wszystkie mają niezłe algorytmy wyznaczania trasy,nie obciążają systemy.Częste aktualizacje map i przyzwoita baza POI.
Tak dla potomnych, testuje teraz wszystkie dostępne programy nawigacyjne na androida, na tablecie z and 4.1.2 i telefonie kitekat 4.4. W polsce sprawdzana dokladnośc mojego miasta Legnica - w chorwacji Rogoźnica - Viska i Pag - miejscowośc Mandre - ulice przy morzu.
Tak na szybko :
Komercyjne :
Sygic wersja 15.2.5 wersja z HUD - mapy tomtom na bank opoznione przynajmniej o kwartał od tych w urzadzeniach dedykowanych, moim zdaniem samaobsługa programu tj. wstawianie pkt przelotowych czy planowanie trasy tragedia - wyjątkowo nieczytelne brak tradycyjnego menu gdzie mozna poogladać proponowane trasy, mapa jak to tom tom słabe dane teleadresowe Rogożnica brak numeracji to samo Mandre brak kilku ulic.
Jedynie warty uwagi to wbudowany HUD - Head up display wyświetlanie informacji na szybie samochodu - działa całkiem nieżle ale tylko w warunkach gdzie jest w miare ciemno (przy oświetlonych zjazdach autostrady nic nie widać) . Na koniec dodam że sama mapa jak i ekran główny jest bardzo cukierkowaty i skórka przypomina nieco tą Garminową - to na plus, do tego bardzo ładny również Garmonowy asystent pasa ruchu.
Navigon wersja 5.4.0 Mapy Here Q1.2015 - do tej nawigacji mam szczególny sentyment - wersja na WinCE ma świetne i jako pierwsze w PL komunikaty TMC, oraz naprawde dobry przyjazny interfejs.
Na pierwszy rzut oka kopia interfejsu z windowsa - niestety po kilkunastominutowej zabawie stwierdzam ze wersja androidowa nieco okrojona - planowanie nie ma opcji wylaczenia dróg płatnych dla wybranego kraju - super sprawa jedziemy np przez balaton i wylaczamy drogi platne np w słowacji. Wersja WInCe ma tą opcje, brakuje tez opcji duzo opcji konfiguracji w tym ekranu głownego . In plus świetny asystent pasa ruchu i wizualizacja tuneli.
Sama mapa rozni się nieco niż ta na Here.com jedno co tez zauwazylem nie wyświetla numerów domów na podglądzie mapy tylko nazwy ulic (choc dane teleadresowe przy wpisywaniu są)
TomTom 1.4 mapy Europe 950 - tu akurat zawiele się nie rozpiszę algorytm wyznaczania tras zawsze mi się podobał - planuje podobnie jak google i za to plus, co do interfejsu tu niewiele róźni sięod tych dedykowanych znanych z navcore 9.xxx prosty nieco archaiczny - obecnie weszła nowa wersja tomtom GoMobile ktora jest przełozeniem nowego navcore 12.xx na nowszych urzadzeniach,
Co do mapy duzego postępu nie ma w nowej wersji, rogoznica jak i mandre dalej w lesie , w Polsce głownie poprawki ktore znajdziecie na polskim forum mynavia.
Automapa wersja 1.7.4.0680 EUROPE 1504.6.758 tu nie liczyłem za wiele choć na WinCe to moim zdaniem jedna z najbardziej rozbudowanych w funkcje nawigacja na naszym rynku i nie tylko .
Co do map to pokrywają się one z tymi na here.com - na mapie wyświetla się numeracja - super sam interfejs choc nieco przebudowany i odchudzony niż ten z windowsa bardzo mi się spodobał jest dość intuicyjny i dla większości będzie bardziej przyjazny niź poprzednik z wince.
Jedna rzecz która mnie urzekła to opcja planowania trasy i dodawanie punktów posrednich - tu inplus vs wersji wince,jest przyjaznie i czytelnie .
Polecam zalogowanie się na targeo.pl planuje się tam trase importujemy w formacie am i mamy gotowca - szczególnie przydatne gdy uzywamy smartfona z ekranem 4-5 cali
Minus to napewno słaby asystent pasa ruchu - marzy mi się taki jak w IGO czy Navigonie czy tomtomie
MapaMap 8.6.2 Europe 2015.Q1 - tu wypowiem się krótko - o ile wersja na polske jest w miarę dokładna i goni Automapę -interfejs jest prosty ale bardzo przyjazny - to mapy tomtoma moim zdaniem opoznione sa od 950 przynajmniej o 2-3 kwartały - rogoznice oczywiście wyszukuje ale juz ulic brak - tragedia
Do tego algorytm wyznaczania trasy bardzo mnie zaskoczył trasa legnica prudnik ołomuniec rogoznica - przy opcji szybka i optymalna prowadzi przez węgry -
Asystent pasa ruchu podobny jak w Automapie małe strzałki ....
iGO Primo v9.6.29.483387 mapy tomTom 2014.09 oraz Here 2014.Q4.
Co do map oczywiście na Chorwację wygrywa Here i ją polecam - obydwie to najnowszę dostępne przy zakupie.
Sam interfejs to jak dla Mnie wzór i ideał intuicyjny - świetna opcja planowania tras z możliwością podglądu, ustawienia tras alternatywnych jak i symulacją trasy. Opcja wyłączenia dróg płatnych dla danego kraju jest tyle że np : jadac Polska-Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja wyłączając płatne w Słoweni znacząco zjeżdza z autostrady na Graz i jedzie dziwnymi drogami - pomagają punkty posrednie.
Trafik działa bardzo dobrze informuje o korkoch i utrudnieniach - oczywiście trzeba mieć odpowiednie licencje
Do tego IGO ma jedna znaczącą przewagę nad Automapa - śliczny asystent pasa ruchu oraz wizualizację tuneli, plik global pokazuje świetnie znaki drogowe - śliska droga czy uwaga dzikie zwierzęta dla mnie super.
Jedni powiedzą a po co mi to - dla mnie to ważny element nawigacji.
Darmowe :
Tu wypowiem się w jednym zdaniu instalowałem wszystkie możliwe w markecie play.
Here - aplikacja nokii mapy super brak radarów okrojona w fukcje ja bym polecił bardziej jako mapa offline do podglądania danych odcinków. Plus oczywiście mapy offline.
Mapa google - interfejsc podobnie jak poprzednik wada - mapy online. Swietny trafiik na PL duzo lepszy niź Here,sama mapa google porownywalna z Here czasami się zastanawiam czy jeden nie bierze danych od drugiego
Reszta tj.Navfree,BeOnroad itd to nawigacje korzystające z mapy społecznościowej OpenMapStreet .
Co do samej mapy mega dokładna przykładme jest Legnica jako pierwsza swego czasu miała oznaczony mój budynek literkami a,b,c duzo wcześniej od np. Automapy, z chorwacją jest róźnie czym większa miejscowość to więcej społecznych poprawiaczy.
Co do samych nawigacji moim zdaniem testując symulację algorytm bywa poprawny trasy wyznaczają w miarę poprawnie - ale nie rzadko komunikat skręć w prawo a na ekranie strzałka w lewo - sprawdzone w trasie np. w BeOnroad. Ostatnio miałem tez przypadek że nawigacja kazała mi wjechać na A4 w przeciwnym kierunku tak jakby myślała ze mozna na nią wjechac jak na skrzyzowaniu
Co do map OSM pamiętajcie ze nie da się wrzucić informacji o fotoradarach (choc moze sie myle) jak i brak asystena pasa ruchu.
Podsumowując : mój typ na wyjazd 2015 to Automapa oraz iGO primo z mapami Here .
Ten rozległy post to zlepek moich przemyślen - nie jest to żadna recenzja fachowca i w wielu pkt. mogę się mylić.
Jeśli uznacie że mozna to rozwinąć mogę zrobić screeny itd porownując wycinki map itd.